Poliklinische Apotheek UMCG

De Poliklinische Apotheek is speciaal voor patiënten van het UMCG. U kunt na uw afspraak of opname de medicijnen ophalen die uw specialist heeft voorgeschreven.

Ook als de Poliklinische Apotheek UMCG niet uw eigen apotheek is, kunt u hier uw medicijnen ophalen. U moet zich wel eerst aanmelden. Dat kan met het inschrijfformulier. Lever deze in bij de balie of stop het in de brievenbus bij de ingang van de apotheek.

Openingstijden

De Poliklinische Apotheek is open van maandag t/m vrijdag, tussen 8.30 en 20.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Na sluitingstijd en op zon- en feestdagen kunt u terecht bij de Martini Apotheek.

Adres

Fonteinstraat 19

Poliklinische apotheek UMCG

U kunt uw medicijnen ook ophalen bij de ServiLocker.

Andere plaatsen zijn:

 • bij polikliniek Oogheelkunde, voor patiënten die van de oogarts een recept hebben gekregen
 • bij polikliniek Voortplantingsgeneeskunde, voor patiënten die daar een recept meekrijgen

Hoe werkt het?

Lever uw recept in bij de apotheek of stuur deze per mail, fax of post naar de apotheek. Of stop het recept in de brievenbus bij de ingang van de apotheek. Als u het recept mailt of faxt dan hebben we nog wel het originele recept nodig.

Een herhaalrecept kunt ook bij ons achterlaten. Bel ons zodra u nieuwe medicijnen nodig heeft, wij zorgen dat het klaar ligt op het moment dat u het kunt ophalen.

Krijgt u medicatie die u alleen bij ons kunt halen (overgehevelde medicatie), woont u meer dan 20 kilometer van het UMCG én heeft u voorlopig geen afspraak meer in het UMCG? Dan bezorgen we de medicatie bij u thuis. Daarvoor werken we samen met de Alcura Apotheek.

Kunt u uw medicijnen niet zelf ophalen?

U kunt uw medicijnen of medicijngegevens ook door iemand anders laten ophalen. Daarvoor moet u wel een 'Verklaring verstrekking medicatie(gegevens) aan derden' invullen en ondertekenen. Het familielid, de kennis of mantelzorger kan met dit formulier en identiteitsbewijs de medicatie en/of medicatiegegevens ophalen bij de poliklinische apotheek. In een noodsituatie bekijken we samen wat een goede oplossing is.

 • De apothekersassistente vraagt altijd welke medicijnen u gebruikt, of u allergieën heeft en of u bepaalde aandoeningen heeft. We controleren ook of:

  • de dosering klopt
  • het medicijn veilig gebruikt kan worden samen met andere medicijnen
  • het medicijn gebruikt mag worden bij de andere ziektebeelden
  • het medicijn gebruikt kan worden bij uw persoonlijke situatie, bijvoorbeeld bij zwangerschap
  • het medicijn de beste keuze voor u is volgens de geldende richtlijnen.

  We leggen ook uit hoe u de medicijnen inneemt, hoe ze werken en of er bijwerkingen zijn.

  We sturen het overzicht van de geleverde medicijnen naar uw eigen apotheek of apotheekhoudende huisarts. Dat mogen we niet doen zonder uw toestemming.

 • Bij uw eerste bezoek aan de Poliklinische Apotheek vragen we of u uw medicatiegegevens wilt delen. Zo weten wij welke medicijnen u gebruikt. Deze gegevens kunnen we delen via het Landelijk Schakelpunt. Alleen artsen en apothekers die zorg aan u verlenen, kunnen uw medicatiegegevens bekijken. Dat is handig en veilig als u bijvoorbeeld medicijnen afhaalt bij een andere apotheek. Of als u ’s avonds of in het weekend naar een andere arts of een 24-uurs apotheek gaat.

 • Haalt u medicijnen op in de apotheek? Dan vergoedt uw zorgverzekeraar dit meestal. De overheid beslist welke medicijnen er in het basispakket zitten en dus vergoed worden. De eerste 385 euro betaalt u altijd zelf. Dit is uw eigen risico.

  Als de kosten van de geneesmiddelen worden vergoed, declareren wij die rechtstreeks bij uw verzekeraar. U hoeft deze dus niet zelf te betalen. Geneesmiddelen die niet of niet helemaal vergoed worden, moet u zelf betalen. Dit kan met pin of contant.

  Vragen over de kosten van medicijnen kunt u ook via mail sturen aan [email protected].

  Lees meer over het vergoeden van zorgkosten.

  Op medicijnkosten.nl staat welke medicijnen wel of niet vergoed worden

Contact

Poliklinische Apotheek UMCG, Hanzeplein 1 (HPC AP10) 9713 GZ Groningen. Fax: (050) 361 95 62