Bang voor de tandarts

Bang zijn voor de tandarts is erg vervelend. Soms is deze angst zo erg dat u niet langer naar de tandarts gaat voor controles. Bij het CTM hebben we ervaring met mensen die bang zijn voor de tandarts. We nemen de tijd voor u zodat u het vertrouwen in de tandarts terugkrijgt.

Oorzaken angst voor de tandarts

Er zijn verschillende oorzaken waardoor u bang voor de tandarts wordt:

  • een vervelende ervaring uit het verleden
  • een pijnlijke behandeling
  • verhalen van anderen, bijvoorbeeld ouders

Als u eenmaal bang voor de tandarts bent, is het belangrijk dat u het vertrouwen in de tandarts terugkrijgt. Zo kunt u in de toekomst zonder angst een behandeling ondergaan en blijft uw gebit gezond.

Bij het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde hebben we hier veel ervaring mee. Vindt u het niet prettig om naar de tandarts te gaan? Wij houden rekening met uw situatie. Bel ons via (050) 361 65 05 voor het maken van een afspraak.

Werkwijze

Als u bang bent voor de tandarts, dan horen we dat graag van tevoren. U vult een vragenlijst in waarin u aangeeft waar u precies bang voor bent, bijvoorbeeld voor pijn. Dan kunnen we rekening houden met uw situatie.

We nemen altijd veel tijd voor een patiënt met angst voor de tandarts. Doordat er minder tijdsdruk op de controle of behandeling zit, voelt u minder stress. Ook hebben we veel aandacht voor u. We houden u goed in de gaten. En als u aangeeft of als we merken dat u bang(er) wordt, spelen we daar op in. Door veel met u te praten werken we aan het vertrouwen tussen patiënt en tandarts.

Normaal behandelen we patiënten in de opleidingszaal. Patiënten met veel angst voor de tandarts behandelen we in aparte ruimtes en niet op de opleidingszaal. Zo is er meer rust tijdens de behandeling.

Verdoving

Als u geen pijn wilt voelen tijdens een behandeling, gebruiken we een verdoving. Soms is een verdoving niet nodig omdat behandelingen tegenwoordig bijna geen pijn doen. Maar als u toch graag een verdoving wilt, dan geven we u die.

Wat doen wij anders?

Wij zijn een opleidingspraktijk: tandartsen en mondhygiënisten in opleiding werken samen met en onder begeleiding van ervaren tandartsen of mondhygiënisten. Dit betekent meer tijd een aandacht voor uw gebit. Hierbij wordt de basisbehandeling door de studenten gedaan. Specialistische tandzorg wordt gedaan door een ervaren tandarts.

Door onze manier van werken, met veel tijd en aandacht voor u, wordt een groot deel van de angst weggenomen. Wanneer dit voor u niet voldoende is, dan hebben we een speciaal programma met een tandarts die gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met angst.

Lees meer over onze werkwijze.

Angst voor de tandarts voorkomen

Voor kinderen is het belangrijk dat ze al jong naar de tandarts gaan. Vanaf het doorbreken van de eerste tand kunnen ze mee naar de controle van hun ouders. We kijken dan ook even in hun mond om hen te laten wennen aan een tandartsbezoek. We nemen de tijd en werken aan vertrouwen tussen de tandarts en het kind. Dit helpt om angst voor de tandarts te voorkomen. Verder geven we ouders informatie over hoe ze tandproblemen bij hun kind kunnen voorkomen.

Kosten

Of de kosten vergoed worden, hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.