Een transplantatie is niet mogelijk zonder een donor. Dankzij deze donoren kunnen we mensen helpen die een transplantatie nodig hebben. Een donatie kan een leven redden of de levenskwaliteit van iemand verbeteren.
Lever, nier of stamcellen doneren bij leven
Een levende donor kan een stukje van de lever of een nier doneren aan een lever- of niertransplantatiepatiënt. Een stamceltransplantatie is zelfs alleen mogelijk met stamcellen van een levende donor.
Zo'n transplantatie geeft vaak een heel goed resultaat. De wachttijd voor de ontvanger is kort en we kunnen de transplantatie op een goed moment plannen.
Vaak zijn het ouders, familieleden, vrienden of kennissen die een stukje van hun lever of een nier beschikbaar stellen voor transplantatie. Maar soms is de donor een onbekende: een anonieme donor.
Lees meer over het doneren van lever of nier.
Weefsel of organen doneren na overlijden
Na overlijden kan iemand organen en weefsels doneren. Iedereen die18 jaar of ouder is, kan in het Donorregister aangeven of die na overlijden weefsel of organen wil doneren. Als iemand in het ziekenhuis overlijdt, bekijkt de arts of organen en weefsels geschikt zijn voor donatie. Lijkt iemand geschikt als donor, dan controleert de arts de inschrijving in het Donorregister.
Als daarin staat dat iemand toestemming geeft voor of geen bezwaar heeft tegen weefsel- en/of orgaandonatie bespreekt de arts dit met de naasten. Dit doet de arts ook als hierin staat dat iemand deze beslissing overlaat aan de nabestaanden of aan iemand anders.
De arts informeert de naasten en legt uit hoe een weefsel- en/of orgaandonatie gaat. Zijn de naasten het eens met orgaandonatie, dan schakelt de arts de orgaandonatiecoördinator in. De orgaandonatiecoördinator begeleidt de nabestaanden en het donatieproces.
Bekijk de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS)-video waarin een nabestaande en een orgaandonatiecoördinator na de orgaandonatie in gesprek zijn.
Anoniem
De donor blijft altijd anoniem. Het is belangrijk dat iedereen daar rekening mee houdt. Nabestaanden kunnen informatie krijgen over:
- welke organen getransplanteerd zijn
- hoe het gaat met de getransplanteerden
De Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) geeft deze informatie over weefseldonatie als nabestaanden daar naar vragen. Ook dit gebeurt allemaal anoniem: nabestaanden weten niet wie de getransplanteerden zijn.
Respect voor de donor
Soms wil iemand graag iets doen voor de donor of de nabestaanden van de donor. Dit kan op verschillende manieren:
- U kunt het nationaal donormonument in Naarden bezoeken.
- U kunt de replica van het donormonument in het UMCG bezoeken. Dit beeldje staat op de polikliniek Transplantatiegeneeskunde.
- U kunt de TransplantERENdag bezoeken. De Stichting Nationaal Donor Monument organiseert deze dag elke 2 jaar voor getransplanteerden en nabestaanden van donoren. Zij gedenken en bedanken dan samen alle donoren.
- U kunt via de orgaandonatiecoördinator een dankbrief naar de nabestaanden van de donor sturen. Dit bespreken we met u na uw transplantatie. Hiervoor staat een voorbeeldbrief op de NTS-website.
Praat over orgaandonatie en weefseldonatie
Als iemand in het ziekenhuis overlijdt, bespreken wij altijd mogelijke orgaan- en weefseldonatie met de naasten. Vaak komt deze vraagt onverwacht. In zo'n situatie is het belangrijk om te weten wat iemand wil.
Praat daarom met elkaar over je keuzes in het Donorregister. Zo weet je van elkaar of je orgaan- en/of weefseldonor wilt zijn, als deze keuze daadwerkelijk gemaakt moet worden.