Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde Onderwijs en onderzoek door het CTM

Het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorg (CTM) is geen gewone tandartspraktijk. We verzorgen namelijk het praktische deel voor alle studenten van de opleidingen tot tandarts van de Rijksuniversiteit Groningen en de opleiding tot mondhygiënist van de Hanzehogeschool Groningen. Daarnaast geven wij een breed arsenaal aan bij- en nascholingen.

Samenwerking universiteit en hogeschool

Het UMCG verzorgt voor de Rijksuniversiteit Groningen de opleiding Tandheelkunde en voor de Hanzehogeschool Groningende de opleiding Mondzorgkunde. Docenten van het CTM geven ongeveer de helft van het theoretische onderwijs. De rest wordt verzorgd vanuit andere disciplines van het UMCG zoals de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Deze docenten zijn ook betrokken bij onderzoek binnen de afdeling.

Onderzoekers geven onderwijs in de wetenschappelijke scholing, als docent of als mentor. In de masteropleiding hebben studenten het basisonderwijs in de wetenschappelijke scholing afgerond. Het individuele onderzoek dat ze doen voor de wetenschappelijke stage wordt begeleid door een facultaire onderzoeker. Voor de methodologische begeleiding is er een wetenschappelijk inloopspreekuur voor studenten.

Tandheelkunde en Mondzorgkunde in het CTM

Hier komen patiënten voor controlebezoeken in een zogenaamd APTeam, net als in een gewone tandartspraktijk. In het APTeam leren de studenten controles te doen, een diagnose te stellen en een behandelplan te maken. In het APTeam heeft een patiënt zoveel mogelijk een aantal jaren een zelfde student die het gebit controleert. De docent die de studenten begeleidt is steeds dezelfde. Dit is een ervaren tandarts.

Als er een probleem met het gebit van is en de patiënt een behandelplan heeft, krijgt die een behandeling. Er zijn verschillende soorten behandelingen. Voor elk type behandeling is er een klinisch programma. Bijvoorbeeld voor het vullen van gaatjes, het plaatsen van kronen en bruggen en het behandelen van tandvlees. Die klinische programma's zijn de vakken die de studenten volgen. Daar worden de studenten begeleid door een docent die gespecialiseerd is in dat type behandeling. Zo kunnen de studenten 1 voor 1 de verschillende soorten behandelingen leren.

Bij- en nascholingen

Het CTM geeft ook bij- en nascholingscursussen voor tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten. En de opleiding tot preventieassistent. Een greep uit ons aanbod:

  • kokhalsproblematiek in de praktijk
  • functionele rehabilitatie
  • thema-avonden voor mondhygiënisten
  • preventieassistent
  • masterclasses gerodontologie
  • endodontologie

Als u zich aanmeldt voor de nieuwsbrief of de Facebookpagina bij- en nascholing volgt, bent u altijd op de hoogte van het aanbod. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan door te mailen nascholingCTM@umcg.nl.

Ons onderzoek

Naast het opleiden van tandartsen en mondhygiënisten en het behandelen van patiënten doen wij wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek ligt in het verlengde van het UMCG-breed gestelde thema 'Healthy Ageing'. Binnen het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde is dit vertaald naar focus op 'Oral Healthy Ageing', ouder worden met een gezonde mond.