Wanneer een kunstgebit?
Er zijn verschillende redenen waarom iemand een kunstgebit nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat:
- Tanden en kiezen te slecht zijn om te herstellen.
- Het tandvlees erg ontstoken is, maar een tandvleesbehandeling niet (meer) mogelijk is.
- Iemand problemen heeft met eten of praten door missende tanden of kiezen.
- Iemand ontevreden is met het uiterlijk of daardoor minder zelfvertrouwen heeft.
Als u deze problemen heeft, is een kunstgebit een mogelijke oplossing voor u. Samen met uw tandarts bepaalt u of een kunstgebit dé oplossing is en wat voor u de beste behandeling is.
Gevolgen van de keuze voor een kunstgebit
Als u een kunstgebit heeft, is er geen weg terug. Laat u zich daarom goed voorlichten over de voor- en nadelen van een kunstgebit.
De overgang van uw eigen tanden naar een kunstgebit is groot. In het begin kan het pijn doen. Ook moet u wennen aan het kauwen en spreken met een kunstgebit. Dat kan soms wel maanden duren. En een kunstgebit moet na een tijdje aangepast worden, omdat uw kaken in de loop van de tijd smaller worden. Ga daarom regelmatig voor controle naar de tandarts, ook als u een kunstgebit draagt.
Tijdelijk kunstgebit
Uw eerste kunstgebit wordt gemaakt terwijl u nog eigen tanden heeft. Dit heet ook wel een immediaat kunstgebit. Vaak is dit een tijdelijk kunstgebit, na een jaar vervangen we dit door het definitieve kunstgebit
Een vervangend kunstgebit
Een kunstgebit gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee. Als een volledig kunstgebit versleten is of als de pasvorm niet meer goed is, moet u een nieuw kunstgebit.
Materialen kunstgebit
Kunstgebitten bestaan meestal uit een kunststof basis, waarin tanden en kiezen van kunststof of porselein zitten. We kunnen ook kunstgebitten printen met een 3D-printer. Die is dan helemaal van kunststof, dus de tanden ook.
Kosten kunstgebit
Een volledig kunstgebit valt onder de basisverzekering en wordt dus (grotendeels) vergoed. Let op: u moet wel eerst uw eigen risico opgebruiken.
Van tevoren krijgt u van ons altijd een begroting van de kosten. Bespreek die met uw zorgverzekeraar voordat u de behandeling laat doen. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.
Afspraken duren bij ons meestal langer dan in een gewone tandartspraktijk.
Kunstgebit en VGZ
Bent u bij VGZ (en haar labels) verzekerd en wilt u een nieuw kunstgebit laten maken? Dan geldt er helaas voor u een relatief hoge bijdrage. Dit komt omdat het UMCG-CTM helaas niet is gelukt om alsnog een zorgovereenkomst af te sluiten met VGZ. Heeft u hier vragen over? Dan kunt u ons hierover bellen.