Duurzaamheid in het UMCG

In het UMCG houden we zo veel mogelijk rekening met de gevolgen van ons handelen op het milieu. Als grootste werkgever in het Noorden hebben we hierin een voorbeeldfunctie. Duurzame keuzes maken vinden we daarom extra belangrijk. Wij hebben dan ook een integraal duurzaamheidsbeleid opgesteld.

Een gezondmakende omgeving. Kennis & bewustwording over de relatie tussen klimaat, milieu en gezondheid. Duurzame energie en duurzaam bouwen. Duurzaam reizen. Zo min mogelijk afval produceren. Restmaterialen zo veel mogelijk hergebruiken. Duurzaam water- en medicijngebruik. Dit zijn de thema’s waar wij op focussen als het gaat over duurzaamheid. Iedereen die mogelijkheden ziet om hier aan bij te dragen, nodigen we uit om met die mogelijkheden aan de slag te gaan. Op die manier moet duurzaam handelen vanzelfsprekend zijn bij alles wat we doen.

In ons integraal duurzaamheidsbeleid zetten we een stevige ambitie neer: we streven ernaar om in 2035 circulair en klimaatneutraal te zijn, als groen academisch centrum van het Noorden. We gaan in de hoogste versnelling want het is nu tijd voor actie. Doelen voor 2050 zijn te ver weg en geven geen gevoel van urgentie. We kunnen niet meer wachten. Onze verhoogde ambitie geeft ons de opdracht om doorlopend ons best te doen om de ambitie te halen. Het jaar 2035 komt al snel dichtbij! We hebben iedereen nodig, in elke functie, intern en extern, om na te denken over duurzaamheid. Denk mee en doe mee!

Duurzaamheidsbeleid beknopt

We vergroten continu de bewustwording rondom onze gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid binnen de organisatie en zijn open en transparant over onze bedrijfsvoering naar de buitenwereld. Zo rapporteren we hierover in ons jaardocument volgens de richtlijnen voor duurzaamheidsverslaglegging (GRI).

Voorbeelden op gebied van duurzaamheid:

Interne bewustwording vergroten

Sinds januari 2023 is onze catering voor bijeenkomsten en evenementen volledig vegetarisch. Het UMCG wordt steeds groener en er zijn inmiddels ruim 40 Green Teams (groepen medewerkers die samen hun afdeling willen verduurzamen). En daar gebeurde veel. Een greep uit de activiteiten: Green Team OZO rondde hun onderzoek Verduurzaming van het gebruik van celstofmatjes af, Green Team Voortplantingsgeneeskunde inspireert met hun poster Meten is Weten en Green Team Data & Duurzaamheid bespaart energie door data op te slaan op oude tapes.

In oktober 2023 was er een Week van de Duurzaamheid, met een podcastopname van De Linkse Mannen lossen het op, waarin zij verspilling in de zorg bespraken met UMCG-collega’s. Ook waren er die week energierondleidingen en een markt waar je o.a. op consult kon bij een Klimaatdokter en spullen kon inbrengen of ophalen bij de live Marktplaats UMCG.

Per 1 januari 2024 is de wet op wegwerpbekertjes ingegaan. Dit betekent dat we op plekken waar geen patiënten komen, herbruikbare mokken moeten worden gebruikt. Ter voorbereiding hierop deelden we vorig jaar gratis tweedehands mokken uit.

Tijdens de Dag van de Duurzaamheid in april 2024 lieten we medewerkers op een leuke manier kennismaken met het gescheiden inzamelen van afval in het restaurant.

Sinds mei 2024 is er een plek in de Fonteinstraat waar je vragen kunt stellen of in gesprek kunt gaan over duurzaamheid in het UMCG: de Groene Wegwijzer.

Op 28 mei 2024 werd ons nieuwe duurzaamheidsbeleid bekendgemaakt, met daarin de stevige ambitie circulair en klimaatneutraal in 2035. Ook werd die dag de ‘duurzaamheidswisseltrofee’ voor de eerste keer uitgereikt. Het Green Team Voortplantingsgeneeskunde was de gelukkige ontvanger.

Minder CO2, meer hergebruik

We hebben de ambitie om klimaatneutraal te zijn in 2035. Om dit te bereiken zijn er al een aantal maatregelen genomen. Om energie te besparen zijn miljoenen euro’s geïnvesteerd in maatregelen zoals HR++-glas en slimme ledverlichting en de aansluiting op een zonnepark met directe verbinding naar het UMCG.

Om hergebruik van spullen te promoten, hebben we een Marktplaats UMCG in het leven geroepen waar medewerkers spullen kunnen aanbieden en zoeken. En om een duurzame manier van reizen aan te moedigen, organiseren we op de Fiets naar je Werk Dag leuke acties voor fietsende medewerkers. Ook zijn we blij met de UMCG-onderzoekers die met de fiets naar een congres in Praag gaan, in plaats van met het vliegtuig!

We zijn volop in beweging en samen verleggen we grenzen voor een duurzame toekomst van gezondheid.

Het UMCG van de toekomst? Dat is groen! Bekijk hier ons inspiratiefilmpje over Duurzaamheid in het UMCG.

Video bekijken Scannen