Kunstgebit: frameprothese en plaatprothese 

Als u een paar tanden of kiezen mist, dan is een een gedeeltelijk kunstgebit een mogelijke oplossing. Gedeeltelijke kunstgebitten zijn er in 2 vormen: frameprothese en plaatprothese.

Wanneer plaatsen we een gedeeltelijk kunstgebit?

Er zijn verschillende redenen waarom een gedeeltelijk kunstgebit nodig kan zijn, zoals:

  • Problemen met het eten of praten door de missende tanden of kiezen
  • Ontevreden met het uiterlijk en minder zelfvertrouwen

Als u deze problemen heeft, is een gedeeltelijk kunstgebit een mogelijke oplossing voor u. Samen met uw tandarts bepaalt u of het dé oplossing is en wat voor u de beste behandeling is.

Frameprothese of plaatprothese

Gedeeltelijke kunstgebitten zijn er in 2 vormen:

  • Frameprothese: een metalen prothese, die voor een deel rust op de nog aanwezige tanden en kiezen. De tand of kies is van kunststof.
  • Plaatprothese: een plaatje met tanden en kiezen van kunststof, soms met metalen ankers voor meer houvast

Elk type gedeeltelijk kunstgebit heeft voor- en nadelen:

Frameprothese voordelen

  • Zit stevig vast op de aanwezige tanden en kiezen, daardoor draagt het prettiger
  • De metalen onderdelen zijn vaak dun en smal. U merkt bijna niet dat u een frameprothese heeft.

Frameprothese nadelen

  • Moeilijk om te maken en dus duurder
  • Soms zijn de metalen delen te zien in de mond
  • Steunt vooral op de eigen tanden en kiezen. Dus als er nog een kies of tand verloren gaat, heeft het frame minder houvast.

Plaatprothese voordelen

  • Makkelijk te maken en dus goedkoper
  • Geen metalen delen, dus het ziet er natuurlijk uit. Soms zit er een anker aan van metaal, maar dat ziet u bijna niet.
  • Steunt niet of nauwelijks op uw eigen tanden en kiezen, dus als er nog een kies of tand verloren gaat kunnen we de makkelijk op de plaatprothese bijplaatsen.

Plaatprothese nadelen

  • De grote kunststofplaat heeft invloed op uw spraak, smaak en mondgevoel.
  • Een plaatprothese zit los in de mond.

Kosten gedeeltelijk kunstgebit

Of de kosten voor een gedeeltelijk kunstgebit vergoed worden, hangt af van uw aanvullende verzekering. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar als u een begroting van ons heeft ontvangen. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Afspraken duren bij ons meestal langer dan in een gewone tandartspraktijk. Daarom geven we u een zogenaamde onderwijskorting: u betaalt bij ons gemiddeld 25% minder dan bij een afspraak in een gewone tandartspraktijk.

Gedeeltelijk kunstgebit plaatsen

  1. Bij de eerste afspraak bekijken we welk type prothese prothese het beste bij u past. We bespreken de voor- en nadelen zodat u de beste keuze kunt maken.

    We bekijken we uw kaak, uw gebit en de gezondheid van uw tandvlees. We maken een planning voor de behandeling. En u krijgt een opgave van de kosten voor de prothese.

    We maken meestal een paar afspraken voor een gedeeltelijk kunstgebit. Hoelang het duurt, hangt af van het type prothese en wat u zelf wilt. Uw tandarts kan van tevoren inschatten hoe lang het ongeveer gaat duren.

  2. Om ervoor te zorgen dat het gedeeltelijke kunstgebit straks goed past, maakt de tandarts een afdruk van uw gebit. Dat doen we met een speciale pasta in een afdruklepel. We kunnen ook een scan van de mond maken.

    Bij een frameprothese slijpt de tandarts vlakjes in uw kiezen waar het frame op kan rusten. Dit slijpen is heel oppervlakkig en doet meestal geen pijn. Vaak maken we dan ook nog een extra afdruk.

    We bepalen dan ook samen de kleur van de tanden. Zo zorgen we ervoor dat u een prothese krijgt die goed past, en past bij uw wensen als het gaat om kleur en vorm.

    De tandtechnicus gebruikt de afdruk om een model te maken. Met dat model maken we de plaatprothese of de frameprothese op maat.

    Bij de volgende afspraak past u dit model. We zien dan hoe de prothese past. En of de kiezen en tanden goed op elkaar passen.

  3. Tijdens een volgende afspraak past u de prothese. In het begin moet u waarschijnlijk wennen aan het dragen van de nieuwe prothese. Die voelt anders dan wat u gewend bent, vooral als het gaat om praten en kauwen. Dat is normaal en gaat vanzelf over.

  4. Tijdens uw afspraken met de tandarts bekijken we ook het gedeeltelijke kunstgebit. Zo zorgen we ervoor dat het prettig blijft zitten. Met een gedeeltelijk kunstgebit is er wat meer kans op gaatjes of tandvleesproblemen. Goed schoonhouden van van de prothese en uw eigen tanden en kiezen is daarom heel belangrijk.

    Een gedeeltelijk kunstgebit gaat jaren mee. Laat hem in elk geval 1 keer in de 2 jaar controleren door een tandarts. Maak ook een afspraak als de prothese stuk gaat of als u denkt dat zij slijt.

  • U kunt ongemak of pijn hebben van en na het plaatsen van een gedeeltelijk kunstgebit. Door het kunstgebit aan te passen kan dit weggenomen worden. Ook is er kans op infectie als de instructies om het gebit schoon te houden niet goed worden opgevolgd.

    Soms is iemand allergisch voor de materialen van de prothese. Dit kan voor irritatie zorgen.

Risico’s en bijwerkingen

U kunt ongemak of pijn hebben van en na het plaatsen van een gedeeltelijk kunstgebit. Door het kunstgebit aan te passen kan dit weggenomen worden. Ook is er kans op infectie als de instructies om het gebit schoon te houden niet goed worden opgevolgd.

Soms is iemand allergisch voor de materialen van de prothese. Dit kan voor irritatie zorgen.

Wat doen wij anders?

Wij zijn een opleidingspraktijk: tandartsen en mondhygiënisten in opleiding werken samen met en onder begeleiding van ervaren tandartsen of specialisten. Dit betekent meer tijd een aandacht voor uw gebit. Hierbij wordt de basisbehandeling door de studenten gedaan. Specialistische tandzorg wordt gedaan door een ervaren tandarts.

Meer over onze werkwijze leest op de pagina ‘Onze werkwijze’.

Heeft u nog vragen?

U kunt het CTM bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag zijn we bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur.