Slechte adem verhelpen

Wanneer je voortdurend last hebt van een slechte adem, heet dit halitose. Een slechte adem komt vaak door bacteriën op de tong of op het tandvlees. Een tandarts of mondhygiënist kan je hiervan afhelpen.

Ongeveer 15% van de mensen heeft altijd een slechte adem. Soms weten mensen dit niet van zichzelf. 

Oorzaken slechte adem

In meer dan 90% van de gevallen van een slechte adem zit de oorzaak in de mond. De geur komt meestal door bacteriën, die onaangename gassen voortbrengen.

  • Deze bacteriën zitten vaak achter op de tong. Dit deel is ruw en heeft diepe groeven, waarin bacteriën zich goed kunnen nestelen. Ze zijn te herkennen aan een witgele of bruine aanslag. Dit heet laagje heet ook wel tongcoating.
  • De bacteriën kunnen ook in en onder ontstoken tandvlees zitten. Tandvleesontsteking komt meestal door een slechte verzorging van de mond. Er kunnen dan holtes tussen het tandvlees en de tand ontstaan, waarin voedselresten en bacteriën zich ophopen.
  • Een voor een deel doorgebroken verstandskies kan een andere oorzaak zijn. Hier kunnen zich makkelijk etensresten en bacteriën ophopen.
  • Ook bepaalde medicijnen zoals antidepressiva kunnen zorgen voor een vieze adem. Het medicijn zorgt er namelijk voor dan iemand minder speeksel aanmaakt. Speeksel is belangrijk omdat het normaal de bacteriën opruimt.

Wanneer een behandeling voor slechte adem?

Als een slechte adem niet verholpen wordt, kan dat veel invloed hebben op uw leven. Slechte adem is een taboe. Mensen kunnen iemand met een slechte adem vermijden, of de persoon met een slechte adem kan zelf mensen gaan vermijden.

Kosten behandeling slechte adem

De kosten staan in ons overzicht. Of de kosten vergoed worden, hangt af van uw tandartsverzekering als u die heeft afgesloten. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Behandelen van een slechte adem stap voor stap

  1. Als u bij ons komt omdat u (denkt dat u) een slechte adem heeft, dan vult u voor de afspraak een uitgebreide vragenlijst in. Zo proberen we te achterhalen welke oorzaken er kunnen zijn voor de slechte adem. Om een goede diagnose te kunnen stellen is het belangrijk dat u 24 uur van te voren geen alcohol of koffie drinkt en dat u geen scherpe kruiden of knoflook gebruikt. 

  2. We onderzoeken uw adem door te ruiken. Met verschillende apparaten kunnen we de ademgassen ook analyseren. Het is belangrijk dat we ontdekken waar de slechte adem ontstaat: in de mond of in een ander deel van het lichaam, zoals de longen.  

  3. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een slechte adem. Welke voor u geschikt is, hangt af van de oorzaak. Bij een slechte adem die in de mond ontstaat, bestaat de behandeling uit het gezond maken en het schoonmaken van de mond. Bijvoorbeeld door het behandelen van ontstoken tandvlees en het schoonmaken van de tong met een tongschraper. Soms is het gebruik van een antibacteriële spoeldrank nodig. U krijgt dan van ons een recept, zodat u dit middel kunt halen bij uw apotheek. 

    Als we denken dat de oorzaak van slechte adem niet uit de mond komt, verwijzen u naar de afdeling Interne Geneeskunde of Keel-, Neus- en Oorheelkunde in het UMCG.   

  4. Na de behandeling is het belangrijk dat u uw mond gezond houdt. Regelmatig poetsen, tanden stoken of flossen, tongschrapen en zo nodig spoelen met een antibacterieel middel is belangrijk.  

Wat doen wij anders?

Het CTM is een opleidingspraktijk: tandartsen en mondhygiënisten in opleiding werken samen met en onder begeleiding van ervaren tandartsen of mondhygiënisten. Dit betekent meer tijd en aandacht voor uw gebit. De studenten doen de basisbehandelingen. De specialistische tandzorg wordt gedaan door een ervaren tandarts.

De behandelingen voor halitose worden gedaan door een ervaren mondhygiënist en mogelijk door een van onze tandartsen die gespecialiseerd zijn in tandvleesontstekingen (parodontologen). We geven daarom geen korting op deze behandeling. 

Lees meer over onze werkwijze.

Heeft u nog vragen?

U kunt het CTM bellen van maandag tot en met donderdag, tussen 8.00 tot 12.30 uur en 13.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag zijn we bereikbaar tussen 8.00 en 12.00 uur.