• Tekstgrootte

Opleiding Psychiatrie UMCG

Print 

​Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) biedt zowel een breed pakket aan specialistische psychiatrische zorg (voor de stad Groningen en directe omgeving) als topreferente zorg (voor Noord-Nederland). De zorg is gericht op eerste psychosen, bipolaire en andere stemmingsstoornissen, angst- en dwangstoornissen, en ontwikkelingsstoornissen (ADHD en autistiforme stoornissen) bij volwassenen. Het behandelaanbod is ondergebracht in vijf afdelingen:

  • Algemene Psychiatrie
  • Intensieve Psychiatrie (inclusief Consultatieve Psychiatrie)
  • Stemmings- en angststoornissen
  • Psychosen
  • Ouderenpsychiatrie

Behalve een 24-uurs crisisdienst, zijn ook behandelondersteunende functies ondergebracht in een facilitaire eenheid.

De patiëntenzorg is voor een belangrijk deel ondergebracht in zorgprogramma's. Deze concentreren zich primair op psychotische stoornissen, (bipolaire en unipolaire) stemmingsstoornissen waaronder winterdepressies en angst- en dwangstoornissen. Daarnaast is er een specialistische polikliniek voor ontwikkelingsstoornissen bij volwassenen. In samenwerking met de afdeling Interne Geneeskunde is een programma somatoforme stoornissen ontwikkeld. Het UCP werkt aan een zorgprogramma voor de ouderenpsychiatrie en werkt samen met de geriatrie in het Centrum voor Ouderengeneeskunde. De consultatieve psychiatrie neemt een belangrijke plaats in in het UMCG.

Wist u al?

Best gewaardeerd  

Uit: De Psychiater, 2015/4

Robert Schoevers, opleider bij het UMCG, wint voor de derde keer in zijn carrière de prijs.

Wat maakt het Groningse model verder zo succesvol?

Lees verder

Vijf lessen  

Uit: De Psychiater, 2014/8

Hoe trek je gemotiveerde mensen voor een leiderschapscursus? Stel aanstormende collegae iets moois in het vooruitzicht? Een verslag met vijf lessen.

Lees verder