Mondhygiëne bij de mondhygiënist

Mondhygiëne is de dagelijkse verzorging van mond en gebit om beide gezond te houden. Zodat schadelijke tandplak niet kan opbouwen. Tandplak zorgt namelijk voor gaatjes en tandvleesontstekingen. De mondhygiënist kan u helpen om uw mond gezond te houden.

Verschil tandarts en mondhygiënist

Onze tandartsen richten zich vooral het herstellen en verbeteren van het gebit, terwijl onze mondhygiënisten u vooral begeleiden in het voorkomen van problemen in uw gebit.

Wat doet een mondhygiënist?

Brengt uw persoonlijke mondsituatie in kaart

De mondhygiënist beoordeelt uw mond op afwijkingen en laat u zien of uw gebit en mond goed schoon zijn. Vaak doen we een test om te zien of er tandplak zit. Dat doen we met een kleurstof. Zo ziet u waar u nog beter kunt poetsen. Als het nodig is, maakt de mondhygiënist voor een completer beeld röntgenfoto’s.

Geeft voorlichting over hoe uw mond fris en gezond houdt

De mondhygiënist helpt u bij het voorkomen van problemen met uw gebit. We kijken samen met u naar uw leefstijlgewoonten en geven tips in het aanpassen hiervan, als deze schadelijk zijn voor uw gezondheid. Wat is bijvoorbeeld het effect van voeding en roken op tanden en kiezen? En hoe ontstaan tandvleesaandoeningen en gaatjes? Ook kunnen bepaalde ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten, de kwaliteit van het gebit en tandvlees beïnvloeden, of andersom. We laten u zien hoe u het gebit het beste kunt schoonhouden en welke materialen daarvoor het meest geschikt zijn voor u.

Voert een professionele gebitsreiniging uit

Onze mondhygiënist verwijdert plak, tandsteen en aanslag en polijst uw gebit. U krijgt daardoor een glad en schoon gevoel in uw mond. Bij pijnlijke behandelingen kunt u een plaatselijke verdoving krijgen. Bijvoorbeeld bij ernstige tandvleesproblemen, waarbij onder het tandvlees moet worden schoongemaakt.

Brengt beschermende middelen aan

De mondhygiënist brengt een beschermende laag aan op de kiezen. Zo'n laklaag heet ook wel een sealant. Deze laag beschermt de kiezen tegen het ontstaan van gaatjes. Maar ook aan het aanbrengen van fluoridelak op plekken waar mogelijk een gaatje kan ontstaan.

Vult gaatjes

Soms krijgt iemand toch een gaatje. De mondhygiënist kan in die kies of tand een vulling maken. Vroeger werden vullingen alleen door tandartsen gemaakt. Maar tegenwoordig is het heel normaal dat ook een mondhygiënist dit doet. Grotere vullingen doet de tandarts wel meestal.

Wilt u een gebitsreiniging of advies van een mondhygiënist? Maak een afspraak door te bellen met (050) 361 65 05.

Kosten mondhygiënist

Afspraken duren bij ons meestal langer dan in een gewone tandartspraktijk. Daarom krijgt u bij ons een zogenaamde onderwijskorting: u betaalt gemiddeld 25% minder dan bij een afspraak in een gewone tandartspraktijk.

Of de kosten voor mondhygiëne vergoed worden, hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Wat doen wij anders? 

Het CTM is een opleidingspraktijk: tandartsen en mondhygiënisten in opleiding werken samen met en onder begeleiding van ervaren tandartsen of mondhygiënisten. Dit betekent meer tijd en aandacht voor uw gebit. De studenten doen de basisbehandelingen. De specialistische tandzorg wordt gedaan door een ervaren tandarts.

Lees meer over onze werkwijze.