Universitair Centrum Psychiatrie (UCP)

Wij behandelen en begeleiden volwassenen en ouderen met psychiatrische aandoeningen die een grote impact hebben op het leven. Patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek, opleiding en innovatie gaan bij ons hand in hand.

We stemmen uw behandeling zo goed mogelijk af op uw persoonlijke situatie. Samen spreken we de doelen voor uw behandeling af en werken we hier met elkaar naartoe.

Doordat wij werken met innovatieve behandelingen kunt u ook bij ons terecht als eerdere psychische hulp niet goed genoeg heeft gewerkt. Als universitair centrum hebben we veel kennis en ervaring en aanvullende, soms experimentele mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling.

Heeft u naast psychische klachten ook lichamelijke problemen? Dan kunnen we u door onze korte lijnen met andere afdelingen in het UMCG ook goed behandelen.

Direct hulp nodig?

Lees wat u moet doen als u of uw naaste direct hulp nodig heeft bij een psychische crisis.

Afspraak maken en afzeggen

Afspraak maken

Voor een afspraak heeft u een verwijzing naar het UCP nodig van uw huisarts of specialist. Aan de hand daarvan bekijken we bij welke specialist u het best terecht kunt en wanneer. We sturen u dan een afspraakbrief voor het spreekuur. Niet elke patiënt heeft dezelfde voorgeschiedenis en klachten. Daarom bespreken we met elke patiënt welke onderzoeken er nodig zijn om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Afspraak afzeggen

Kunt u niet komen? Zeg de afspraak dan zo snel mogelijk af. Bel naar het UCP. Dat kan van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

De juiste zorg

We willen dat elke patiënt precies die zorg krijgt die in zijn situatie nodig is. Niet minder, maar ook niet meer. Sommige zorgprogramma's hebben aparte zorgpaden voor bepaalde groepen patiënten omdat we uit onderzoek weten dat die baat hebben bij een meer specifieke behandeling. We werken samen om de zorg te verbeteren. We betrekken de patiënt bij de behandeling en stimuleren eigen regie. Lees in het kwaliteitsstatuut van het UCP hoe we de zorg voor de patiënt organiseren, vanaf de verwijzing tot aan het eind van de behandeling.

Hoofdzaken

​​​In de fotoserie Hoofdzaken vertellen mensen over hun ervaring met een psychische ziekte en wat die ervaring hen heeft gebracht. De serie moedigt openheid over mentale gezondheid aan. Want we zien psychische ziektes misschien niet, ze mogen wel gezien worden.​​​​

Contactgegevens Universitair Centrum Psychiatrie

Bezoekadres

Universitair Centrum Psychiatrie UCP
Hanzeplein 1, 9713 GZ Groningen (ingang 23, via Vrydemalaan/P-Noord)

Postadres

UMCG/Universitair Centrum Psychiatrie/CC11
Postbus 30.001, 9700 RB Groningen