Onderwijs en onderzoek door het CTM

In onze bijzondere tandartspraktijk spelen onderwijs en opleiden een grote rol. We verzorgen het praktische deel voor alle studenten van de opleidingen tot tandarts en mondhygiënist. Daarnaast hebben wij een breed arsenaal aan bij- en nascholingen voor tandartspraktijken in de regio.

Onze docenten en onderzoekers

Het UMCG verzorgt deze opleidingen samen met de Rijksuniversiteit Groningen (Tandheelkunde) en de Hanzehogeschool (Mondzorgkunde). Docenten van het CTM geven ongeveer de helft van het theoretische onderwijs. De rest wordt verzorgd vanuit andere disciplines van het UMCG zoals de afdeling Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Onze docenten zijn ook betrokken bij onderzoek binnen de afdeling.

Onderzoekers geven onderwijs in de wetenschappelijke scholing, als docent of als mentor. Facultaire onderzoekers begeleiden studenten in de masteropleiding bij hun individueel onderzoek tijdens de wetenschappelijke stage. Voor de methodologische begeleiding is er een wetenschappelijk inloopspreekuur voor studenten.

Hoe leren studenten in onze praktijk?

In het behandelteam leren studenten controles te doen, een diagnose te stellen en een behandelplan te maken. Een patiënt heeft zoveel mogelijk een aantal jaren dezelfde student die het gebit controleert. De ervaren tandarts die als docent de studenten begeleidt, is steeds dezelfde.  

Heeft de patiënt een gebitsprobleem, dan stellen we een behandelplan op en volgt de behandeling. Voor elk type behandeling is er een klinisch programma, zoals:

  • het vullen van gaatjes
  • het plaatsen van kronen en bruggen en
  • het behandelen van tandvlees

Deze klinische programma's zijn de vakken die de studenten volgen. Ze worden begeleid door een docent die gespecialiseerd is in dat type behandeling.

Bij- en nascholingen

Het CTM geeft ook bij- en nascholingscursussen voor tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten. En de opleiding tot preventieassistent. Een greep uit ons aanbod:

  • kokhalsproblematiek in de praktijk
  • functionele rehabilitatie
  • thema-avonden voor mondhygiënisten
  • preventieassistent
  • masterclasses gerodontologie
  • endodontologie

Het complete aanbod staat op onze nascholingswebsite. Altijd op de hoogte blijven van onze nieuwste scholingen en ontwikkelingen? Meldt u dan nu aan voor de nieuwsbrief door een mail te sturen aan [email protected]. Of volg onze Facebookpagina. 

Ons onderzoek

Ons wetenschappelijk onderzoek ligt in het verlengde van het UMCG-breed gestelde thema 'Healthy Ageing'. Binnen het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde is dit vertaald naar focus op 'Oral Healthy Ageing', ouder worden met een gezonde mond.