Inlay of onlay plaatsen

Een inlay of onlay is een vulling voor een groter gaatje in een kies of tand. We maken een inlay of onlay buiten de mond, en lijmen het daarna in de kies. Een inlay of onlay gaat lang mee en is dus erg duurzaam.

Wanneer plaatsen we een inlay of onlay?

Meestal plaatsen we een inlay of onlay op een kies als deze beschadigd is, maar nog te goed is om er een kroon op te plaatsen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het repareren van een gaatje in een tand of kies. Meestal is dat met een vulling, maar soms is een inlay, onlay of kroon beter. Een inlay, onlay of kroon is vaak mooier en blijft ook langer zitten dan een vulling. Maar de prijs is hoger en de behandeling duurt langer. Uw tandarts bespreekt met u wat voor u de beste oplossing is.

Verschil tussen een inlay, een onlay en een kroon

In alle gevallen gaat het om een vervangend deel van de kies dat buiten de mond wordt gemaakt en dan in of aan de kies wordt gelijmd. Bij een kroon is het dan nodig om een groot deel van de kies weg te slijpen. Bij een inlay of onlay is dat niet zo.

Een inlay gebruiken we meestal als het gaat om een klein gaatje, vaak op het kauwvlak van een kies. Bij een onlay zijn ook de knobbels van een kies betrokken, deze is dus groter dan een inlay. Een kroon is op zijn beurt weer groter, die vervangt (een deel van) een kies en bedekt de kies of tand helemaal.

Verschillende materialen

Inlays of onlays worden gemaakt van keramiek of composiet. Dit lijkt heel erg op de kleur van de tanden en kiezen. Vroeger werd ook goud veel gebruikt. Dit is nog steeds mogelijk, maar de meeste mensen kiezen voor een tandkleurig materiaal.

Kosten inlay of onlay

Afspraken duren bij ons meestal langer dan in een gewone tandartspraktijk. Daarom krijgt u bij ons een onderwijskorting: u betaalt gemiddeld 25% minder dan bij een afspraak in een gewone tandartspraktijk. Op inlays en onlays geven we nog een extra korting bovenop deze 25%. De kosten staan in ons overzicht. Van tevoren krijgt u altijd een begroting van de kosten.

Of de kosten vergoed worden, hangt af van uw tandartsverzekering als u die heeft afgesloten. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar als u van ons een begroting heeft ontvangen. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Een inlay of onlay stap voor stap

  1. Tijdens de eerste afspraak slijpen we de kies. We slijpen alleen weg wat nodig is. Als er een oude vulling zit, halen we die eerst weg. Het slijpen aan een kies kan gevoelig zijn, daarom krijgt u een plaatselijke verdoving in het tandvlees.

    Daarna maken we een afdruk van uw gebit. Dit kan met een afdruklepel. Dit is een lepel met een pasta die we over de tanden en kiezen heen brengen. Een andere mogelijkheid is een afdruk maken met een scanner, we maken dan een digitale afdruk. We maken altijd een afdruk van de boven- en de onderkaak, zodat we kunnen zien hoe de tanden en kiezen op elkaar passen. Daarna bepalen we de kleur van de inlay of onlay.

    U krijgt een tijdelijke vulling om de afgeslepen tand of kies te beschermen.

  2. Tijdens de tweede afspraak halen we eerst de tijdelijke vulling weg. Daarna plaatsen we de inlay of onlay en zetten die vast met een kunststoflijm. Soms slijpen we de nieuwe inlay of onlay nog een beetje bij, zodat de kiezen goed op elkaar passen.

    De onlay wordt vastgezet op de tand
    De onlay wordt vastgezet op de tand
  3. Na het plaatsen van een inlay of onlay is het belangrijk dat u uw tanden en het tandvlees goed verzorgd. Goed poetsen met een zachte tandenborstel en tanden stoken, ragen of flossen hoort daarbij. Wanneer u uw gebit goed verzorgt gaat een inlay of onlay heel lang mee.

Wat doen wij anders?

Het CTM is een opleidingspraktijk: tandartsen en mondhygiënisten in opleiding werken samen met en onder begeleiding van ervaren tandartsen of mondhygiënisten. Dit betekent meer tijd en aandacht voor uw gebit. De studenten doen de basisbehandelingen. De specialistische tandzorg wordt gedaan door een ervaren tandarts.

Lees meer over onze werkwijze.

Heeft u nog vragen?

U kunt het CTM bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag zijn we bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur.