Over het UMCG

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en is de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 12.000 medewerkers werken samen aan zorg, onderzoek, opleiding en onderwijs met als gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid.
  • Het UMCG is het enige universitair medisch centrum in Noord-Nederland. We bieden complexe zorg: patiënten die ingewikkelde onderzoeken en/of behandelingen nodig hebben, of lijden aan een zeldzame ziekte of meerdere aandoeningen, kunnen bij ons terecht. We onderscheiden ons daarmee van algemene ziekenhuizen en behandelen patiënten die voor deze zorg elders in de regio niet terecht kunnen. Voor sommige zeer complexe behandelingen is het UMCG zelfs het enige ziekenhuis in Nederland.

    Onze zorg is gebaseerd op de nieuwste inzichten. Veiligheid en kwaliteit staan voorop, vanzelfsprekend met oog voor de wensen van onze patiënten. Zorg houdt voor het UMCG niet op bij de ziekenhuismuren. Het UMCG werkt daarom nauw samen met huisartsen, verloskundigen, thuiszorg en tal van andere zorginstellingen.
  • De Groningse opleidingen staan hoog aangeschreven en bieden tal van uitdagende extra’s: zo wordt de bachelor Geneeskunde ook in het Engels aangeboden, voor excellente geneeskundestudenten is er een speciale opleiding gericht op wetenschappelijk onderzoek en de mogerlijkheid om al tijdens de studie te promoveren.

    In het UMCG worden ongeveer 3400 studenten opgeleid tot arts, tandarts of bewegingswetenschapper en ruim 450 artsen opgeleid tot medisch specialist. Het UMCG heeft alle opleidingen tot specialist in huis. Ook verzorgt het UMCG (zorg)opleidingen op HBO- en MBO-niveau.
  • Het UMCG doet onderzoek naar nieuwe technieken en behandelingen, nieuwe medicijnen en nieuwe vormen van zorg waarbij de focus ligt op ‘gezond en actief ouder worden’. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de Rijksuniversiteit Groningen. Het fundamenteel en klinisch onderzoek van het UMCG behoort tot de internationale wetenschappelijke top. De aanwezigheid van unieke biobanken en state-of-the-art onderzoeksfaciliteiten trekt wetenschappers uit de hele wereld.