Elektroconvulsietherapie (ECT)

Elektroconvulsietherapie (ECT) is een behandeling die kan worden gegeven bij psychische stemmingsstoornissen zoals een depressie of een bipolaire stoornis. We wekken een epileptische aanval bij u op waardoor de klachten minder worden.

Een epileptische aanval werkt goed bij mensen die ernstig depressief zijn. De depressieve klachten kunnen hierdoor minder worden. Bij ECT wekken we een epileptische aanval bij u op. Dit doen we door stroomstootjes (shocks) door de hersenen te sturen.

Wanneer krijgt u deze behandeling?

U kunt deze behandeling alleen krijgen als u 3 of 4 behandelingen met medicijnen heeft gehad die niet goed hebben geholpen. Twee psychiaters beslissen dan of ECT een geschikte behandeling voor u is.

Richtlijn ECT

De behandeling die we geven, is gebaseerd op de landelijke richtlijn ECT en de beroepsverenigingen. In de richtlijn staat welke behandelingen het beste werken en welke behandelingen een mogelijkheid zijn als de vorige behandeling niet of niet goed genoeg gewerkt heeft.

De behandeling stap voor stap

  1. U kunt ECT krijgen wanneer u in behandeling bent bij het Universitair Centrum Psychiatrie. Uw huisarts of medisch specialist kan u doorverwijzen.

    U krijgt een brief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op de behandeling voorbereidt. Ook krijgt u een brief met een afspraak bij de anesthesioloog over de verdoving. Een verpleegkundige vertelt u over de behandeling en de voorbereidingen.

    Op de dag van de ECT mag u vanaf 12 uur 's nachts niets meer eten, drinken of roken. Dat heet ook wel 'nuchter'.

  2. Voor deze behandeling gaat u naar het Universitair Centrum Psychiatrie. U wordt opgenomen op de afdeling Depressie. U krijgt de ECT in een behandelkamer op de Operatieve Dagbehandeling van het UMCG.

  3. Voor de behandeling start, krijgt u eerst uitgebreid uitleg. Daarna:

    • krijgt u elektroden op uw hoofd. Soms scheren we daarvoor wat haar weg
    • u krijgt een infuus met de verdoving. Zodra u slaapt, wekt de psychiater met stroomstootjes een epileptische aanval bij u op. U merkt hier niets van. De stroomstootjes duren ongeveer 2 tot 4 seconden. De epileptische aanval ongeveer 30 seconden
    • na de behandeling gaat u naar de uitslaapkamer. Als u goed wakker bent gaat u terug het Universitair Centrum Psychiatrie

    Er zijn ongeveer 12 behandeling nodig om de klachten te verminderen.

  4. Na de ECT is het nodig dat u medicijnen blijft gebruiken om terugval te voorkomen. ECT is één van de behandelingen bij een psychiatrische stemmingsstoornis. U bespreekt samen met uw behandelaar welke behandelingen u verder nodig heeft. Dit staat ook in uw behandelplan.

  • Na de behandeling kunt u last hebben van:

    • verwardheid, dit is meestal na een half uur weer over
    • hoofdpijn, misselijkheid en lichte spierpijn. U kunt hier medicijnen voor krijgen. De klachten zijn dan vaak snel over
    • geheugenklachten. Deze klachten komen veel voor. Deze klachten verdwijnen meestal binnen 3 maanden na het stoppen van de behandeling. Uw geheugen blijft verder goed werken.

Bijwerkingen

Na de behandeling kunt u last hebben van:

  • verwardheid, dit is meestal na een half uur weer over
  • hoofdpijn, misselijkheid en lichte spierpijn. U kunt hier medicijnen voor krijgen. De klachten zijn dan vaak snel over
  • geheugenklachten. Deze klachten komen veel voor. Deze klachten verdwijnen meestal binnen 3 maanden na het stoppen van de behandeling. Uw geheugen blijft verder goed werken.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.