Een kroon plaatsen

Een kroon is een kunsttand of kunstkies, een soort kapje over uw eigen tand of kies. Een kroon wordt op maat gemaakt en ziet er vaak uit als een gewone tand of kies.

Wanneer plaatsen we een kroon?

We plaatsen een kroon:

  • Bij beschadiging of tandbederf: als een gaatje groot is, lukt het vaak niet meer om een goede vulling te maken. Met een kroon kan de tand of kies dan toch weer hersteld worden.
  • Om een tand mooier te maken, bijvoorbeeld bij een verkleuring of een misvorming.

Om een kroon te kunnen maken moet de tand of kies wel voldoende houvast bieden. Verder moet de tand of kies vrij zijn van ontstekingen. Een kroon kan ook op een implantaat worden gemaakt.

Verschillende materialen

Een kroon kan gemaakt worden van verschillende materialen:

  • keramiek: deze kroon heeft de kleur van een tand en ziet er dus ‘echt’ uit
  • metaal en keramiek: een basis van metaal met een laagje porselein, dit ziet er ook ‘echt’ uit
  • metaal: een kroon van goud- of zilverkleurig metaal, is zeer sterk en slijtvast. Vanwege de kleur gebruiken we dit materiaal alleen achterin de mond.

Welk materiaal het meest geschikt is, hangt van een aantal dingen af. Bijvoorbeeld de plek in het gebit waar de kroon moet komen te zitten.

Kosten kroon plaatsen

Afspraken duren bij ons meestal langer dan in een gewone tandartspraktijk. Daarom krijgt u bij het CTM een onderwijskorting: u betaalt gemiddeld 25% minder dan bij een afspraak in een gewone tandartspraktijk. Op kronen geven we nog een extra korting bovenop deze 25%. De kosten staan in ons overzicht. Van tevoren krijgt u altijd een begroting van de kosten.

Of de kosten vergoed worden, hangt af van uw tandartsverzekering als u die heeft afgesloten. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar als u van ons een begroting heeft ontvangen. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Werkwijze kroon plaatsen

  1. Het kan zijn dat we eerst een voorbereidende behandeling moeten doen, zoals een vulling plaatsen of een wortelkanaalbehandeling. Als dat bij u zo is, hoort u dat van de tandarts.

  2. Tijdens de eerste afspraak slijpt de tandarts de tand of kies rondom af. Zo ontstaat ruimte voor de kroon. Het slijpen aan een tand of kies kan gevoelig zijn, daarom krijgt u een plaatselijke verdoving in het tandvlees.

    Daarna maken we een afdruk van uw gebit. Dit kan met een afdruklepel. Dit is een lepel met een pasta die we over de tanden en kiezen heen brengen. Een andere mogelijkheid is een afdruk maken met een scanner, we maken dan een digitale afdruk. We maken altijd een afdruk van de boven- en de onderkaak, zodat we kunnen zien hoe de tanden en kiezen op elkaar passen. Daarna bepalen we de kleur van de kroon.

    U krijgt een tijdelijke vulling om de afgeslepen tand of kies te beschermen.

    Na de eerste afspraak wordt de kroon gemaakt in ons tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer 2 weken.  

  3. Als de kroon klaar is, komt u langs voor de tweede afspraak. We plaatsen dan de kroon. We bekijken of de aansluiting goed is, of de kleur past en of u er goed op kunt bijten. Als alles goed is, zetten we de kroon vast met een speciale lijm.

    De kroon wordt op de tand vastgezet
    De kroon wordt op de tand vastgezet
  4. Een kroon kan lang blijven zitten, vaak wel meer dan 10 jaar. Hoe lang precies, hangt af van hoe gezond de tand of kies is die eronder zit en hoe goed u de kroon schoonhoudt. U moet de kroon net als uw eigen tanden goed poetsen met een zachte tandenborstel en schoonhouden met tandenstokers, tandenragers of floss.  

Risico’s en bijwerkingen

Er bestaat een klein risico dat na het afslijpen van de tand of kies een ontsteking optreedt van de zenuw (vooral last met koud en warm eten en drinken). Vaak herstelt dat weer, maar soms is een wortelkanaalbehandeling nodig. Heeft u aanhoudend pijn na afloop van de behandeling, laat het uw tandarts dan zo snel mogelijk weten.

Soms moet u wennen aan het gevoel van de kroon. Dit gaat meestal binnen een week over. Duurt het bij u langer? Bel ons dan en maak een afspraak.

Contact

U kunt het CTM bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag zijn we bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur.