Operatieve dagbehandeling

Soms wordt u voor een operatie een paar dagen opgenomen, een andere keer wordt u op dezelfde dag opgenomen, geopereerd en gaat u weer naar huis. Dit noemen we een dagbehandeling. Een dagbehandeling is op het Operatief Dagbehandeling Centrum (ODBC).

Hoe gaan wij om met het Coronavirus?

Bekijk voor u naar het ziekenhuis komt, altijd de laatste informatie over hoe wij omgaan met het Coronavirus en wat dat voor u betekent.

Waar u aan moet denken

Vooraf hebben we tijdens het spreekuur met u besproken wat u moet doen en laten voor de operatie. Waar u precies rekening mee moet houden, staat in de brief die u 2 weken voor de afspraak krijgt. Dingen die voor elke operatie belangrijk zijn:

  • Eten en drinken: u mag tot 6 uur voor de operatie eten en drinken. Tot 2 uur voor de operatie mag u heldere dranken drinken. In de afspraakbrief staat of en tot wanneer u nog een licht ontbijt mag. En ook wat heldere dranken zijn. Dit alles is om te voorkomen dat er problemen ontstaan tijdens de operatie. Als u wel heeft gegeten of gedronken na deze tijden, kan de operatie niet doorgaan.
  • Medicijnen: de anesthesioloog vertelt u vooraf welke medicijnen u wel of niet mag nemen. Als u diabetes heeft, maakt u afspraken met uw arts over uw medicijngebruik.
  • Alcohol en roken: op de dag van de operatie mag u niet roken en geen alcohol drinken.
  • Make-up, nagellak en gelnagels: gebruik geen make-up en haal nagellak of gelnagels weg. Tijdens de operatie moeten we namelijk de kleur van uw huid en nagels kunnen zien
  • Hygiëne: tijdens de operatie moet uw huid schoon zijn. Ga daarom voordien onder de douche of in bad.
  • Waardevolle spullen: laat deze thuis.
  • Pijnstillers: zorg ervoor dat u paracetamol in huis heeft. Als u zwaardere pijnstillers nodig heeft, dan krijgt u daar een recept voor
  • Piercings/sieraden: u mag tijdens de operatie geen piercings en andere sieraden dragen. Laat deze thuis.
  • Vervoer en opvang: na de operatie mag u niet alleen naar huis. Ook als u met de taxi of het openbaar vervoer naar huis gaat, moet u begeleiding hebben. Als u met eigen vervoer naar huis gaat mag u niet zelf rijden. Daarnaast mag u de eerste 24 uur niet alleen zijn.
  • Bezoek en begeleiding: er mag voor en na de operatie maar 1 persoon bij u zijn. Die moet ouder dan 16 zijn. Kinderen onder de 16 mogen dus niet langskomen. Een uitzondering is soms mogelijk na overleg.

Bij sommige operaties is het volgende belangrijk:

  • Menstrueren: soms mag u niet ongesteld zijn. Of kan de operatie alleen doorgaan als u in de 2e week van uw menstruatiecyclus zit. Als dit zo is, staat dit in de afspraakbrief.
  • Ochtendurine: soms moet u uw plas van die ochtend meenemen. Dit staat dan in de afspraakbrief.
  • Krukken: soms moet u krukken meenemen. Als dit zo is, staat dit in de afspraakbrief. Krukken kunt u via de thuiszorg regelen.
  • Neem een brillenkoker, lenzenbakje en vloeistof en/of een bakje voor uw gebitsprothese mee. U mag namelijk tijdens de operatie geen bril, lenzen en gebitsprothese dragen.

Meenemen

Neem in elk geval mee:

  • uw ziekenhuispasje als u dat heeft
  • een geldig identiteitsbewijs zoals een paspoort, identiteitskaart, vreemdelingendocument of rijbewijs
  • medicijnen die u gebruikt, in de originele verpakking.

U blijft een tijdje in het ODBC. Als u wilt, kunt u bijvoorbeeld makkelijk zittende kleding, toiletartikelen, iets te lezen of muziek meenemen.

Verplaatsen, vragen of ziek?

Heeft u een afspraakbrief gekregen maar kunt u niet? Of u bent ziek en u heeft koorts? Bel dan naar het ODBC. Dat kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.30-18.00 uur op het telefoonnummer (050) 361 70 18.

Mogelijk kan de operatie dan niet doorgaan. Als u vragen over de operatie zelf heeft, kunt u bellen met het telefoonnummer dat in de afspraakbrief staat.

  • U meldt zich bij de balie. Voor de operatie krijgt u operatiekleding aan. Een medewerker neemt de dag met u door. Als u nog vragen heeft, dan kunt u die stellen.

    Voor de operatie krijgt u een infuus voor vocht. Als u een narcosemiddel krijgt, krijgt u die ook via het infuus. Bij sommige operaties geven we een verdoving, dus een ‘roesje’. Tijdens de operatie bent u aangesloten op een bewakingstoestel. Hiermee controleren we onder meer uw hartslag en bloeddruk.


  • Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Daar kunt u rustig bijkomen. Als u misselijk bent of pijn heeft, dan kunt u daar iets voor krijgen.

    Als u goed wakker bent, geen pijn heeft en niet misselijk bent, gaat u naar de nazorg. Dit is een ruimte met 8 bedden waar u eten en drinken krijgt. En u verder mag herstellen en uw eigen kleren weer kan aantrekken. Voordat u naar huis gaat, halen we het infuus weg.

    Wanneer u naar huis of naar de verpleegafdeling in het ziekenhuis kunt, hangt af van hoe laat u geopereerd bent en hoe u zich voelt. Soms moet iemand een nacht in het ziekenhuis blijven. Bijvoorbeeld bij veel pijn of misselijkheid.


  • Voordat u naar huis gaat, heeft u een gesprek met de chirurg over het verloop van de operatie en eventuele controleafspraken. Ook heeft u een gesprek met de anesthesioloog over welke medicijnen u mag nemen tegen de pijn.

    Een verpleegkundige vertelt u wat u thuis wel en niet mag doen en hoe u de wond verzorgt. Ook vertellen we u hoe laat u medicijnen tegen de pijn kunt nemen. Als het nodig is, krijgt u een recept mee voor medicijnen en/of verband.

    U krijgt een brief mee naar waarin staat wat er precies is gebeurd. Deze informatie kunt u gebruiken als u uw huisarts of de spoedeisende hulp moet bellen.

    Rolstoel

    Bij de hoofdingang staan leenrolstoelen. Die kunt u gebruiken voor het vervoer naar een taxi of auto. U heeft hiervoor een 2-euromunt nodig.


  • Als u thuis bent en vragen of problemen heeft, kunt u bellen tussen 9.30 - 18.00 naar het ODBC op het telefoonnummer (050) 361 70 18.

    Heeft u de 1e avond of nacht na de operatie dringende vragen of problemen? Bel dan naar de spoedeisende hulp op het telefoonnummer (050) 361 80 20. Bel dit nummer sowieso als:

    • u langere tijd moet overgeven
    • uw temperatuur hoger dan 38 graden Celsius is
    • de pijnstillers niet werken of de pijn zelfs erger wordt
    • de wond blijft bloeden en het bloed door het verband heen komt
    • u niet kunt plassen, maar u wel normaal drinkt

    Na de eerste nacht kunt u uw huisarts bellen als u vragen of problemen heeft.

    Controle

    We bellen u de dag na operatie om te vragen hoe het gaat. Als u op vrijdag bent geopereerd, bellen we op maandag.

    De arts bepaalt of u terug moet komen voor controle. We maken direct een afspraak voor u. Of u krijgt binnen een paar weken een afspraakbrief.


Contact

U kunt bellen naar het ODBC van maandag tot en met vrijdag, tussen 9.30 en 18.00 uur.