Poliklinieken en deeltijdbehandeling Universitair Centrum Psychiatrie

Adres in het UMCG: Hanzeplein 1, ingang 23. Als u met de auto komt, kunt u het best parkeren in parkeergarage Noord.

Contact

Universitair Centrum Psychiatrie is op werkdagen open van 8.00 tot 16.30 uur. U kunt hier terecht als u een afspraak heeft bij de polikliniek:

Afspraak

Afspraak maken

Voor een afspraak heeft u een verwijzing naar het Universitair Centrum Psychiatrie van uw huisarts of specialist nodig. Wij bekijken dan bij welke specialist u het best terecht kunt en wanneer. U krijgt daarna een afspraakbrief met informatie over de afspraak en hoe u zich kunt voorbereiden.

Voor uw afspraak moet u zich aanmelden bij de aanmeldzuil. Bekijk in de video hoe dit werkt.

Video bekijken Scannen

Afspraak afzeggen of verplaatsen

Wilt u een afspraak afzeggen of verplaatsen? Geef dit dan zo snel mogelijk door. We kunnen een nieuwe afspraak voor u maken als u dat wilt. Het telefoonnummer staat in het overzicht hierboven en in uw afsprakenbrief.

Second opinion

U kunt bij het Universitair Centrum Psychiatrie ook terecht voor een second opinion.

Voor het eerst in het UMCG?

Bent u nog niet eerder in het UCP geweest voor een afspraak? Dan moet u zich voor uw afspraak inschrijven. Dit kan op 2 manieren:

 • bij de receptie van het Universitair Centrum Psychiatrie
 • thuis, via de digitale balie

De inschrijving is nodig vanwege de identificatieplicht. Neem voor de inschrijving mee:

 • een geldig identiteitsbewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of Nederlands vreemdelingendocument
 • bewijs van inschrijving bij uw zorgverzekeraar (zorgpas)

Een bezoek aan het Universitair Centrum Psychiatrie

  • U kunt zich voorbereiden op uw bezoek aan het Universitair Centrum Psychiatrie door uw klachten van tevoren op te schrijven. Bedenk ook welke vragen uw wilt stellen. Als u het prettig vindt, kunt u iemand meenemen naar het gesprek. Twee horen meer dan 1 en het is fijn om samen nog na te praten.
  • Meestal krijgt u bij de afsprakenbrief ook de vraag om een ROM/RoQua vragenlijst in te vullen. Vul die voor de afspraak in. U krijgt vragen over uw dagbesteding, werk/opleiding, gezondheid en leefsituatie en over uw psychische klachten. We bespreken uw vragenlijsten tijdens de 1e afspraak. Deze informatie is nodig voor het maken van een behandelplan.
  • Gebruikt u medicijnen? Neem dan een overzicht mee van de medicijnen die u nu gebruikt. Deze kunt u vragen bij uw apotheek. U mag ook de medicijnen zelf of de doosjes meenemen.
  • Soms krijgt u voor een afspraak speciale instructies. Als er instructies zijn, dan staan deze in de afspraakbrief. We geven ook aan of u zelf naar huis kunt, of dat het beter is dat iemand u naar huis brengt.
  • Neem uw afspraakbrief mee en een verwijsbrief van uw behandelaar als u die heeft. Hiermee meldt u zich aan bij de aanmeldzuil of de balie van de polikliniek.
 1. Woont u op een veebedrijf? Of bent u het afgelopen jaar langer dan 24 uur in een ziekenhuis buiten Nederland opgenomen geweest? Laat ons dit dan weten vóór de afspraak. Dit heeft te maken met eventuele besmettelijke ziekten.

 2. In de brief staat met wie u een afspraak heeft. Maar het komt voor dat iemand anders de afspraak overneemt, bijvoorbeeld een arts-assistent of een andere arts. Die vervangende behandelaars zijn ook op de hoogte van uw situatie en delen de informatie van de afspraak met uw hoofdbehandelaar.

  In het gesprek probeert de behandelaar er achter te komen wat de oorzaak van uw klachten is. Het kan ook voorkomen dat u voor of na uw afspraak nog een onderzoek krijgt, bloed moet prikken of behandeld wordt. Als u iets niet begrijpt of als u meer wilt weten, kunt u altijd om uitleg vragen.

  Soms krijgt u van uw behandelaar een recept voor medicijnen of hulpmiddelen mee. Deze kunt u na uw afspraak meestal meteen ophalen of bestellen bij de apotheek in het ziekenhuis. U kunt uw medicijnen natuurlijk ook bij uw eigen apotheek ophalen.

 3. U krijgt van uw behandelaar informatie over de resultaten, uitslagen en vervolgstappen als die nodig zijn. Dit kan op verschillende manieren:

  • tijdens een vervolgafspraak op de polikliniek
  • via uw huisarts of verwijzend specialist
  • we sturen de informatie naar u toe
  • we bellen u
 4. Als universitair medisch centrum doen we veel onderzoek. Uw behandelaar kan u ook vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. U krijgt van ons dan informatie over het onderzoek. Zo kunt u beslissen of u wel of niet mee wilt doen. Deelname is nooit verplicht. Uw beslissing heeft ook geen gevolgen voor uw behandeling.