Facing: dun schildje op tand of kies

Een facing (of veneer) is een dun schildje dat als een soort hoesje over tanden en kiezen wordt geplaatst. Bijvoorbeeld als die beschadigd of verkleurd zijn. Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein en blijft langere tijd zitten.

Wanneer plaatsen we een facing?

Wij kunnen een facing op uw tand(en) of kiezen plaatsen bij:

 • beschadigde tanden, bijvoorbeeld als er een hoekje af is
 • verkleurde tanden
 • scheve tanden
 • spleetjes tussen de tanden, als opvulling

Meestal plaatsen we een facing op de voortanden, om het gebit mooier te maken.

De facing wordt als een hoesje over de tand geplaatst
De facing wordt als een hoesje over de tand geplaatst

Kosten facing

Afspraken duren bij ons meestal langer dan in een gewone tandartspraktijk. Daarom krijgt u bij ons een onderwijskorting: u betaalt gemiddeld 25% minder dan bij een afspraak in een gewone tandartspraktijk. Dit geldt ook voor het plaatsen van een facing. De kosten voor een composiet facing is zijn lager dan de kosten van een poseleinen facing. De kosten van een facing staan in ons overzicht. Van tevoren krijgt u altijd een begroting van de kosten. Zodra u akkoord geeft op die begroting, kan de behandeling beginnen.

Of de kosten voor het plaatsen van een facing vergoed worden, hangt af van uw tandartsverzekering als u die heeft afgesloten. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar als u van ons een begroting heeft ontvangen. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Een facing stap voor stap

 1. Tijdens de eerste afspraak bekijken we welk soort facing het meest geschikt is. Er zijn 2 soorten: porselein en composiet. We bepalen ook welke kleur het best bij uw gebit past.

 2. Een composiet facing is makkelijk aan te brengen. Vaak we eerst wat glazuur van de voorkant van de tand afgeslepen om ruimte te maken. Daarna behandelen we de tand met een etsgel en een primer, zodat de facing goed kan hechten aan het tandoppervlak. Daarna bouwen we de facing op.

  Een facing van composiet kan langere tijd blijven zitten. Mocht de facing kapot gaan of slijten, dan kunnen we die vrij eenvoudig repareren of vervangen.

 3. Voor het plaatsen van een porseleinen facing komt u 2 keer langs. Tijdens de eerste afspraak slijpen we een beetje van het glazuur van de tanden af. Daarna maken we een afdruk van uw gebit. Dit kan met een afdruklepel. Dit is een lepel met een pasta die we over de tanden en kiezen heen brengen. Een andere mogelijkheid is een afdruk maken met een scanner, we maken dan een digitale afdruk.

  Door een laboratorium wordt een goed passende facing gemaakt.

  Tijdens de tweede afspraak plaatsen we de facing op de tand. Een facing van porselein gaat vaak langer mee dan een composiet facing, maar is bij breuk niet of minder makkelijk te repareren. Er moet dan een nieuwe facing gemaakt worden.

 4. Het is altijd belangrijk dat u uw tanden en tandvlees goed verzorgd. Goed poetsen met een zachte tandenborstel en tussen de tanden stoken, ragen of flossen hoort daarbij. U doet dit ook bij de tanden waarop u een facing heeft.

 • De eerste dagen na de behandeling kunnen de tanden wat gevoelig zijn, vooral bij koude en warmte. Dit is normaal, de klachten verdwijnen meestal binnen een week.

  Soms blijven facings minder lang zitten of beschadigen ze. Dit gebeurt sneller als het gebit slecht wordt onderhouden. En als de facings zwaar belast worden, bijvoorbeeld door nagelbijten of door tandenknarsen.

  Heeft u langere tijd pijn aan de tand of kies waar de facing op zit? Of breekt of laat de facing los? Bel of mail ons dan.

Risico’s en bijwerkingen

De eerste dagen na de behandeling kunnen de tanden wat gevoelig zijn, vooral bij koude en warmte. Dit is normaal, de klachten verdwijnen meestal binnen een week.

Soms blijven facings minder lang zitten of beschadigen ze. Dit gebeurt sneller als het gebit slecht wordt onderhouden. En als de facings zwaar belast worden, bijvoorbeeld door nagelbijten of door tandenknarsen.

Heeft u langere tijd pijn aan de tand of kies waar de facing op zit? Of breekt of laat de facing los? Bel of mail ons dan.

Facing of kroon

Soms is het beter om een kroon te plaatsen. We slijpen dan de tand rondom af en plaatsen een kapje over de tand. Dat kan nodig zij als een tand ernstig beschadigd is, door bijvoorbeeld een val. Bij een facing wordt veel minder tandmateriaal afgeslepen en daarmee is deze behandeling minder beschadigend dan een kroon.

Wat doen wij anders?

Het CTM is een opleidingspraktijk: tandartsen en mondhygiënisten in opleiding werken samen met en onder begeleiding van ervaren tandartsen of mondhygiënisten. Dit betekent meer tijd en aandacht voor uw gebit. De studenten doen de basisbehandelingen. De specialistische tandzorg wordt gedaan door een ervaren tandarts.

Lees meer over onze werkwijze.

Heeft u nog vragen?

U kunt het CTM bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag zijn we bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur.