Klikgebit: kunstgebit op implantaten

Een klikgebit is een kunstgebit op implantaten. Meestal gaat het om implantaten in de onderkaak, maar een klikgebit in de bovenkaak is ook mogelijk. Een klikgebit is vaak comfortabeler en zorgt dat de kaken minder slinken.

Wanneer een klikgebit?

Een klikgebit kan een goede keuze zijn als u op zoek bent naar een gebit dat lekker zit en goed vastzit. Het verschil met een normaal kunstgebit is dat een klikgebit vastzit op implantaten in de kaak. Het gebit verschuift niet en komt niet los. Een klikgebit is ook makkelijker schoon te houden en u kunt er bijna alles mee eten.

Kosten klikgebit

Een klikgebit wordt alleen door de zorgverzekering vergoed als u al een poos een kunstgebit heeft. Een klikgebit wordt niet vergoed als u nog eigen tanden en kiezen heeft.

Een klikgebit valt onder de basisverzekering. Het wordt dus voor het grootste deel vergoed. Welk deel u zelf moet betalen hangt af van uw tandartsverzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar als u van ons een begroting heeft ontvangen. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Afspraken duren bij ons meestal langer dan in een gewone tandartspraktijk. Daarom geven we u een zogenaamde onderwijskorting: u betaalt bij ons gemiddeld 25% minder dan bij een afspraak in een gewone tandartspraktijk.

Werkwijze klikgebit plaatsen

 1. Tijdens de eerste afspraak bekijken we uw kaak, uw (kunst)gebit en de gezondheid van uw tandvlees. We maken een planning voor de behandeling. U krijgt dan ook een opgave van de kosten voor het kunstgebit. Er zijn ongeveer 7 afspraken nodig.

 2. Voor het plaatsen van een klikgebit krijgt u eerst implantaten in de kaak. Daarvoor heeft u een afspraak bij een implantoloog. Die vertelt u over de implantaten en maakt een planning met u.

  Na het plaatsen van de implantaten kunt u ongeveer 10 dagen uw onder- of bovengebit niet dragen. Na 10 dagen passen we uw huidige kunstgebit aan. We leggen u uit hoe u de implantaten het beste schoonhoudt en hoe u het tijdelijke klikgebit kunt reinigen.

  De implantaten groeien nu vast in de kaak, dat duurt ongeveer 3 maanden.

 3. Als de implantaten goed zijn vastgegroeid, heeft u weer een afspraak. Dan gaan we het nieuwe klikgebit aanmeten. Om ervoor te zorgen dat het nieuwe klikgebit straks goed past, maakt de tandarts een afdruk van uw mond. Dat doen we met een speciale pasta in een afdruklepel. We kunnen ook een scan van de mond maken.

  De tandtechnicus gebruikt de afdruk om een model te maken. Met dat model maken we het klikgebit op maat. Bij een volgende afspraak past u het klikgebit dat nog niet volledig af is. We zien dan hoe het klikgebit gaat passen. En of de kiezen en tanden goed op elkaar passen. Zo zorgen we ervoor dat u een klikgebit krijgt dat goed past, en past bij uw wensen als het gaat om kleur en vorm.

 4. Tijdens een volgende afspraak plaatsen we het gebit in uw mond. In het begin moet u waarschijnlijk wennen aan het dragen van het nieuwe gebit. Die voelt anders dan wat u gewend bent, vooral als het gaat om praten en kauwen. Dat is normaal en gaat vanzelf over.

  U krijgt uitleg hoe u de mond met de implantaten het beste schoonhoudt en hoe u het gebit kunt schoonmaken.

 5. De tandarts bekijkt de implantaten en het gebit. Bij drukplekjes passen we het gebit een beetje aan, zodat het minder op het tandvlees drukt. Meestal heeft u daarna nog een paar afspraken. Net zolang tot u geen last meer heeft van pijnlijke plekjes en het gebit goed zit.

  Een kunstgebit moet regelmatig aangepast worden om te zorgen dat hij prettig blijft zitten. Het gebit kan bijvoorbeeld te strak gaan zitten, of juist te los.

  Een klikgebit gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee. Het is belangrijk dat u de implantaten eenmaal per jaar laat controleren door een tandarts. De tandarts controleert dan ook meteen het gebit. Maak ook een afspraak als uw klikgebit stuk gaat of als u denkt dat het slijt.

 • Implantaten moeten goed onderhouden en schoongemaakt worden. Als dit niet gebeurt kunt u een ontsteking krijgen. Dat kan leiden tot verlies van het implantaat. U krijgt daarom informatie over hoe u een klikgebit en dus de implantaten goed schoonhoudt.

Risico’s en bijwerkingen

Implantaten moeten goed onderhouden en schoongemaakt worden. Als dit niet gebeurt kunt u een ontsteking krijgen. Dat kan leiden tot verlies van het implantaat. U krijgt daarom informatie over hoe u een klikgebit en dus de implantaten goed schoonhoudt.

Wat doen wij anders?

Wij zijn een opleidingspraktijk: tandartsen en mondhygiënisten in opleiding werken samen met en onder begeleiding van ervaren tandartsen of specialisten. Dit betekent meer tijd een aandacht voor uw gebit. Hierbij wordt de basisbehandeling door de studenten gedaan. Specialistische tandzorg wordt gedaan door een ervaren tandarts.

Meer over onze werkwijze leest op de pagina ‘Onze werkwijze’.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag zijn we bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur.