Ouderen en psychische aandoeningen: onderzoek en diagnose

Uw arts heeft u doorverwezen omdat u klachten heeft die passen bij ouderen met psychische aandoeningen. We hebben eerst een paar gesprekken met u om te onderzoeken welke behandeling u kunt krijgen.

Eerste afspraak

U krijgt een brief en informatie voor de eerste afspraken. Tijdens deze afspraken bespreken we uw klachten en gezondheid. Soms doen we ook nog lichamelijk onderzoek.

Meestal krijgt u bij de afsprakenbrief ook de vraag om een ROM/RoQua vragenlijst in te vullen. Hierin staan vragen over uw dagbesteding, gezondheid en leefsituatie en over uw psychische klachten. We bespreken uw vragenlijsten tijdens de afspraken. We gebruiken deze informatie bij het maken van een behandelplan.

  • Het is goed om thuis al op te schrijven waar u hulp bij wilt. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Neem 1 of meer belangrijke personen uit uw omgeving mee te nemen, bijvoorbeeld een familielid, partner of persoonlijk begeleider. Zij hebben vaak behoefte aan steun en uitleg en kunnen meer informatie geven.

    In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft. Neem ook een overzicht van uw medicijnen mee.

  • Na de gesprekken en onderzoeken bespreken de betrokken specialisten met elkaar de resultaten. Samen stellen ze de diagnose. Als de diagnose ouderen met psychische aandoeningen is, bespreken ze meteen welke behandeling mogelijk is. Dat is het behandelplan.

    Na dit overleg bespreken we de diagnose met u. Dit gebeurt tijdens een vervolgafspraak. We bespreken samen met u welke behandeling(en) u kunt krijgen. Het is prettig als u zelf meedoet en meedenkt bij het maken van uw behandelplan. Zo krijgt u een behandeling die goed op uw situatie is afgestemd en waarmee we samen het beste resultaat halen.

  • De adviezen die we geven, zijn gebaseerd op de landelijke richtlijn ouderen met psychiatrische aandoeningen en de beroepsverenigingen. In de richtlijn staat welke behandelingen het beste werken en welke behandelingen een mogelijkheid zijn als de vorige behandeling niet of niet goed genoeg gewerkt heeft.

  • Door samenwerking met het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde (UCO) kunt u bij lichamelijke klachten snel onderzocht en zo nodig behandeld worden door een internist of neuroloog.

  • Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

Voorbereiding

Het is goed om thuis al op te schrijven waar u hulp bij wilt. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Neem 1 of meer belangrijke personen uit uw omgeving mee te nemen, bijvoorbeeld een familielid, partner of persoonlijk begeleider. Zij hebben vaak behoefte aan steun en uitleg en kunnen meer informatie geven.

In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft. Neem ook een overzicht van uw medicijnen mee.

De uitslag

Na de gesprekken en onderzoeken bespreken de betrokken specialisten met elkaar de resultaten. Samen stellen ze de diagnose. Als de diagnose ouderen met psychische aandoeningen is, bespreken ze meteen welke behandeling mogelijk is. Dat is het behandelplan.

Na dit overleg bespreken we de diagnose met u. Dit gebeurt tijdens een vervolgafspraak. We bespreken samen met u welke behandeling(en) u kunt krijgen. Het is prettig als u zelf meedoet en meedenkt bij het maken van uw behandelplan. Zo krijgt u een behandeling die goed op uw situatie is afgestemd en waarmee we samen het beste resultaat halen.

​​Richtlijn Ouderen met psychische aandoeningen

De adviezen die we geven, zijn gebaseerd op de landelijke richtlijn ouderen met psychiatrische aandoeningen en de beroepsverenigingen. In de richtlijn staat welke behandelingen het beste werken en welke behandelingen een mogelijkheid zijn als de vorige behandeling niet of niet goed genoeg gewerkt heeft.

Samenwerking met Universitair Centrum Ouderengeneeskunde (UCO)

Door samenwerking met het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde (UCO) kunt u bij lichamelijke klachten snel onderzocht en zo nodig behandeld worden door een internist of neuroloog.

Samen de beste diagnose

Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Soms vragen we patiënten mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Zo kunnen we nieuwe en betere behandelmethodes ontwikkelen en bestaande verbeteren. U beslist zelf of u mee wilt doen of niet. Als u mee wilt doen, krijgt u uitgebreide informatie van ons over het onderzoek.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Ouderenpsychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.