Inzichtgevende deeltijdbehandeling

Inzichtgevende deeltijdbehandeling is een behandelprogramma voor ouderen vanaf 60 jaar met psychische klachten. Samen met lotgenoten werkt u aan uw herstel.

Iedereen kijkt op een bepaalde manier naar zichzelf, naar anderen en de wereld om zich heen. Dit leidt vaak tot vaste patronen in het denken, voelen en doen. Wanneer u last heeft van deze patronen, spreken we van een valkuil. Door het ouder worden kunt u extra last krijgen van deze valkuilen doordat patronen veranderen. Zo kan uw daginvulling veranderen doordat u stopt met werken. Of u krijgt meer lichamelijke klachten door het ouder worden. Ook kunt u problemen krijgen met uw geheugen. Of u verliest dierbaren in uw omgeving. Dit vraag om aanpassingen in uw leven, die soms moeilijk te accepteren zijn.

U kunt hierdoor psychische klachten krijgen, zoals:

 • u voelt zich depressief en/of angstig
 • u heeft moeite met sociale contacten
 • u heeft weinig zelfvertrouwen
 • u denkt negatief over uzelf
 • u heeft moeite met het aangeven van uw grenzen
 • u bent snel onzeker en twijfelt vaak
 • u heeft last van eenzaamheid
 • u heeft moeite met ouder worden

Wanneer u een inzichtgevende deeltijdbehandeling krijgt, dan volgt u voor langere tijd een paar dagen per week een behandelprogramma bij ons. Een opname is niet nodig. U eet en slaapt thuis.

De behandeling is in een groep, samen met lotgenoten. U oefent situaties die in het dagelijks leven moeilijk voor u zijn en voor psychische klachten zorgen. U leert uw sterke en zwakke punten beter kennen en te verbeteren. U heeft ook persoonlijke gesprekken met uw psychiater over mogelijke medicijnen.

De behandeling stap voor stap

 1. Uw arts of medisch specialist kan u voor deze behandeling verwijzen naar het Universitair Centrum Psychiatrie. Na de verwijzing krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de intake voorbereidt.

 2. U krijgt een gesprek en eventueel een psychologisch onderzoek. We vragen u ook een ​ROM/RoQua vragenlijst in te vullen. U krijgt vragen over uw daginvulling , uw werk/opleiding, gezondheid en leefsituatie en over uw psychische klachten.

  Tijdens de intake bespreekt u samen de behandeldoelen waaraan u gaat werken. Deze behandeldoelen vormen uw behandelplan. We bespreken elke 4 weken het behandelplan met u. Als het nodig is, passen we dat aan.

  Het is goed om een belangrijke persoon uit uw omgeving mee te nemen naar dit gesprek. Bijvoorbeeld een familielid, partner of persoonlijk begeleider. Zij hebben vaak behoefte aan steun en uitleg en kunnen meer informatie geven.

 3. De behandeling duurt in totaal 20 weken. U komt op de maandag en donderdag van 9.30 - 15.00 uur naar het Universitair Centrum Psychiatrie.

  Tijdens de behandeling krijgt u inzicht in uw valkuilen en leert u op een andere manier met uw vaste patronen om te gaan. U oefent met nieuw gedrag. U bespreekt wekelijks uw eigen doelen waaraan u gaat werken met elkaar. De pauzes van de dag brengt u ook samen door. Er is dan ruimte om ervaringen uit te wisselen en elkaar te steunen. U krijgt de oefeningen ook mee naar huis om er ook daar mee aan de slag te gaan.

  De behandeling bestaat verder uit:

  • psychomotorische therapie. Door lichamelijke oefeningen te doen, leert u anders om te gaan met uw klachten.
  • beeldende therapie. U gaat aan de slag met creatieve materialen om vorm te geven aan uw gedachten, ideeën, en gevoelens.
  • cognitieve gedragstherapie. U leert hoe u negatieve gedachten kunt ombuigen naar positieve gedachten waardoor u gedrag positief verandert en u zich beter gaat voelen.
  • schematherapie. U leert uw denkpatronen te herkennen en veranderen.
 4. Aan het eind van de behandeling krijgt u een eindgesprek om de behandeling te evalueren. Wanneer het nodig is kunt u eventueel een vervolg behandeling krijgen.

  Inzichtgevende deeltijdbehandeling is één van de behandelingen bij psychische klachten. Na de behandeling bespreekt u samen met uw behandelaar welke behandelingen u eventueel verder nodig heeft.

Behandelteam

Een multidisciplinair team verzorgt dit behandelprogramma. Het team bestaat uit een psycholoog, een psychiater, een gedragstherapeut, een beeldend therapeut en en psychomotorisch therapeut. Als het nodig is kunnen er ook andere disciplines bij uw behandeling worden betrokken. Voordat de behandeling start stellen zij samen met u een behandelplan op.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.