• Tekstgrootte

Transplantatiecentrum

Overlap in zorg
Gezamenlijke onderzoekslijnen
Thema’s voor de toekomst
Bundeling van kennis en expertise

Shared care for shared organs® 

In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) worden alle vormen van orgaantransplantatie uitgevoerd. Op het gebied van nier- en levertransplantatie behoort het UMCG tot de meest ervaren centra in Europa. Ook met transplantatie van longen, hart en beenmerg heeft het UMCG inmiddels tientallen jaren expertise opgebouwd. Meer recent is het dunnedarmtransplantatieprogramma opgestart.
Het UMCG bekleedt hierin een unieke positie omdat bij volwassenen alle vormen van orgaantransplantatie worden verricht in het UMCG. Daarnaast is hier op het gebied van lever-, long-, hart/long- en dunnedarmtransplantatie bij kinderen een uitgebreide expertise opgebouwd.

Alle transplantatieprogramma’s in het UMCG werken samen in het UMC Groningen Transplantatie Centrum. Het credo van het UMC Groningen Transplantatie Centrum geeft de essentie van deze samenwerking weer: ‘Shared care for shared organs®.
De transplantatieprogramma’s zijn alle georganiseerd als zelfstandige programma’s. Op aangrenzende en overlappende gebieden versterken de programma's elkaar door bundeling van kennis en ervaring. Voorbeelden van deze synergie zijn de zorg na transplantatie, gezamenlijke onderzoekslijnen en centrumgeoriënteerd onderwijs.
U kunt hier kijken naar een korte introductiefilm over het UMC Groningen Transplantatie Centrum.

KennisInZicht

Iedereen orgaandonor?   

UMCG-nefroloog Stefan Berger is voorstander van het wetsvoorstel om iedereen orgaandonor te maken, tenzij iemand zelf actief bezwaar maakt. Hij legt in KennisInZicht uit waarom.

Lees het artikel in op KennisInZicht 
Volg ons op sociale mediaFacebook LinkedIn Twitter