Angststoornis: over de ziekte

Iemand met een angststoornis is extreem bang voor sommige situaties. De angst kan zo groot worden dat het kan zorgen voor een paniekaanval. Er zijn verschillende soorten angststoornissen.

Iedereen is wel eens bang. Dat is een hele gezonde reactie. Angst waarschuwt je bijvoorbeeld voor gevaar. Als je een brandlucht ruikt, dan zorgt angst ervoor dat je actief wordt. Je wil blussen of vluchten.

Mensen met een angststoornis zijn heel angstig en bezorgd voor situaties waar niet direct gevaar dreigt. Bijvoorbeeld voor een gesprek op het werk, in de rij voor de kassa, voor het reizen met de trein, of voor spinnen.  De angst is zo groot dat iemand lichamelijke klachten krijgt zoals hartkloppingen, zweten of hyperventilatie.  Iemand probeert de situaties te voorkomen waar dit kan gebeuren. Soms is de angst zo groot dat iemand niet meer het huis uit durft.

Soorten angststoornissen

Er zijn verschillende soorten angststoornissen, bijvoorbeeld:

Verwijzen

Voor de behandeling van een angststoornis kunt u terecht bij het Universitair Centrum Psychiatrie. Uw huisarts of medisch specialist kan u doorverwijzen.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Angst- en Dwangstoornissen bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.