Traumazorg is de zorg die verleend wordt aan slachtoffers van ongevallen en van geweld. Van de eerste opvang op de plaats van het ongeval tot en met de revalidatie van de patiënt. Het doel van traumazorg is de gevolgen van een ongeval zo veel mogelijk te beperken. Daarom is het van groot belang dat een ongevalslachtoffer snel de juiste zorg op de juiste plek krijgt, zowel op straat als in het ziekenhuis.
Samenwerken aan traumazorg
In de traumazorg werken hulpverleners uit verschillende vakgebieden nauw samen; niet alleen artsen, verpleegkundigen, chauffeurs en therapeuten, maar ook brandweer- en politiemensen, 112-centralisten en helikopterpiloten. Om deze zorg op een goede manier te organiseren heeft de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) tien ziekenhuizen in Nederland aangewezen als traumacentrum. Vier daarvan hebben een helikoptervergunning. Het UMCG is aangewezen als traumacentrum voor Noord-Nederland, met helikoptervergunning. Het Traumacentrum Noord Nederland is een samenwerkingsverband van twaalf ziekenhuizen in Drenthe, Friesland, Groningen en een deel van Overijssel. Naast het organiseren van traumazorg binnen de noordelijke regio, heeft het traumacentrum nog een aantal bijzondere taken. Samengevat zijn dat:
- Kennisontwikkeling en deskundigheidsbevordering.
- Het paraat hebben van een Mobiel Medisch Team (MMT) als aanvulling op de ambulancezorg.
Het Traumacentrum Noord Nederland is een samenwerkingsverband van twaalf ziekenhuizen en drie Regionale Ambulance Voorzieningen (RAV) in Noord-Nederland. Met deze partners zijn afspraken gemaakt over capaciteit, beschikbare specialismen, logistiek, triage, enzovoort. Op basis hiervan wordt een besluit genomen over het meest geschikte ziekenhuis voor de traumapatiënt.
Extra informatie:
Traumacentra in Nederland