Brug plaatsen

Een brug is een rijtje kronen dat aan elkaar vast zit. Een brug vervangt 1 of meer tanden of kiezen. De brug ‘overbrugt’ dan de lege ruimte waar 1 of meer tanden of kiezen ontbreken. De brug wordt vastgezet aan natuurlijke tanden of kiezen naast de ontbrekende. Die heten ook wel ‘pijlers’. Er zit altijd minstens 1 neptand of -kies in de brug. Een gewone brug kan ook op 1 of meerdere implantaten worden gezet. 

Wanneer plaatsen​​ we een brug?

Onze tandarts plaatst een brug:

 • zodat u beter kunt kauwen als u 1 of meerdere tanden of kiezen volledig mist.
 • omdat een brug mooier staat dan de lege ruimte.
 • om te voorkomen dat de tanden en kiezen naast de ontbrekende tand of kies scheef gaan staan.
 • om te voorkomen dat de tanden en kiezen tegenover de ontbrekende tand of kies gaan uitgroeien.
De etsbrug wordt met vleugels vastgeplakt op andere tanden of kiezen
De etsbrug plakken we met vleugels vast op andere tanden of kiezen

Versc​​hillende bruggen

Er zijn 3 soorten bruggen:

 • gewone brug: een brug met pijlers aan beide kanten van de open ruimte. Deze brug kan ook om implantaten gezet worden
 • vrij-eindigende brug: een brug met een pijler of pijlers aan 1 kant van de open ruimte. Een deel van de brug is dus ‘zwevend’
 • etsbrug: de neptand of -kies wordt met metalen of keramische vleugels vastgeplakt op 1 of meer tanden of kiezen naast de ruimte. Dit kan alleen op natuurlijke tanden en kiezen

Bij gewone en vrij-eindigende bruggen worden de pijlertanden voor het grootste deel geslepen, wat jammer kan zijn als deze nog goed zijn. Bij een etsbrug hoeft de tandarts maar weinig te slijpen, waardoor de pijlertanden gespaard worden. Een etsbrug zit minder stevig dan een normale brug en is daardoor kwetsbaarder. Een etsbrug wordt vooral gebruikt voor het vervangen van voortanden.

Versc​​hillende materialen voor het maken van een brug

Er zijn verschillende materialen voor het maken van een brug:

 • keramiek: dit materiaal gebruiken we meestal. Keramiek is sterk en we kunnen de kleur aanpassen aan de kleur van uw tanden
 • porselein of zirkonium: deze brug heeft de kleur van een tand en ziet er dus ‘echt’ uit
 • metaal en porselein: een basis van metaal met een laagje porselein, dit ziet er ook ‘echt’ uit
 • metaal: een brug van goud- of zilverkleurig metaal, is erg sterk en slijtvast. Vanwege de kleur gebruiken we dit materiaal alleen achterin de mond

Kosten brug plaatsen

Afspraken duren bij ons meestal langer dan in een gewone tandartspraktijk. Daarom krijgt u bij ons een onderwijskorting: u betaalt ongeveer 25% minder dan bij een afspraak in een gewone tandartspraktijk. Op bruggen geven we nog een extra korting bovenop deze 25%. De kosten voor het plaatsen van een brug staan in ons overzicht. Van te voren geven we altijd een indicatie van de kosten.

Of de kosten vergoed worden, hangt af van uw tandartsverzekering, als u die heeft afgesloten. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar als u van ons een begroting heeft ontvangen. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.  

Werkwijze plaatsen brug

 1. Het kan zijn dat we eerst een voorbereidende behandeling moeten doen. Zoals een tandvleesbehandeling, het aanbrengen van een opbouw of een wortelkanaalbehandeling. Als dat bij u zo is, hoort u dat van de tandarts. 

 2. Tijdens de eerste afspraak slijpt de tandarts 1 of meer tanden of kiezen. Dit worden de pijlers waarop de brug wordt vastgezet. Het slijpen van de tanden of kiezen kan pijnlijk zijn. Daarom geven we meestal voor het slijpen een plaatselijke verdoving. U voelt dan minder van de behandeling.

  Daarna maken we een afdruk van een deel van uw gebit. Dit kunnen we doen met een afdruklepel. Dit is een lepel met een pasta die we over de tanden en kiezen heen brengen. We kunnen ook een afdruk maken met een scanner, we maken dan een digitale afdruk. We maken altijd een afdruk van de boven- en de onderkaak, zodat we kunnen zien hoe de tanden en kiezen op elkaar passen. Daarna bepalen we de kleur van de brug.

  Om de afgeslepen pijler(s) te beschermen, plaatsen we een tijdelijke noodbrug.

  Na de eerste afspraak wordt de brug gemaakt in ons tandtechnisch laboratorium. Dit duurt ongeveer 2 weken.  

 3. Als de definitieve brug klaar is, komt u weer langs om deze te passen. We controleren of de aansluiting goed is, of de kleur past en of u er goed op kunt bijten. Als alles goed is, zetten we de brug vast met een speciale lijm.

  De brug wordt op de twee pijlers gezet
  De brug wordt op de 2 pijlers gezet


   

 4. Er er is klein risico dat na het afslijpen van de tand of kies de zenuw gaat ontsteken. Dit voelt u vooral met koud en warm eten en drinken. Vaak gaat dit vanzelf over. Als dat niet zo is, is een wortelkanaalbehandeling nodig. Blijft de pijn langer na de behandeling?Geef dit dan zo snel mogelijk door aan uw tandarts.

  Soms moet u wennen aan het gevoel van de brug. Of soms zijn de tanden waarop de brug zit, een poosje gevoelig. Dit gaat meestal binnen een week over. Duurt het bij u langer? Bel ons dan en maak een afspraak.   

 5. Een brug kan jaren blijven zitten, meestal wel meer dan 10 jaar. Hoe lang dat precies is, hangt af van hoe gezond de tanden of kiezen zijn waar de brug aan vastzit en vooral hoe u de brug schoonmaakt. Wanneer 1 van die tanden of kiezen een onoplosbaar probleem heeft, kan het zijn dat de hele brug niet meer te gebruiken is. Het is dus erg belangrijk dat u de brug en de brugpijlers goed schoonhoudt. Uw tandarts legt u uit hoe u dit het beste doet.

Wat doen wij anders

Het CTM is een opleidingspraktijk: tandartsen en mondhygiënisten in opleiding werken samen met en onder begeleiding van ervaren tandartsen of mondhygiënisten. Dit betekent meer tijd en aandacht voor uw gebit. De studenten doen de basisbehandelingen. De specialistische tandzorg wordt gedaan door een ervaren tandarts.

Lees meer over onze werkwijze.

‘‘Ik had enorm last van de nieuwe brug bij mijn 6 voortanden die de lokale tandarts had geplaatst. Ik ben naar het CTM gegaan om te kijken of er iets aan te doen was.‘‘
Marlies Bosch

Heeft u nog vragen?

U kunt het CTM bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag zijn we bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur.