Duurzaamheid in het UMCG

In het UMCG houden we zo veel mogelijk rekening met de gevolgen van ons handelen op het milieu. Als grootste werkgever in het Noorden hebben we hierin een voorbeeldfunctie. Duurzame keuzes maken vinden we daarom extra belangrijk. Wij hebben dan ook een integraal duurzaamheidsbeleid opgesteld.

Duurzame energie. Duurzaam bouwen. Schoon water. Zo min mogelijk afval produceren. Restmaterialen zo veel mogelijk hergebruiken. Een gezonde leef- en werkomgeving met duurzame voeding en duurzame mobiliteit. Dit zijn onze speerpunten als het gaat over duurzaamheid. Iedereen die mogelijkheden ziet om hier aan bij te dragen, nodigen we uit om met die mogelijkheden aan de slag te gaan. Op die manier moet duurzaam handelen vanzelfsprekend zijn bij alles wat we doen.

In ons integraal duurzaamheidsbeleid richten wij ons een visie en 3 ambities die te maken hebben 3 van de 17 Sustainable Development Goals (SDG's).

Onze 6 speerpunten dragen bij aan het halen van de ambities. De speerpunten zijn gebaseerd op de Green Deal ‘Samen werken aan duurzame zorg’ die in 2022 door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) werd ondertekend.

We richten ons niet alleen op het continu vergroten van de bewustwording rondom onze gezamenlijke maatschappelijke verantwoordelijkheid binnen de organisatie, maar ook op openheid over onze bedrijfsvoering naar de buitenwereld. Zo rapporteren we hierover in ons jaardocument volgens de richtlijnen voor duurzaamheidsverslaglegging (GRI). 

In 2021 presenteerden we in samenwerking met plastickunstenares Maria Koijck het Museum voor Zinloos Afval. Begin 2022 hebben we voor het eerst een duurzaamheidsprijs uitgereikt en echte groene plantenwanden geplaatst. In september 2022 hebben we als eerste ziekenhuis van Nederland het Sustainable Development Goals (SDG) predicaat ontvangen en dit jaar hebben we ook voor het eerst een Week van de Duurzaamheid georganiseerd. Lees hier meer.

We zijn volop in beweging en hebben ondertussen al meer dan 30 Green Teams. Dit zijn groepen van medewerkers die samen hun afdeling/specialisme willen verduurzamen. Samen verleggen we grenzen voor een duurzame toekomst van gezondheid.

Het UMCG van de toekomst? Dat is groen! Bekijk hier ons inspiratiefilmpje over Duurzaamheid in het UMCG.

Video bekijken Scannen