Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde Behandelingen CTM

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk in het CTM. De reguliere behandelingen worden gedaan door studenten onder begeleiding van een tandarts. De meer specialistische behandelingen worden gedaan door een hogerejaars student of een tandarts.

Meldt u nu aan!

Reguliere controle

De meeste mensen komen 2 keer per jaar bij ons in de praktijk voor een periodieke controle. Hierbij kijken we naar uw tanden en het tandvlees. Ook kijken we naar de tong, mondslijmvlies en eventuele kronen, bruggen of het kunstgebit. We kijken of er problemen zijn, geven tips en maken een afspraak voor een vervolgbehandeling als dat nodig is. 

Behandelplan

Tijdens het eerste bezoek onderzoeken we uw gebit en bespreken we uw wensen. Daarna bespreken we hoe uw gebit ervoor staat, welk behandelplan we in gedachten hebben en wat de kosten daarvan zijn. We bieden u zo mogelijk meerdere behandelopties aan. Samen kiezen we de voor u meest passende behandeling en plannen we een vervolgafspraak in voor een behandeling.

Preventieplan

We maken voor u een op maat gemaakt preventieplan. Dit plan helpt u om gebitsproblemen te voorkomen. In het plan staat wat u zelf kunt doen om uw gebit in goede conditie te houden. Ook wordt vastgelegd hoe vaak u voor controle komt en hoe vaak er röntgenfoto's moeten worden gemaakt. Samen zorgen we er zo voor dat uw gebit gezond blijft. We verwachten dat u uw best doet om problemen met uw gebit te voorkomen.

Onze behandelingen

U kunt bij het CTM terecht voor deze behandelingen: 

 • Bang zijn voor de tandarts is erg vervelend. Soms is deze angst zo erg dat u niet langer naar de tandarts gaat voor controles. Bij het CTM hebben we ervaring met mensen die bang zijn voor de tandarts.  We nemen de tijd voor u zodat u het vertrouwen in de tandarts terugkrijgt.

  Lees meer over hoe wij patiënten met angst voor de tandarts behandelen.


 • Een brug is een rijtje kronen dat aan elkaar vast zit en vervangt 1 of meer tanden of kiezen. De brug ‘overbrugt’ dan de lege ruimte waar 1 of meer tanden of kiezen ontbreken. De brug wordt vastgezet aan natuurlijke tanden of kiezen naast de ontbrekende. Die heten ook wel ‘pijlers’. Er zit altijd minstens 1 neptand of -kies in de brug. Een gewone brug kan ook op 1 of meerdere implantaten worden gezet. 

  Lees hoe een het plaatsen van een brug verloopt.


 • Een facing (of veneer) is een dun plaatje dat over tanden en kiezen wordt geplaatst. Bijvoorbeeld als die beschadigd of verkleurd zijn. Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein en blijft een paar jaar zitten.


 • Een implantaat is een soort kunstwortel in uw gebit. Een implantaat vervangt een ‘echte’ wortel van een tand of kies, als u die niet meer heeft. Hierop komt een kroon of brug zodat u beter kunt kauwen en uw gezicht de vorm behoudt. 


 • Een inlay is een stukje vulling dat in een laboratorium op maat wordt gemaakt. We plaatsen de inlay daarna op het kauwvlak van een kies. Het is een duurzame oplossing voor een groter gaatje in een kies. Een inlay kan ongeveer 30 jaar blijven zitten.


 • Een kroon is een kunsttand of kunstkies, een soort kapje over uw eigen tand of kies. Een kroon wordt op maat gemaakt en ziet er vaak uit als een gewone tand of kies. De tandarts plaatst een kroon wanneer uw eigen tand of kies bescherming of versteviging nodig heeft.


 • De meeste gebitsproblemen ontstaan door bacteriën die zich hechten aan het tandoppervlak (plaque). Door het verwijderen van deze plaque kunnen heel veel problemen worden voorkomen. 

  Tijdens de afspraken controlen we regelmatig of u plaque heeft. Dit doen we met een speciale kleurstof. U kunt dan ook zelf goed zien hoe en waar u uw gebit goed kunt schoonmaken. 


 • Met een röntgenfoto kunnen we de staat van uw mond bekijken op plekken waar we met het blote oog niet kunnen kijken. Zo zien we hoe het gaat met de wortels van uw tanden en kiezen en ontdekken we gaatjes.


 • Als kiezen groeven of inkepingen hebben die niet goed zijn schoon te houden, kan er makkelijk een gaatje ontstaan. Om dit te voorkomen kunnen we deze sealen. Een sealing is een beschermlaagje op het kauwvlak van de kies. 

  Lees hoe Esther haar kiezen geseald werden.


 • Als iemand de hele dag last heeft van een slechte adem, heet dit halitose. Ongeveer 15% van de mensen heeft altijd een slechte adem. Soms weten mensen dit niet van zichzelf. Een slechte adem komt vaak door bacteriën op de tong of op het tandvlees. Een tandarts van het CTM kan u hiervan afhelpen. 


 • Soms moeten we een tand of kies trekken. Bijvoorbeeld omdat die zo erg is aangetast, dat we het niet meer kunnen repareren. Soms verwijzen we u door naar een kaakchirurg voor het trekken van een kies. Bijvoorbeeld als de kies scheef ligt. 


 • Het CTM heeft veel ervaring als tandarts speciaal voor kinderen. We hebben een programma voor kinderen van ongeveer 2 jaar tot 18 jaar. We besteden veel aandacht aan goed poetsen en het voorkomen van gaatjes.  


 • Wanneer er tandsteen op de tanden zit, halen we dat weg. Dat doen we om ontsteking van het tandvlees te voorkomen. Verwijderen van tandsteen kan met een metalen haakje, of met ultrasone trillingen. 


 • Als u een tandvleesontsteking heeft, kan een tandvleesbehandeling nodig zijn. In een paar sessies maken we uw gebit goed schoon. U krijgt ook advies van ons over hoe u uw gebit zelf goed schoonhoudt. Zo helpen wij u het tandvlees weer gezond te maken, zodat het kaakbot niet verder aangetast wordt.  


 • Wanneer u een gaatje (cariës) heeft in een kies of tand is het belangrijk om vast te stellen waardoor dit komt. Dan kunnen we samen kijken hoe u dit had kunnen voorkomen. Vaak voorkomt dit verdere problemen en is het niet altijd nodig om het gaatje te vullen. Als dat wel nodig is wordt de aangetaste plek eerst weggeboord. 


 • Tanden en kiezen bestaan uit een wortel (in het tandvlees) en een kroon (zichtbare deel). Als het zogenaamde ‘levende weefsel’ in de wortel ontstoken is of is geweest, kan de tandarts een wortelkanaalbehandeling doen. Een wortelkanaalbehandeling heet ook wel een zenuwbehandeling of een apexresectie.