Ouderen en psychische aandoeningen: behandeling

Uw behandeling begint met een behandelplan. In het behandelplan staat wat het doel is van de behandeling en hoe we daar samen met u naartoe werken.

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor afspraakbrieven en uitgebreide informatie.

Het is goed om 1 of meer belangrijke personen uit uw omgeving mee te nemen, bijvoorbeeld een familielid, partner of persoonlijk begeleider. Zij hebben vaak behoefte aan steun en uitleg en kunnen meer informatie geven.

Behandelvorm

We bespreken samen met u welke behandeling het best bij u past. De behandeling duurt zo lang als voor u nodig is. We houden rekening met eerdere behandelingen die u gehad heeft. Afhankelijk van uw klachten is mogelijk:

Bij een deeltijdbehandeling komt u voor langere tijd 2 dagen per week naar het Universitair Centrum Psychiatrie voor behandeling. De deeltijdbehandeling is in groepsverband. Samen met lotgenoten werkt u aan uw herstel. Voor ouderen met psychische klachten is er de klachtgerichte deeltijdbehandeling of inzichtgevende deeltijdbehandeling.

Als een opname nodig is dan bent u voor een langere tijd dag en nacht in het Universitair Centrum Psychiatrie. Overdag doet u dan mee aan het behandelprogramma.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk wanneer u klachten heeft die passen bij een depressie, angststoornis of een somatisch symptoomstoornis. De behandelingen zijn afgestemd op lichamelijke en cognitieve problemen en op uw persoonlijkheid. Uw behandelplan bestaat uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • U krijgt informatie over het ontstaan, behandelen en voorkomen van uw psychische klachten. Deze informatiebijeenkomsten volgt u vaak samen met naasten en lotgenoten.

 • Tijdens interpersoonlijke psychotherapie heeft u gesprekken met een psycholoog/psychotherapeut of psychiater over de psychische en sociale oorzaken van uw klachten.

 • Met cognitieve gedragstherapie leert u anders te kijken naar uw klachten en negatieve gedachten. Hierdoor verandert uw gedrag en gaat u zich beter voelen.

 • Eye Movement Desensitization and Reprocessing’ (EMDR) is een behandeling voor mensen die last blijven houden van een nare gebeurtenis. U werkt samen met de behandelaar aan de verwerking ervan waardoor uw psychische klachten minder worden.

 • ECT is een mogelijke behandeling bij psychiatrische stemmingsstoornissen zoals een depressie of een bipolaire stoornis. We wekken een epileptische aanval bij u op waardoor de klachten minder worden.

 • Medicijnen kunnen helpen om uw psychische klachten te verminderen. Uw arts overlegt met u over uw mogelijkheden.

 • Psychische klachten hebben niet alleen invloed op iemands eigen leven, maar ook op het leven van bijvoorbeeld familieleden of vrienden. Onderlinge relaties kunnen hierdoor uit balans raken. Het doel van systeemtherapie is om deze onderlinge relaties samen te herstellen.

 • Bij schematherapie leert uw (denk)patronen te herkennen en te veranderen. Dit helpt u positiever in het leven te staan.

 • Psychomotorische therapie helpt u bij uw herstel door sport, spel of ontspanningsoefeningen te doen. Door lichamelijk oefeningen te doen leert u anders om te gaan met uw klachten, waardoor u er minder last van heeft.

 • Bij beeldende therapie gaat u aan de slag met creatieve materialen zoals papier, hout en verf. U kunt deze behandeling krijgen wanneer u het moeilijk vindt om over uw problemen te praten.

Behandelteam

Vanaf het begin zijn alle behandelaars die gespecialiseerd zijn in psychische klachten bij ouderen, betrokken bij uw behandeling. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. Lees meer over regionale samenwerking in de psychiatrie.

 • Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

  Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Ouderenpsychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.