Overnachten

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de familie van een opgenomen patiënt om te overnachten in de buurt van het UMCG. Dat geldt ook voor patiënten die intensief behandeld worden, maar niet zijn opgenomen in het UMCG.

 • In het Beatrix Kinderziekenhuis en op de afdeling Kinderchirurgie hebben bijna alle kamers een rooming-in-bed: een 1-persoons opklapbed voor een ouder. Er is een kast en u hoeft geen linnengoed mee te nemen. Het overnachten is gratis. Vraag een verpleegkundige om informatie.

 • Bent u familie of naaste van iemand die in het UMCG is opgenomen? Dan kunt u met korting overnachten in het NH Hotel tegenover het UMCG. Als er voldoende plaats is, kunt u blijven zo lang de behandeling van uw familielid duurt. Deze korting geldt dus niet voor patiënten die behandeld worden in het UMCG. Die betalen de normale prijs.

  Patiënten betalen aan de receptie van het NH hotel contant of pin.
  De kosten per nacht/per kamer zijn €80,50 excl. ontbijt (dus niet pp).
  Selfcare (ook als patiënt eerder wil komen) kosten €121,50 incl. ontbijt met partner €135,50 incl. ontbijt.
  Om 15 uur is de kamer beschikbaar in het hotel.
  Vragen reservering: voorzieningengebouw tel.nr: 12687. Ontbijt 12,50. Avondeten van di t/m vr 17:00 – 21:00 uur.

 • Als u of uw familielid wordt behandeld in het UMCG, is het fijn dat er familie in de buurt kan zijn. Daarom zijn er de Familiehuizen.


   

  Voor wie?

  De Familiehuizen zijn in eerste instantie bedoeld voor patiënten die een transplantatie krijgen, voor kinderen die protonentherapie krijgen en voor hun familie. Ook andere patiënten en hun familie kunnen soms gebruikmaken van de Familiehuizen. Of dat voor u geldt, kunt u vragen bij de afdeling die u behandelt. Het maakt niet uit of u kort wilt blijven of juist langer.

  De Familiehuizen

  Er zijn een aantal Familiehuizen dichtbij het UMCG: 8 appartementen en 1 kamer. 2 van de appartementen zitten in Het Familie de Boer Huis, een mooie, oude villa. Naast de villa staat een gebouw met nog 6 appartementen en 1 kamer.

  De appartementen hebben 1 of 2 slaapkamers. In een appartement kunnen 3 tot 5 mensen overnachten. In de kamer kunnen maximaal 2 mensen overnachten.


   

  Voorzieningen

  De appartementen zijn klein, maar de ruimte wordt zo goed mogelijk benut. Elk appartement heeft een woonkamer met eethoek en een open keuken, en een badkamer met toilet en douche. 1 appartement is geschikt voor rolstoelgebruikers. Er is een televisie.

  De kamer heeft een 2-persoonsbed en een badkamer met douche en toilet. Er is geen keuken en geen televisie.

  In de beide gebouwen zijn een wasmachine en een droger. Die deelt u met de andere bewoners. Bij de Familiehuizen is een kleine tuin met een terras en een picknickbank. Er is gratis wifi. In overleg met een vrijwilliger van de Familiehuizen kunt u fietsen of een elektrische bakfiets lenen.

  Reserveren

  Als uw kind bestraling in het protonentherapiecentrum krijgt, dan vraagt uw casemanager in het Beatrix Kinderziekenhuis van het UMCG of we een Familiehuis voor u moeten reserveren. 

  Volwassenen die bestraling in het protonentherapiecentrum gaan krijgen, kunnen reserveren via Patiëntenservice op het telefoonnummer (050) 361 93 65. U kunt bellen op werkdagen van 8.15-11.30 uur en 13.00-16.00 uur. U kunt er ook naar vragen als u een afspraak heeft.

  Krijgt u of uw kind een transplantatie of een andere behandeling of operatie en wilt u een appartement of kamer reserveren? Bel dan de afdeling van het UMCG waar u behandeld wordt. Het telefoonnummer staat in uw afspraakbrief. U kunt er ook naar vragen als u een afspraak in het UMCG heeft.

  Kosten en vergoedingen

  • Een appartement kost 70,- euro per nacht. Het maakt dus niet uit hoeveel mensen er slapen. De verplichte eindschoonmaak kost 39,- euro. De borg is 75 euro.
  • Voor de kamer betaalt u 35,- euro per nacht. Dat is inclusief de kosten voor de eindschoonmaak.
  • Boekt u het appartement met 1 slaapkamer en de kamer tegelijk, dan betaalt u geen huurkosten voor de kamer. U betaalt dan alleen 15,50 euro eindschoonmaakkosten voor de kamer.

  Soms vergoedt een zorgverzekeraar de kosten van de overnachting. Vraag dit vooraf na bij uw zorgverzekeraar.

  Meenemen

  In de appartementen zit een volledig uitgeruste keuken met pannen, bestek en servies en alles wat u verder nodig heeft om te koken en eten. Het enige wat u mee moet nemen, zijn keukendoeken, handdoeken, beddengoed en toiletartikelen. 

  De kamer heeft geen keuken. U hoeft u alleen beddengoed, handdoeken en toiletartikelen mee te nemen.

  Parkeren

  De Familiehuizen hebben geen eigen parkeerplaats. U kunt goedkoop parkeren in een parkeergarage van het UMCG. Neem wel een geldige afspraak- of opnamebrief mee en laat die zien bij de receptie van de hoofdingang of ingang Noord. U kunt ook parkeren in Parkeergarage Boterdiep van de gemeente. Die is dichtbij de familiehuizen.

  Aankomst

  U kunt vanaf 15.00 uur in het appartement of de kamer. We spreken met u af hoe laat u de sleutel kunt halen bij de receptie. Hier vult u een formulier voor uw gegevens en een machtigingsformulier voor de borg in.

  De adressen zijn:

  Familiehuizen Bloemsingel  3 en Bloemsingel 5

  Postadres:
  UMCG Familiehuizen
  Receptie ADL 1
  Postbus 11120
  9700 CC Groningen

  Tijdens het verblijf

  • De Familiehuizen zijn binnen en buiten rookvrij, net als het hele UMCG-terrein. U mag dus nergens roken.
  • Er mogen geen (huis)dieren in de Familiehuizen komen.
  • Zorg goed voor het Familiehuis, zodat een volgende patiënt ook een prettig verblijf heeft.

  In het appartement of de kamer ligt een map met informatie die handig is tijdens uw verblijf.

  Elke week neemt iemand van het UMCG contact met u op om te vragen hoe het verblijf is. Als u eerder vragen heeft, kunt die stellen aan een vrijwilliger van de Vrienden van het UMCG. De vrijwilligers hebben een kantoor in het Familiehuis.

  Vertrek

  U moet om 12.00 uur uit het appartement of de kamer zijn. De sleutel kunt u achterlaten in de witte brievenbus in de hal van de familiehuizen. Ruim alle spullen op, gooi uw afval weg en veeg de woning voordat u weggaat.

  We hebben de borg eerder automatisch geïncasseerd. Als u de huur helemaal betaald heeft en bij de eindcontrole alles goed is, dan storten we de borg terug. We kunnen bepaalde kosten aftrekken van de borg. Bijvoorbeeld als er iets kapot is gegaan.

  Vragen

  Als u vóór uw verblijf in een Familiehuis een vraag heeft, kunt u die sturen naar [email protected].

 • Het Ronald McDonald Huis is voor ouders en broertjes en zusjes van ernstig zieke kinderen die zijn opgenomen in het Beatrix Kinderziekenhuis. Het is geen onderdeel van het UMCG.

  Het Ronald McDonald Huis is aan het H.A. Kooykerplein 15, vlakbij het UMCG. Het Huis heeft 24 kamers met douche en toilet, 2 huiskamers, een bibliotheek, een wasserette en een gezamenlijke keuken. Er is voldoende speelgoed. Er zijn altijd vrijwilligers bij de receptie waar u alles aan kunt vragen.

  De kamers zijn beschikbaar op basis van urgentie. U komt als eerste in aanmerking als uw kind in een levensbedreigende situatie verkeert en u in de buurt moet blijven. Daarna hanteert het Huis achtereenvolgens de volgende criteria:

  • Uw kind ligt op een intensive care van het Beatrix Kinderziekenhuis en u woont meer dan 15 kilometer buiten Groningen of u heeft geen auto.
  • Uw kind ligt op een verpleegafdeling van het Beatrix Kinderziekenhuis, er is geen rooming-in beschikbaar en u woont meer dan 70 kilometer buiten Groningen.
  • Uw kind ligt op een verpleegafdeling van het Beatrix Kinderziekenhuis, er is geen rooming-in beschikbaar en u woont meer dan 30 kilometer buiten Groningen of u heeft geen auto.
  • Uw kind ligt op een intensive care van het Beatrix Kinderziekenhuis en u woont niet in de stad Groningen.
  • Uw kind ligt op een verpleegafdeling van het Beatrix Kinderziekenhuis en u woont niet in de stad Groningen.

  U betaalt een bijdrage in de kosten van 15 euro per overnachting, per kamer. De verpleegkundige kan voor u een aanvraag doen. De aanvraag is geen reservering.

Kosten

Vraag vooraf aan uw zorgverzekeraar of u de kosten vergoed worden en onder welke voorwaarden dat zo is.

Fonds Familie in de buurt is een fonds van het UMCG. Het kan de familie van ernstig zieke patiënten ondersteunen bij reis- en verblijfkosten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw maatschappelijk werk.

Faciliteiten in het UMCG

In het UMCG zijn verschillende voorzieningen zoals winkels en een kleine supermarkt. U kunt tegen het normale tarief, dus niet het medewerkerstarief, eten in het UMCG-restaurant aan de Fonteinstraat 14. U kunt hier alleen pinnen.

U kunt parkeren in 1 van de parkeergarages van het UMCG.

Er is een wasserette aan het Schuitendiep 58. Op 10 minuten lopen van het UMCG zijn meerdere grote supermarkten.