UMCG Transplantatiecentrum

In het UMCG Transplantatiecentrum is alle kennis samengebracht om topzorg te leveren aan kinderen en volwassenen die een transplantatie nodig hebben. Het UMCG heeft hiermee een unieke positie.

Volwassenen kunnen in het UMCG terecht voor alle vormen van transplantatie. In het UMCG Transplantatiecentrum voeren we de volgende transplantaties uit:

Kinderen die te maken krijgen met transplantatie gaan naar het Beatrix Kinderziekenhuis. Bij kinderen doen we verschillende transplantaties:

Video bekijken Scannen

Transplantatieprogramma's

Bij een transplantatie zijn specialisten vanuit verschillende afdelingen betrokken. Denk bijvoorbeeld aan chirurgen, longartsen, maag-darm-lever-artsen of cardiologen, verpleegkundig specialisten, immunologen en intensivisten. Deze zorgverleners werken samen in transplantatieprogramma's per transplantatiesoort.

In het UMCG Transplantatiecentrum werken zorgverleners vanuit alle transplantatieprogramma's samen. Zo versterken de verschillende programma's elkaar: ze delen hun kennis en ervaring.

Werkgroepen

Het UMCG Transplantatiecentrum heeft meer dan 20 werkgroepen om kennis te delen. Deze werkgroepen zijn ingericht rondom een thema en bestaan uit vertegenwoordigers uit de verschillende transplantatieprogramma’s. In de werkgroepbijeenkomsten bespreken zij thema’s als:

  • leefstijl
  • transplantatie bij kinderen
  • onderwijs
  • orgaanperfusie
  • ethiek

Alle kennis over transplantatie bij elkaar

Alle transplantatieprogramma’s en werkgroepen werken samen in het UMCG Transplantatiecentrum. We voeren alle vormen van orgaantransplantatie uit en bundelen de kennis en ervaring van alle betrokken zorgprofessionals. Het UMCG heeft daarmee een unieke positie in Nederland. Zo kunnen we onze patiënten de best mogelijke transplantatiezorg bieden.

Transplantatieorganen verbeteren

Het zo goed mogelijk bewaren, voorbereiden en verbeteren van transplantatieorganen is heel belangrijk voor een succesvolle transplantatie. Dit heet orgaanperfusie. We hebben daarvoor speciale ruimtes in het UMCG. Dit noemen we onze ‘Organ Preservation & Resuscitation-units’ (OPR).

Hier ontwikkelen we technieken voor het verbeteren van donororganen die anders niet meer geschikt zijn voor transplantatie. We zijn wereldwijd één van de eerste ziekenhuizen met deze voorziening.

Een donororgaan

Een transplantatie is niet mogelijk zonder een donor. Het kan zijn dat u lang moet wachten tot er een geschikt donororgaan voor u beschikbaar is. U komt hiervoor op een wachtlijst. Eurotransplant en het Nederlandse Transplantatie Centrum werken samen in het beheren van de wachtlijsten voor de verschillende organen.

Een nieuwe lever of nier kan ook van een levende donor komen. Vaak geeft dit zelfs een beter resultaat. Een stamceltransplantatie is zelfs alleen mogelijk met stamcellen van een levende donor. Lees meer over waarom orgaandonatie zo belangrijk is.

Leven na een transplantatie

Door een transplantatie verandert uw leven. U kunt dingen die u eerder niet kon. Maar u moet ook met veel zaken rekening houden, zoals voeding, medicijnen en uw mentale gezondheid.

Lees meer informatie en adviezen over leven na een transplantatie.

Leefstijlcoach

Bewegen en een gezonde leefstijl opbouwen is na een transplantatie erg belangrijk. Dat kan lastig zijn vooral als u langere tijd niets aan beweging hebt gedaan. Wij helpen u hierbij, bijvoorbeeld met advies van een leefstijlcoach.

Link naar artikel: Leefstijlcoaches helpen je als je geen Tinus bent, maar wel zo gezond wilt leven (umcg.nl)

Patiënten Advies Commissie

Patiënten kunnen rekenen op transplantatiezorg op maat volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. We vinden de behoeften en ervaringen van onze patiënten heel belangrijk. Onze Patiënten Advies Commissie (PAC) helpt ons hierin nog meer inzicht te krijgen.

Lees meer over de PAC.

Contact met het Transplantatiecentrum

Voor medische vragen kunt u bellen met de afdeling waar u onder behandeling bent. Bel of mail voor algemene vragen over het Transplantatiecentrum: