Een implantaat zetten

Een implantaat is een kunstwortel in uw kaak. Een implantaat vervangt de ‘echte’ wortel van een tand of kies, als die verloren is gegaan. Hierop komt een kroon of brug zodat u beter kunt kauwen en uw gebit weer compleet oogt.

Wanneer zetten we een implantaat?

We kunnen een implantaat plaatsen als u een tand of kies mist. Hierop kunnen we een kroon zetten. Als u meerdere tanden of kiezen mist kunnen we meerdere implantaten plaatsen en daarop een kroon, brug of prothese zetten. Er zijn verschillende redenen voor het zetten van een implantaat:

  • Met een kroon op een implantaat kunnen we een verloren tand of kies vervangen. U kunt dan weer goed kauwen en uw gebit ziet er weer mooi uit.
  • Implantaten geven houvast aan een kunstgebit, waardoor deze beter blijft zitten en veel meer comfort geeft (klikgebit)

Er moet genoeg bot in uw kaak aanwezig zijn om een implantaat te kunnen aanbrengen. Als er veel bot mist kunnen we soms niet direct implantaten plaatsen. We moeten dan eerst bot aanbrengen en daarna kunnen we implanteren. Deze behandeling is moeilijker, kost meer tijd en is daarom duurder. Dit bespreken we altijd van tevoren met u.

Materiaal implantaat

De meeste implantaten lijken op een schroef en zijn gemaakt van titanium. Dit materiaal is erg sterk en wordt goed verdragen door het lichaam.

Kosten implantaten

Of de kosten voor implantaten vergoed worden, hangt af van de reden waarom u een implantaat krijgt.

  • Een klikgebit valt onder de basisverzekering en wordt dus (voor een groot deel) vergoed. Let op: u moet wel eerst uw eigen risico opgebruiken.
  • Laat u een implantaat zetten om een kroon of een brug op te maken? U kunt dan terugvallen op uw tandartsverzekering, als u die heeft afgesloten. Let op: de meeste verzekeraars vergoeden maar een deel van de kosten.

Bespreek altijd de begroting die wij u sturen met uw zorgverzekeraar, voordat u de behandeling laat doen. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Meestal is een implantaatbehandeling voor een kroon of brug duur. In ons onderwijsprogramma zijn de kosten voor deze behandeling lager dan bij een normale tandartspraktijk. De korting kan oplopen tot meer dan 1000 euro.

Werkwijze implantaat zetten

  1. We onderzoeken vooraf of een implantaat voor u de beste oplossing is. Soms zijn er andere behandelingen die beter bij u passen, zoals een brug. We bekijken uw kaak op de plaats waar een implantaat moet komen. Verder kijken we naar de rest van uw gebit en de gezondheid van uw tandvlees. We beoordelen uw algemene gezondheid en meestal maken we 1 of meerdere röntgenfoto’s.

    Vaak maken we een afdruk van uw kaak, zodat we vooraf precies kunnen bepalen waar en onder welke hoek het implantaat geplaatst moet worden.

  2. Voor het plaatsen van een implantaat krijgt u een plaatselijke verdoving in het tandvlees.

    De tandarts maakt het tandvlees los op de plek waar het implantaat moet komen. Daarna boort de tandarts een gaatje in de kaak en maakt dit gaatje met opeenvolgende boren steeds wijder, zodat het implantaat erin past. Een implantaat is 3 tot 5 millimeter breed en 7 tot 16 millimeter lang. Het implantaat wordt daarna in de kaak geschroefd.

    De volgende stap kan op 2 manieren:

    • We schroeven een afdekplaatje op het implantaat, leggen het tandvlees erover heen en hechten het tandvlees. Als de wond genezen is en het implantaat vastgegroeid is, maken we weer een klein sneetje in het tandvlees. We verwijderen het afdekplaatje en plaatsen een dopje waar het tandvlees tegenaan kan groeien.
    • We schroeven direct een dopje op het implantaat en hechten het tandvlees tegen het dopje aan. Als de wond genezen is en het implantaat vastgegroeid is, kunnen we zonder verdere ingreep door met bijvoorbeeld het maken van een kroon of kunstgebit.

    De manier waarvoor we kiezen, hangt af van bijvoorbeeld hoe het implantaat na het aanbrengen in de kaak vast zit. U krijgt van tevoren informatie over de mogelijkheden.

    Na 1 tot 2 weken halen we de hechtingen weg.

    Daarna moet het implantaat vastgroeien. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 maanden. Dit hangt af van het soort implantaat en van de plek van het implantaat. Soms kunnen we voor deze periode een tijdelijke kroon of brug plaatsen.

    Als het implantaat is vastgegroeid gaan we een kroon, brug of klikgebit voor u maken. Daarvoor moet u nog een paar keer bij ons terug komen.

    Implantaat
    Foto links: Het implantaat wordt in de kaak gezet en groeit vast.
    Foto rechts: De kroon wordt op het implantaat gezet.
  3. Implantaten kunnen lang meegaan. Het is wel belangrijk dat u het implantaat goed onderhoudt. En dat u uw mond en gebit goed verzorgt. Uw tandarts vertelt u hoe u dit kunt doen.

  • Na het plaatsen van implantaten kunt u last hebben van napijn. U kunt daarvoor een paracetamol nemen. U krijgt hierover informatie van uw tandarts.

    Heel soms groeit een implantaat niet vast. We moeten het dan weer weghalen. De kans hierop is groter als u rookt. Als u uw gebit niet goed schoonhoudt, kan het tandvlees rond het implantaat gaan ontsteken. Bij een erge ontsteking kunt u het implantaat ook verliezen.

Risico’s en bijwerkingen

Na het plaatsen van implantaten kunt u last hebben van napijn. U kunt daarvoor een paracetamol nemen. U krijgt hierover informatie van uw tandarts.

Heel soms groeit een implantaat niet vast. We moeten het dan weer weghalen. De kans hierop is groter als u rookt. Als u uw gebit niet goed schoonhoudt, kan het tandvlees rond het implantaat gaan ontsteken. Bij een erge ontsteking kunt u het implantaat ook verliezen.

Wat doen wij anders?

Het CTM is een opleidingspraktijk: tandartsen en mondhygiënisten in opleiding werken samen met en onder begeleiding van ervaren tandartsen of mondhygiënisten. Dit betekent meer tijd en aandacht voor uw gebit. De studenten doen de basisbehandelingen. De specialistische tandzorg wordt gedaan door een ervaren tandarts.

Het plaatsen van een implantaat wordt gedaan door een van onze ervaren tandarts-implantologen. Een kroon, brug of klikgebit wordt meestal gemaakt door een student, onder leiding van een ervaren tandarts.

Lees meer over onze werkwijze

Heeft u nog vragen?

U kunt het CTM bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag zijn we bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur.