UMCG Transplantatiecentrum

In het UMCG Transplantatiecentrum is alle kennis samengebracht om topzorg te leveren aan kinderen en volwassenen die een transplantatie nodig hebben. Volwassenen kunnen in het UMCG terecht voor alle vormen van transplantatie. Het UMCG heeft daarmee een unieke positie in Nederland.

Video bekijken Scannen
 • Om alle kennis en ervaring over transplantatie samen te brengen is in 2012 het UMCG Transplantatiecentrum opgericht.

  Sinds 2016 is het UMCG Transplantatiecentrum een 'comprehensive center'. In dit centrum komen zorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek samen. Transplantatie is één van de speerpunten van het UMCG.

 • De organisatie van het UMCG Transplantatiecentrum bestaat uit een stuurgroep met een dagelijks bestuur (DB), het 'Orgaan van 7' en een centrumbureau. Verder zijn er binnen het UMCG Transplantatiecentrum meerdere werkgroepen actief.

  De dagelijkse leiding van het UMCG Transplantatiecentrum is in handen van het DB. De stuurgroep bestaat uit vertegenwoordigers vanuit alle transplantatieprogramma's. Hierin is de hele zorgketen van donatie tot transplantatie vertegenwoordigd.

  De chirurgische - en medische hoofden van de transplantatieprogramma's zijn vertegenwoordigd in het 'Orgaan van 7'.

  Het centrumbureau biedt ondersteuning aan het UMCG Transplantatiecentrum.

 • Bij een transplantatie zijn specialisten van verschillende afdelingen betrokken. Denk bijvoorbeeld aan chirurgen, longartsen, cardiologen, verpleegkundig specialisten en intensivisten. Deze zorgverleners werken samen in het UMCG Transplantatiecentrum.

  We voeren alle vormen van orgaantransplantatie uit en bundelen de kennis en ervaring van alle betrokken zorgprofessionals. Er zijn veel overeenkomsten tussen de verschillende soorten transplantaties, bijvoorbeeld in de zorg, het leefstijladvies en het onderwijs. Doordat we kennis en ervaring delen, krijgen onze patiënten de best mogelijke transplantatiezorg.

  Om vorm te geven aan de onderlinge samenwerking en om van elkaar te leren zijn er meer dan 20 werkgroepen actief. Deze zijn ingericht rond een werkgebied, zoals transplantatie bij kinderen, ethiek, leefstijl en orgaanperfusie.

Leefstijl en transplantatie

Bewegen en een gezonde leefstijl opbouwen is voor en na een transplantatie erg belangrijk. Dat kan lastig zijn vooral als u langere tijd niets aan beweging hebt gedaan. Naast bewegen zijn er ook andere leefstijlfactoren van belang. Hierbij kan een leefstijlcoach u helpen. De leefstijlcoach kan samen met u werken aan het verbeteren van uw leefstijl. Zodat u zich fitter voelt, meer kunt bewegen of kunt afvallen. Uw arts kan u verwijzen. Vraag uw arts naar de mogelijkheden. 

Leven na transplantatie

Door een transplantatie verandert uw leven. U kunt dingen die u eerder niet kon. Maar u moet ook met veel zaken rekening houden, zoals voeding, medicijnen en uw mentale gezondheid. Lees meer informatie en adviezen over leven na een transplantatie.

Transplantatieorganen verbeteren

Het zo goed mogelijk bewaren, voorbereiden en verbeteren van transplantatieorganen is heel belangrijk voor een succesvolle transplantatie. Dit heet orgaanperfusie. In ons Transplantatiecentrum hebben we daarvoor speciale ruimtes: de ‘Organ Preservation & Resuscitation-units’ (OPR).

Hier ontwikkelen we technieken voor het verbeteren van donororganen die anders niet meer geschikt zijn voor transplantatie. We zijn wereldwijd één van de eerste ziekenhuizen met deze voorziening.

Een donororgaan

Een transplantatie is niet mogelijk zonder een donor. Het kan zijn dat u lang moet wachten tot er een geschikt donororgaan voor u beschikbaar is. U komt hiervoor op een wachtlijst. Eurotransplant en het Nederlandse Transplantatie Centrum werken samen in het beheren van de wachtlijsten voor de verschillende organen.

Een nieuwe lever of nier kan ook van een levende donor komen. Vaak geeft dit zelfs een beter resultaat. Een stamceltransplantatie is zelfs alleen mogelijk met stamcellen van een levende donor. Lees meer over waarom orgaandonatie zo belangrijk is.

Patiënten Advies Commissie

Patiënten kunnen rekenen op transplantatiezorg op maat volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. We vinden de behoeften en ervaringen van onze patiënten heel belangrijk. Onze Patiënten Advies Commissie (PAC) helpt ons hierin nog meer inzicht te krijgen.

Transplantatieonderzoek steunen

Transplantatiegeneeskunde is volop in ontwikkeling. Hiervoor is onderzoek nodig. Om dit mogelijk te maken is het UMCG Transplantatiefonds opgericht. Het geld vanuit dit fonds zetten we in voor wetenschappelijk onderzoek naar transplantatie. En voor het verbeteren van het welzijn van transplantatiepatiënten. Wilt u meehelpen dit mogelijk te maken?

Steun ons onderzoek via het UMCG Transplantatiefonds

Contact met het Transplantatiecentrum

Bel voor vragen met de afdeling waar u onder behandeling bent:

 • Nier-, long- en levertransplantatie: (050) 361 23 72
 • Hart: (050) 361 29 15
 • Dunne darm: (050) 361 33 51

Poliklinieken

Heeft u een algemene vraag over het Transplantatiecentrum bel of mail dan naar: