Virtual Reality: behandeling bij psychische klachten

Virtual Reality (VR) is een behandeling bij psychische klachten. Een computer maakt een virtuele, maar tegelijkertijd levensechte wereld die u door een VR bril bekijkt. U leert hoe u met moeilijke (sociale) situaties om kunt gaan waardoor uw psychische klachten verminderen.

Wanneer virtual reality als behandeling?

Virtual Reality helpt mensen die gespannen, depressief, bang, agressief of achterdochtig zijn. Bijvoorbeeld:

  • hoogtevrees verdwijnt door steeds verder omhoog te lopen in een virtueel flatgebouw
  • mensen die het te spannend vinden om boodschappen te doen kunnen in ons virtueel winkelcentrum net zo lang proberen te winkelen totdat ze niet meer zo bang zijn
  • anderen worden achterdochtig als mensen op straat naar hen kijken. Door te oefenen in virtuele straten kunnen klachten verminderen
  • agressie kunt u leren te beheersen door sociale situaties met virtuele mensen na te spelen
  • en mensen die zich moeilijk kunnen ontspannen gaan een poosje virtueel zwemmen met wilde dolfijnen

Waarom doen we dat niet gewoon in het echt?

De echte werkelijkheid laat zich niet goed sturen. Situaties die u wilt oefenen gebeuren dan niet, of het is ineens veel te moeilijk in het echt. In een virtuele omgeving kunnen we alles voor u instellen. U weet zeker wat er wel en niet gebeurt. En u kunt dezelfde situatie net zo vaak oefenen als u wilt. Er zit een trainer naast u die u begeleidt en u direct tips kan geven op het moment dat u dit nodig heeft.

Voor veel angststoornissen is Virtual Reality een mogelijke behandeling. Bijvoorbeeld bij specifieke fobie, sociale fobie, agorafobie, paniekstoornis en posttraumatische stressstoornis. Daarnaast zijn er behandelingen voor psychose, depressie en ernstige stress.

De behandeling stap voor stap

  1. U kunt Virtual Reality krijgen wanneer u in behandeling bent bij het Universitair Centrum Psychiatrie. Uw huisarts of medisch specialist kan u naar ons doorverwijzen.

  2. U krijgt eerst uitgebreid uitleg over de behandeling. De behandeling is in een speciale ruimte in het Universitair Centrum Psychiatrie. Een computer maakt een omgeving die u door een VR bril driedimensionaal kunt bekijken. Het beeld is overal om u heen. U bent dus midden in die virtuele omgeving. Als u uw hoofd beweegt past de computer het beeld direct aan. Hierdoor kunt u om u heen kijken, het voelt net echt.

    Uw behandelaar helpt u bij het kiezen van de juiste oefeningen die passen bij uw psychische klachten. Tijdens de sessie ziet hij hoe het met u gaat en kan u direct tips geven die u op dat moment nodig heeft. U kunt dezelfde situaties net zo vaak oefenen als uw wilt. Vaak krijgt u meerdere sessies per week.

    De behandeling duurt zolang voor u nodig is.

  3. Virtual Reality is één van de behandelingen bij psychische klachten. U bespreekt samen met uw behandelaar welke behandelingen u verder nodig heeft. Dit staat ook in uw behandelplan.

VR mental health lab

Het VR mental health lab doet onderzoek en ontwikkelt behandelingen op het gebied van virtual reality in de psychiatrie.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.

Heeft deze informatie je geholpen?