Een kunstgebit

Een kunstgebit of een gebitsprothese vervangt tanden en kiezen in uw mond. Het wordt op maat gemaakt voor de bovenkaak, onderkaak of beide. Een kunstgebit kan een oplossing voor u zijn als u problemen heeft met praten en lachen.

Wanneer een kunstgebit?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand een kunstgebit nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat:

 • Tanden en kiezen te slecht zijn om te herstellen.
 • Het tandvlees erg ontstoken is, maar een tandvleesbehandeling niet (meer) mogelijk is.
 • Iemand problemen heeft met eten of praten door missende tanden of kiezen.
 • Iemand ontevreden is met het uiterlijk of daardoor minder zelfvertrouwen heeft.

Als u deze problemen heeft, is een kunstgebit een mogelijke oplossing voor u. Samen met uw tandarts bepaalt u of een kunstgebit dé oplossing is en wat voor u de beste behandeling is.

Gevolgen van de keuze voor een kunstgebit

Als u een kunstgebit heeft, is er geen weg terug. Laat u zich daarom goed voorlichten over de voor- en nadelen van een kunstgebit.

De overgang van uw eigen tanden naar een kunstgebit is groot. In het begin kan het pijn doen. Ook moet u wennen aan het kauwen en spreken met een kunstgebit. Dat kan soms wel maanden duren. En een kunstgebit moet na een tijdje aangepast worden, omdat uw kaken in de loop van de tijd smaller worden. Ga daarom regelmatig voor controle naar de tandarts, ook als u een kunstgebit draagt.

Tijdelijk kunstgebit

Uw eerste kunstgebit wordt gemaakt terwijl u nog eigen tanden heeft. Dit heet ook wel een immediaat kunstgebit. Vaak is dit een tijdelijk kunstgebit, na een jaar vervangen we dit door het definitieve kunstgebit 

Een vervangend kunstgebit

Een kunstgebit gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee. Als een volledig kunstgebit versleten is of als de pasvorm niet meer goed is, moet u een nieuw kunstgebit.

Materialen kunstgebit

Kunstgebitten bestaan meestal uit een kunststof basis, waarin tanden en kiezen van kunststof of porselein zitten. We kunnen ook kunstgebitten printen met een 3D-printer. Die is dan helemaal van kunststof, dus de tanden ook.

Kosten kunstgebit

Een volledig kunstgebit valt onder de basisverzekering en wordt dus (grotendeels) vergoed. Let op: u moet wel eerst uw eigen risico opgebruiken.

Van tevoren krijgt u van ons altijd een begroting van de kosten. Bespreek die met uw zorgverzekeraar voordat u de behandeling laat doen. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Afspraken duren bij ons meestal langer dan in een gewone tandartspraktijk. 

Kunstgebit en VGZ

Bent u bij VGZ (en haar labels) verzekerd en wilt u een nieuw kunstgebit laten maken? Dan geldt er helaas voor u een relatief hoge bijdrage. Dit komt omdat het UMCG-CTM helaas niet is gelukt om alsnog een zorgovereenkomst af te sluiten met VGZ. Heeft u hier vragen over? Dan kunt u ons hierover bellen.

De behandeling

 1. Tijdens de eerste afspraak kijken we of een kunstgebit een goede oplossing is voor u. Als dat zo is, maken we een planning voor de behandeling. U krijgt dan ook een opgave van de kosten voor het kunstgebit. Er zijn ongeveer 7 afspraken nodig.

  Vaak trekken we tijdens de eerste 2 afspraken alvast een paar kiezen. We proberen zo de kaak zo goed mogelijk voor te bereiden om een goed passend gebit voor u te maken. Het kunstgebit dat u krijgt is een immediaat kunstgebit. In het eerste jaar na het trekken van tanden en kiezen veranderen de kaken nog van vorm. Daarom passen we het gebit na verloop van tijd aan.

 2. Om ervoor te zorgen dat het immediaat gebit straks goed past, maakt de tandarts een afdruk van uw gebit. Dat doen we met een speciale pasta in een afdruklepel. We kunnen ook een scan van de mond maken. In een volgende afspraak bepalen we de vorm, de stand en de kleur van de tanden. Zo zorgen we ervoor dat u een kunstgebit krijgt dat goed past, en past bij uw wensen als het gaat om kleur en vorm.

  De tandtechnicus gebruikt de afdrukken om het immediaat kunstgebit op maat te maken. Met dat model maken we het immediaat kunstgebit op maat. Bij de volgende afspraken testen we het kunstgebit. We zien dan hoe het kunstgebit zit. En of de kiezen en tanden goed op elkaar passen. 

 3. Tijdens een volgende afspraak trekken we de overgebleven tanden en kiezen en plaatsen we het immediaat kunstgebit. De meeste mensen zien erg op tegen deze afspraak. Dat begrijpen we, want het trekken van al je tanden en kiezen is een ingrijpende gebeurtenis. Wij proberen u zo goed mogelijk te begeleiden.

  U krijgt het immediaat kunstgebit meteen in uw mond nadat de tanden en kiezen zijn getrokken. Uw kaken zijn dan nog verdoofd. U heeft in het begin waarschijnlijk wat moeite met het dragen van het gebit. U heeft wondjes en hechtingen van het trekken. U bent ook niet gewend om een kunstgebit in uw mond te hebben. Dat is heel normaal en gaat na een tijdje zeker beter worden. 

  Als de verdoving uitwerkt, heeft u misschien pijn. U krijgt van de tandarts advies over wat u dan kunt doen. Vaak is paracetamol al genoeg. Neem de eerste dagen na de ingreep 1.000 mg (2 tabletten) in, elke 6 uur. Laat uw nieuwe gebit de dag van de ingreep vooral in de mond.

 4. Bij een eerste kunstgebit komt u de dag na de plaatsing terug voor controle. De tandarts haalt uw gebit uit uw mond en bekijkt de wonden. U krijgt uitleg hoe u de wonden en het gebit schoonhoudt.

  Meestal heeft u hierna nog een paar afspraken, net zolang totdat het gebit goed zit en u daar geen pijn meer van heeft. U kunt last krijgen van pijnlijke plekjes in de mond. Als u last van zulke drukplekjes heeft, kunnen we het kunstgebit op die plekken een beetje aanpassen. Of we kunnen uw gebit tijdelijk opvullen.

  In de eerste maanden na het plaatsen van het tijdelijke kunstgebit slinken de kaken vrij snel. Dat komt doordat er geen wortels van tanden en kiezen meer in de kaak zitten. Het gebit gaat steeds losser zitten. Na ongeveer 6 maanden wordt het slinken meestal minder.

  Dat is het moment waarop we uw gebit aanpassen aan de veranderde vorm van de kaak. Meestal komt u in de ochtend langs en plaatsen we in de middag het gebit weer terug. De tandtechnicus past het gebit dan aan door een voering aan te brengen die gemaakt is van hetzelfde materiaal als het kunstgebit.

  Heeft u binnen 6 maanden na plaatsing al problemen met een los gebit, laat het ons dan weten. Wij kunnen dan een tijdelijke voering aanbrengen, die later wordt vervangen door de definitieve.

 5. Een kunstgebit moet regelmatig aangepast worden om te zorgen dat het prettig blijft zitten. Een tijdelijk kunstgebit kan na een jaar vervangen worden voor een definitief kunstgebit. Een definitief kunstgebit gaat meestal 5 tot 10 jaar mee. Ook die moet regelmatig aangepast worden. Laat het kunstgebit in elk geval 1 keer in de 2 jaar controleren door een tandarts. Maak ook een afspraak als uw kunstgebit stuk gaat of als u denkt dat het slijt.

 6. Als u een nieuw kunstgebit nodig heeft, krijgt u eerst een intake. Tijdens een intake beoordeelt de tandarts uw mond. We maken een planning voor de behandeling. U krijgt dan ook een opgave van de kosten voor het vervangen van uw kunstgebit.

  Om ervoor te zorgen dat het nieuwe gebit straks goed past, maakt de tandarts een afdruk van uw mond. Dat doen we met een speciale pasta in een afdruklepel. We kunnen ook een scan van de mond maken. Met de afdrukken maakt de tandtechnicus een kunstgebit op maat. In een volgende afspraak bepalen we de vorm, de stand en de kleur van de tanden. Zo zorgen we ervoor dat u een kunstgebit krijgt dat goed zit en past bij uw wensen als het gaat om kleur en vorm. U komt ook nog een keer langs om het nieuwe gebit te passen.

  U krijgt tijdens de plaatsingsafspraak een nieuwe kunstgebit. Waarschijnlijk moet u wat wennen, want het nieuwe gebit voelt anders dan het oude. U kunt daardoor een beetje anders praten, en ook het kauwen voelt wat anders. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf over.

  In de eerste periode na plaatsing komt u regelmatig langs voor controle. De tandarts bekijkt uw mond en het gebit. Bij drukplekjes passen we het kunstgebit een beetje aan, zodat het minder op het tandvlees drukt. Net zolang tot u geen last van pijnlijke plekjes meer heeft en het kunstgebit goed zit.

Wat doen wij anders?

Wij zijn een opleidingspraktijk: tandartsen en mondhygiënisten in opleiding werken samen met en onder begeleiding van ervaren tandartsen of specialisten. Dit betekent meer tijd een aandacht voor uw gebit. Hierbij wordt de basisbehandeling door de studenten gedaan. Specialistische tandzorg wordt gedaan door een ervaren tandarts.

Meer over onze werkwijze leest op de pagina ‘Onze werkwijze’.

Heeft u nog vragen?

U kunt het CTM bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag zijn we bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur.