Leefstijl in het UMCG

Leefstijl speelt een onmisbare rol bij ziekte en gezondheid. Een gezonde leefstijl is belangrijk om gezond te blijven en de kans op aandoeningen te verkleinen. Daarnaast herstellen fitte patiënten beter en sneller van behandelingen. Ook hebben ze minder last van bijwerkingen. Leefstijl lijkt zelfs als medicijn te kunnen werken, dus om ziektes mee te genezen.
Leefstijl speelt ook een onmisbare rol in het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg. Want we worden steeds ouder, maar naar mate de jaren vorderen, neemt het aantal aandoeningen die leefstijl gerelateerd zijn enorm toe. Roken, drinken, stress, te weinig bewegen en ongezonde voeding leiden tot heel veel ziekte, en dus en dus ook tot heel veel zorgkosten.
Om de kwaliteit van leven te verbeteren en de zorg voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te houden, besteedt het UMCG steeds meer aandacht aan leefstijl. Zowel in de zorg, als in de opleiding- en onderwijsprogramma’s en natuurlijk doen we er ook onderzoek naar.
Zo zijn we gestart met GLIM, het Groningen Leefstijl Interventie Model. We bieden een aantal patiëntgroepen op proef leefstijlbegeleiding aan. We kijken hoe dat bevalt en wat we daarvan kunnen leren. Om het vervolgens te verbeteren en uit te breiden naar andere ziekten en aandoeningen. Zodat aandacht voor een gezonde leefstijl een vast onderdeel wordt van iedere behandeling. In het UMCG en daarbuiten. Zo verleggen we samen grenzen voor een duurzame toekomst van gezondheid.
Video bekijken Scannen