Voorzieningen

In het UMCG zijn verschillende voorzieningen voor patiënten en bezoekers om het verblijf zo prettig mogelijk te maken.

Beatrixoord

Locatie Beatrixoord heeft eigen voorzieningen.

Overnachten

Voor familie van een opgenomen patiënt zijn er verschillende opties om te overnachten in de buurt van het UMCG. Dat geldt ook voor patiënten die intensief behandeld worden, maar niet zijn opgenomen.

Ontvangsthal en receptie in het UMCG
 • Op verschillende dagen komen vrijwilligers van de patiëntenbibliotheek naar de afdelingen met tijdschriften, kranten en boeken. De bibliotheek is op de 2e verdieping van het UMCG, ruimte X2.102. U kunt langskomen op maandag, dinsdag en donderdag van 10.00-11.00 uur, en op woensdag van 13.00-14.00 uur

  Voor vragen over de bibliotheek kunt u tijdens kantoortijden bellen naar de Patiëntenbibliotheek op (050) 361 44 50 of naar de Stichting Vrienden UMCG op het nummer (050) 361 35 57.

 • Bij CRUC kunt u terecht voor het lenen, huren of kopen van handige hulpmiddelen en zorgartikelen. Een aantal hulpmiddelen kunt u gratis lenen, zoals een rolstoel of een toiletstoel. Dit is landelijk zo vastgesteld. De hulpmiddelen worden door uw zorgverzekeraar vergoed vanuit de basiszorgverzekering. We kunnen de hulpmiddelen gratis thuisbezorgen.

  Voor meer informatie kunt bellen met (050) 311 97 97. Openingstijden: maandag t/m vrijdag, tussen 9.00 en 17.00 uur. Zaterdag en zondag en feestdagen gesloten.

  CRUC vindt u in de Winkelstraat.

 • Om ervoor te zorgen dat u zich in een groot ziekenhuis als het UMCG toch op uw gemak voelt, zijn er in het UMCG verschillende gezellige plekjes. U kunt hier wat lezen of een praatje maken en bent er even weg uit de sfeer van het ziek zijn. Daarnaast is er in het ziekenhuis ook een huiskamer op verpleegafdeling E3.

 • In de Ontvangsthal en de Winkelstraat zijn verschillende plekken wat u wat kunt eten of drinken. Er zijn ook verschillende winkels en koffie-, frisdrank- en snoepautomaten waar u wat kunt kopen.

  Restaurants

  Om iets te eten of te drinken kunt u terecht bij de brasserie in de Ontvangsthal of het Grand café in het UMCG.

 • Patiënten en gasten voor wie de afstanden in het UMCG een bezwaar zijn kunnen gebruik maken van de ‘golfkarren’ op de begane grond. De vrijwilligers vervoeren u graag door het UMCG. De medewerkers aan de balies bellen voor u het gastenvervoer.

 • Als u wilt, kunnen de gastvrouwen en gastheren u in het ziekenhuis begeleiden. Deze vrijwilligers wijzen u de weg of begeleiden u naar de locatie van uw afspraak.

 • Pinnen kan in de ontvangsthal naast de cadeauwinkel.

 • Voor gevonden en verloren voorwerpen kunt u terecht bij de beveiligingspost in de Ontvangsthal. U kunt ook bellen naar (050) 361 73 74.

  Het UMCG is niet verantwoordelijk voor het verlies van persoonlijke eigendommen op en om het ziekenhuisterrein.

 • Speciaal voor patiënten die langere tijd in het ziekenhuis zijn, is er een speciale huiskamer op verpleegafdeling E3 van de Interne Geneeskunde. Hier zorgen vrijwilligers voor gezelligheid met een praatje, een spelletje en een kopje koffie.

 • Soms wordt een opgenomen patiënt niet meer beter en gaat overlijden. De meeste mensen brengen hun laatste levensfase thuis door, of in een hospice of palliatieve unit . Soms kan dit niet omdat de patiënt de zorg van het ziekenhuis nodig houdt. Ook kan een verplaatsing te ingrijpend zijn. In die gevallen kan de patiënt zijn laatste fase van zijn leven in het UMCG doorbrengen. We maken dan van zijn kamer dan een meer huiselijke omgeving. Dit heet hospice care.

 • In de Winkelstraat vindt u Kapsalon De Barbier. Hier kunt u op afspraak terecht. U kunt geknipt worden in de kapsalon, maar de kapper kan ook op uw afdeling langskomen. Voor een afspraak kunt u bellen met (050) 312 04 15. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 09.00 – 17.30 uur.

 • Er is veel kunst in het UMCG. Op de begane grond zijn een aantal vaste kunstwerken. Ook zijn er wisselende exposities. Op het expositiebord in de Fonteinstraat staat welke exposities waar zijn. Bij de balie in de Ontvangsthal kunt u een brochure krijgen met de kunstroute.

 • Bijna overal in het ziekenhuis mag u mobiel bellen. Waar het niet mag, staat dat aangegeven. Houd wel rekening met anderen:

  • zet uw telefoon op trilstand
  • praat niet te hard als u aan het bellen bent

  Op de verpleegafdeling is geen telefoon naast het bed. U kunt natuurlijk wel uw eigen mobiele telefoon meenemen.

  Slechthorenden en doven kunnen een toestel met extra geluidssterkte of een een teksttelefoon aanvragen. Voor slechtzienden zijn er telefoons met grote knoppen. Een medewerker van de verpleegafdeling kan voor u informeren of er een toestel beschikbaar is.

  Wifi

  In het ziekenhuis is gratis wifi, UMCG guest. Als u akkoord gaat met de gebruiksvoorwaarden, bent u direct online met uw telefoon, tablet of laptop. U hoeft geen gebruikersnaam of wachtwoord in te voeren. Om 12 uur 's nachts vervalt de toegang automatisch. Daarna moet u opnieuw de voorwaarden accepteren.

  Eduroam

  Scholieren en studenten kunnen het Eduroam-netwerk gebruiken als ze daar via hun opleiding bij zijn aangesloten.

  Het UMCG is niet aansprakelijk voor beschadiging, verlies en diefstal van uw laptop, tablet, mobiele telefoon of andere waardevolle spullen.

 • Poliklinische Apotheek UMCG is de apotheek van het UMCG. Wanneer u ontslagen wordt uit het UMCG of als u een afspraak bij 1 van onze poliklinieken had, kunt er geneesmiddelen en hulpmiddelen afhalen. De apotheek heeft ook een klein assortiment geneesmiddelen die ook bij een drogist te koop zijn. Bijvoorbeeld pijnstillers, neusdruppels en verbandmiddelen.

  Poliklinische Apotheek UMCG

 • De gebouwen en de terreinen van het UMCG zijn rookvrij. Er kan dus nergens worden gerookt.

 • U kunt in het UMCG een rolstoel lenen. Deze leenrolstoelen vindt u op diverse etages van de parkeergarage en in ontvangsthal van het UMCG. Om gebruik te kunnen maken van een rolstoel heeft u 2 euro nodig.

 • Vrijwilligers van Stichting Vrienden van het UMCG geven rondleidingen in het UMCG. Alle rondleiders zijn oud-medewerkers van het UMCG. U boekt een rondleiding via de website van de Stichting Vrienden van het UMCG.

 • Moeders van pasgeborenen worden in het UMCG een beetje extra in de watten gelegd. De vrijwilligers van de Roomservice zijn iedere ochtend op de verpleegafdeling van Obstetrie en Gynaecologie aanwezig om hand- en spandiensten te leveren. Ze doen een boodschap voor u, maken een praatje of een wandelingetje. Ook kunnen ze hulp verlenen aan ouders bij het ontslag uit het ziekenhuis.

 • In het UMCG is een stiltecentrum. Dit is een ruimte waar u zich kunt terugtrekken voor bezinning of gebed. U kunt hier een kaars te branden en er zijn gebedskleden.

  Alle patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen terecht in het stiltecentrum. De ruimte is zo ingericht, dat mensen van alle verschillende geloofs- en levensovertuiging zich er thuis kunnen voelen.

  Het Stiltecentrum is dag en nacht open. U vindt het Stiltecentrum op de eerste verdieping van Winkelstraat 1.

 • Voor patiënten die niet of niet goed Nederlands spreken, kan een medewerker een tolk inschakelen om het gesprek te vertalen. Meestal gebeurt dit via de telefoon. Soms komt een tolk naar het ziekenhuis. Een tolk kan ook helpen bij een telefonisch gesprek tussen de arts en patiënt. Het aanvragen van een tolk is gratis voor patiënten.

  Voor patiënten op de verpleegafdelingen is het ook mogelijk om met een app op de telefoon van de zorgverlener te praten. In de app staan een aantal vaste vragen die de zorgverlener met de app kan stellen. Patiënten kunnen dan kiezen uit verschillende antwoorden. En als het nodig is kan de zorgverlener ook meteen een tolk bellen.

 • Televisiekijken kan in het dagverblijf en bij uw bed. Op de televisie bij uw bed kunt u kijken naar de uitzendingen van UMCG- tv en naar de kabelkrant. Televisie kijken kan gratis, u kunt kiezen uit 60 kanalen, waaronder UMCG TeeVee.

  De vrijwilligers van UMCG TeeVee verzorgen onder andere de uitzendingen van de thuiswedstrijden van FC Groningen. Tevens biedt UMCG TeeVee tal van zaken die in en om het ziekenhuis gebeuren. Op kanaal 31 van UMCG TeeVee is ook een kabelkrant te zien met informatie over de eigen programma’s.

  De vrijwilligers van Kinder TeeVee verzorgen programma’s voor en mét de kinderen die verblijven in het Beatrix Kinderziekenhuis. De meeste programma’s worden uitgezonden vanuit het Kindertheater in de patio. De kinderen kunnen zelf achter de camera staan, zelf presenteren of zelf de regie doen. Prachtige programma’s als Bingo, Ranja met een Rietje, Pret in je Bedshow en Bea Café zijn het resultaat. Zelf eens kijken naar Kinder TeeVee? Stem af op kanaal 32 van uw televisietoestel.

 • Elke maand kunt u genieten van een UMCG-concert in een van de patio’s op de begane grond. Deze concerten worden georganiseerd door vrijwilligers. Studenten van het Prins Claus Conservatorium, koren, jazz zangeressen etc. treden voor u op met een programma van klassieke en lichte muziek. Het programma vindt u op de kabelkrant op kanaal 31. Vrijwillige ‘beddenrijders’ zorgen ervoor dat u ook in uw bed bij de concerten aanwezig kunt zijn.

 • Verblijfsruimte De Stee is een rustige, sfeervolle ruimte voor oncologische patiënten en hun begeleiders. In de verblijfsruimte ligt de nadruk op ontspanning en sfeer. Zij kunnen hier terecht als ze gedurende een dag langer moeten wachten op de volgende afspraak of op de start van een chemokuur. Ook voor patiënten die 2 keer op een dag bestraald worden, waarbij vaak 5 tot 6 uur overbrugd moet worden, is dit een fijne ruimte om te zijn.

 • Voor slechthorenden en doven zijn een telefoontoestel met extra geluidssterkte en een teksttelefoon beschikbaar. Voor slechtzienden is een telefoon met grote knoppen beschikbaar. Deze telefoons zijn verkrijgbaar via de telefooncentrale. Een
  medewerker van de verpleegafdeling kan voor u informeren of er een toestel beschikbaar is. Het telefoonnummer van de telefooncentrale is (050) 361 61 61 of 922 22 (intern).

 • In de wachtkamers van de poliklinieken van de afdelingen KNO, Radiotherapie, Chirurgie, Reumatologie, Interne Geneeskunde, Klinische Immunologie en Longziekten zijn vrijwilligers actief om de patiënten en hun begeleiders van dienst te zijn. Zij bieden koffie en thee aan, helpen met de begeleiding van patiënten naar andere afdelingen, beantwoorden vragen en houden de polikliniek gezellig en opgeruimd.

 • In de Ontvangsthal en de Winkelstraat zijn verschillende winkels waar u boeken, cadeautjes en bloemen kunt kopen.

  In de Winkelstraat vindt u:

  • Boekhandel Daan Nijman: Hier kunt u terecht voor kinderboeken, literatuur, non-fictie en boeken over gezondheid. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 10.00 - 17.00 uur.
  • DeliMarché: Hier kunt u terecht voor vers gemaakte broodjes, smoothies en sappen, diverse soorten gebak & koeken, heerlijke warme saucijzen, panini’s & focaccia’s. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag: 06.30 - 18.00 uur. Zaterdag en zondag gesloten.
  • Etos: Op de hoek van de Poortweg en de Winkelstraat vindt u een filiaal van drogisterij Etos. De winkel is van maandag tot en met vrijdag geopend van 09.00 - 18.00 uur en op zaterdag van 12.00 - 18.00 uur.
  • Kapsalon De Barbier: Hier kunt u op afspraak terecht. U kunt geknipt worden in de kapsalon, maar de kapper kan ook op uw afdeling langskomen. Voor een afspraak kunt u bellen met (050) 312 04 15. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 09.00 - 17.30 uur.
  • Gezonde Planeet: Bij Gezonde Planeet kunt u terecht voor chocolade, koffie, sappen, fruit en zuivelproducten die gezond zijn voor mens én planeet. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 17.00 uur.
  • ZUSTER: Een winkel met verantwoorde producten. Noem ze duurzaam, biologisch, ecologisch, groen, gerecycled. Noem ze producten van deze tijd. ZUSTER is de winkel waar je blij van wordt, waar je altijd slaagt, waar je voor iedereen (en voor jezelf) een cadeau kunt vinden. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 10.00 -17.00 uur.
  • Livera
  • CRUC Hulpmiddelenservice en shop

  In de Ontvangsthal vindt u:

  • Grand Café: Grand Café is een modern ingericht restaurant in de centrale hal waar u bediend wordt aan tafel. Hier kunt u als gast kiezen uit broodjes, salades en dinergerechten van een menukaart. Ook zijn er diverse soorten (alcoholische) dranken te verkrijgen. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag: 07.30 - 21.00 uur. Keuken tot 20.00 uur. Zaterdag en zondag: 9.00 - 21.00 uur. Keuken tot 20.00 uur.
  • Petit Café: Voor recepties of borrels is Petit Café een uitstekende locatie. Petit Café bevindt zich boven het Grand Café en is een open ruimte die uitzicht geeft over de centrale hal van het UMCG. Geschikt voor gezelschappen tot 70 personen.
  • Bloemenboetiek Fleur: Hier kunt u terecht voor alles op bloemengebied. Openingstijden: maandag 13.00 - 19.00 uur, dinsdag tot en met vrijdag 09.00 - 19.00 uur, zaterdag 10.00 - 19.00 uur en zondag 13.00 - 19.00 uur.
  • Patisserie: In Grand Café De Hanze bevindt zich een patisserie. Hier kunt u ook vlaaien bestellen. Als u voor 13.00 uur belt, kunt u uw bestelling de volgende dag afhalen. U kunt ook via de website www.grandcafeumcg.nl bestellen.
  • Supermarkt Albert Heijn: Hier kunt u terecht voor een klein assortiment supermarktartikelen. Openingstijden: maandag tot en met zaterdag 08.30 - 20.30 uur, zondag 11.00 - 20.30 uur.