Deeltijdbehandeling Angst en Dwang

De deeltijdbehandeling Angst en Dwang is een behandelprogramma voor mensen die last hebben van angst- en dwangklachten, die in eerdere behandeling onvoldoende opknapten.

Het doel van deze behandeling is dat u in het dagelijks leven minder last heeft van angst- of dwangklachten.

De behandeling is in deeltijd. Dat betekent dat u 4 dagen per week naar het Universitair Centrum Psychiatrie komt. Het behandelprogramma duurt maximaal 5 maanden. Een behandeldag duurt ongeveer van 9.00 tot 15.30 uur. Voor mensen die nog werken of studeren is er ook de mogelijkheid om de behandeling 2 dagen per week te volgen.

Behandeling in een groep

De behandeling is in groepsverband. Samen met anderen oefent u situaties die in het dagelijks leven voor psychische klachten zorgen. Zo leert u uw sterke en zwakke punten beter kennen. U heeft ook persoonlijke gesprekken met uw behandelaar en een vaste verpleegkundige. 

De behandeling stap voor stap

  1. Uw arts of medisch specialist kan u voor de deeltijdbehandeling verwijzen naar het Universitair Centrum Psychiatrie.  Na de verwijzing krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de intake voorbereidt.

  2. Voordat u aan het behandelprogramma begint krijgt u een intake. We kijken dan of de behandeling in deeltijd geschikt voor u is. U vult ook een ROM/RoQua vragenlijst in. U krijgt vragen over uw werk/opleiding, gezondheid en leefsituatie en over uw psychische klachten. Deze informatie is nodig voor het maken van een behandelplan.

    U bespreekt in de intake samen met de behandelaar de behandeldoelen waaraan u wilt werken. Deze behandeldoelen staan ook in het behandelplan dat we aan het begin van de behandeling met u maken.

  3. Voor de behandeling start, maken we samen met u een behandelplan. U start wel alvast met de exposure-oefeningen. We overleggen ook met u of we een gesprek samen met u en uw naasten gaan hebben. Bijvoorbeeld met een partner, ouder(s) of vriend(in).

    Het grootste gedeelte van de behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Het bespreken, uitvoeren en evalueren van exposure-oefeningen is hierbij een heel belangrijk onderdeel. Dit houdt in dat u vooral oefeningen doet, waarbij u bewust de situaties opzoekt waar u bang voor bent. U leert dan dat waar u bang voor bent, vaak geen waarheid is en dat u die situatie aankunt. Zo kunt u vermijdingsgedrag, veiligheidsgedrag en/of dwanghandelingen afbouwen.

    Andere behandelingen die u met de groep volgt zijn:

    • Cognitieve gedragstherapie. U leert hoe u negatieve gedachten kunt ombuigen naar positieve gedachten waardoor u gedrag positief verandert en u zich beter gaat voelen
    • Psychomotorische therapie. U gaat u aan de slag met sport en spel. Door lichamelijke oefeningen te doen, leert u anders om te gaan met uw klachten.
    • Arbeidstherapie/trajectbegeleiding. Mensen met psychiatrische klachten hebben vaak wat meer moeite bij het kiezen, krijgen of houden van werk, studie of ander dagbesteding. Arbeidstherapie/trajectbegeleiding helpt daarbij.

    Opbouw dagbesteding

    Het opstarten van een passende dagbesteding is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Na ongeveer 2 maanden start u met het opbouwen van dagbesteding. Dit kan bijvoorbeeld door weer werk of studie op te pakken, op een werkervaringsplek of dagbestedingsplek te starten, of door vrijwilligerswerk te doen.

  4. Na de behandeling kunt u nog 1 keer in de 2 weken naar de nazorggroep gaan.  Dit duurt 3 maanden.

    Als u nog verdere behandeling of begeleiding nodig heeft, verwijzen we u terug naar uw huisarts of specialist. 

Behandelteam

Vanaf het begin zijn behandelaars van verschillende disciplines betrokken bij uw behandeling. Het team bestaat uit een psychiater, een arts-assistent, verpleegkundigen, een arbeidstherapeut, een klinisch psycholoog, een GZ-psycholoog, een beeldend therapeut en een psychomotorisch therapeut. Als het nodig is, betrekken we ook andere disciplines bij uw behandeling. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Kosten zorg

Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.