'Het contact is persoonlijker'.

Esther leek het leuk om bij te dragen aan het leerproces van studenten. Ze meldde zich aan bij het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Na de intake werd er een behandelplan opgesteld om haar kiezen te sealen. Hier lees je haar ervaringen met het CTM.

Op de foto: Esther

Waarom het CTM?

Esther vertelt dat ze al sinds haar jeugd bij het CTM komt: “Ik was hier vroeger patiënt. Ook werkt mijn moeder hier. Ik kwam de Check Your Smile campagne tegen en het leek me leuk en goed om een steentje bij te dragen aan het leerproces van de studenten.” Esther gaf zich op en kreeg een uitnodiging voor een afspraak.

Behandeling: sealen kiezen en preventie

“Tijdens de Check Your Smile-afspraak werd mijn gebit onderzocht. De tandarts in opleiding zag putjes in mijn kiezen.” In kiezen zitten groeven en putjes die soms moeilijk te poetsen zijn. Deze kunnen gesealed worden, waardoor de kiezen beter beschermd zijn tegen gaatjes. Als er al een gaatje zit kan deze uitgeslepen worden en kan er een vulling of een inlay op geplaatst worden. Esther: “Er werd een behandelplan voor me bedacht. Ik heb meerdere afspraken gehad om mijn kiezen te laten sealen. De laatste keer werd er een stukje composiet op mijn kies geplaatst in plaats van het sealen. Ik kreeg leefstijladviezen mee naar huis en een halfjaarlijkse controle om te zien hoe het ging.”

Werkwijze CTM

Het CTM is een opleidingspraktijk. Dat wil zeggen dat studenten de patiënten behandelen, onder begeleiding van een ervaren tandarts. Esther vertelt: “De student deed de hele behandeling. Hij deed het gebitsonderzoek, stelde het behandelplan op en gaf advies. Ook het sealen werd gedaan door de student. Daarna kwam de tandarts langs om te controleren of alles goed uitgevoerd was. Ik werd door de studenten betrokken bij de behandeling. Ze vroegen me of ik het eens was met de plannen en of ik zelf nog ideeën had om slijtage te voorkomen.”
De volgende stap voor Esther is een consult bij de orthodontist. Ook wordt een gebitsreiniging gedaan en blijft ze ieder half jaar naar de reguliere controles gaan. 

Verschil met een gewone tandarts

“De afspraken bij het CTM duren wel lang ten opzichte van een bezoek aan een gewone tandarts.” zegt Esther “Ik merk dat de student lang doet over de behandeling en dat ze minder ervaring hebben in contact met de patiënten. Wel geven ze duidelijke uitleg van alles stappen en is het contact wat persoonlijker. Dat maakt het ook leuk!”

Lees meer over het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde.