Beeldende therapie

Beeldende therapie is een behandeling bij psychische klachten. U gaat aan de slag met creatieve materialen. U kunt deze behandeling krijgen wanneer u het moeilijk vindt om over uw problemen te praten.

Beeldende therapie helpt u vorm te geven aan dat wat u bezighoudt: uw gedachten, ideeën, problemen, maar ook uw behoeften en gevoelens. Dit doet u door aan de slag te gaan met creatieve materialen zoals papier, verf of hout. U hoeft hier niet goed in te zijn. U krijgt de ruimte om te experimenteren, fouten te maken en opnieuw te beginnen.

Door beeldend te werken kunt u uitdrukken wat u moeilijk onder woorden kunt brengen. Verder kunt u actief ander gedrag oefenen of nieuwe vaardigheden aanleveren. U kunt bijvoorbeeld weer leren spelen en experimenteren en daardoor plezier en ontspanning ervaren. Het doel van de therapie is om door beeldend te werken, uw problemen zichtbaar en hanteerbaar te maken.

Beeldende therapie kan helpen als u:

 • het moeilijk vindt om over uw problemen te praten, bijvoorbeeld over een heftige gebeurtenis
 • het moeilijk vindt om voor uzelf op te komen
 • last heeft van onzekerheid en angst
 • weinig energie heeft om iets te doen
 • snel boos of agressief wordt
 • Beeldende therapie wordt gegeven bij verschillende psychische klachten, zoals depressie, een bipolaire stoornis, een dwangstoornis of een angststoornis.

De behandeling stap voor stap

 1. U kunt beeldende therapie krijgen wanneer u in behandeling bent bij het Universitair Centrum Psychiatrie. Uw huisarts of medisch specialist kan u doorverwijzen.

 2. U heeft eerst een intake gesprek met de beeldend therapeut. U bespreekt samen wat uw wensen en mogelijkheden zijn op creatief gebied.

 3. De beeldend therapeut combineert beeldende activiteiten met praten. De therapeut helpt u materialen en werkvormen te zoeken die bij u en uw hulpvraag passen. Tijdens het creatief werken voelt, ziet en wordt u zich bewust van wat u psychisch bezighoudt. Dit kan spannend zijn en soms ook gevoelens oproepen die zijn weggestopt. De therapeut helpt u grip te krijgen op uw problemen, er anders mee om te gaan en er eventueel woorden voor te vinden.

  Beeldende therapie wordt gegeven in speciaal daarvoor ingerichte ruimtes. De therapeut kan u een opdracht aanbieden of u helpen bij het kiezen van een passende werkvorm. Daarna gaat u aan de slag. De behandeling duurt zo lang als voor u nodig is. Aan het eind van de behandeling bespreekt u samen uw gemaakte werk en uw ervaringen.

 4. Beeldende therapie is één van de behandelingen bij psychische klachten. U bespreekt samen met uw behandelaar welke behandelingen u verder nodig heeft. Dit staat ook in uw behandelplan.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.