Een longtransplantatie is een zogenaamde 'longfunctievervangende behandeling'. Dit betekent dat de donorlong of -longen het werk van de eigen long of longen overnemen. Of u 1 of 2 donorlongen nodig hebt, hangt af van uw longziekte.
Wanneer een longtransplantatie?
Als iemand een ernstige longziekte heeft en er geen andere behandeling meer mogelijk is, kunnen we soms een longtransplantatie doen. Een longtransplantatie is een laatste redmiddel. Ernstige longziekten zijn bijvoorbeeld longfibrose, taaislijmziekte (cystic fibrosis) en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem).
Soms combineren we transplantaties, bijvoorbeeld bij een hart-longtransplantatie of een long-levertransplantatie. Dan krijgt u longtransplantatie samen met een levertransplantatie of met een harttransplantatie. De arts bespreekt dit uitgebreid met u.
Een transplantatie is een zware operatie. Uw lichamelijke en geestelijke gezondheid moet daarom goed genoeg zijn.
Vooronderzoek
De verwijzend specialist kan u voor een longtransplantatie naar het UMCG verwijzen. Voordat deze u verwijst naar het UMCG, heeft u al verschillende onderzoeken gehad.
Eerste gesprek
Na de verwijzing komt u bij ons voor een eerste gesprek. Het is goed om thuis al uw vragen op te schrijven. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.
Tijdens de eerste afspraak krijgt u informatie over de transplantatie en de tijd erna. Ook bespreken we samen verschillende zaken, zoals:
- uw lichamelijke gezondheid en of u nog andere aandoeningen heeft
- welke medicijnen u gebruikt
- operatiemogelijkheden
- of 1 of 2 longen getransplanteerd moeten worden
Verder is het mogelijk dat u onderzoeken krijgt, zoals:
- bloedonderzoek
- longfunctieonderzoek
- röntgenfoto van de borstkas
We spreken ook af wanneer u voor de screening naar het ziekenhuis komt.
Screening
Voor de screening nemen we u ongeveer 1 week op op de verpleegafdeling Longziekten. We doen in die week verschillende onderzoeken. Zo krijgen we een goed beeld van de ernst van uw longziekte en kunnen we bepalen of een transplantatie de beste behandeling is.
Na het gesprek en de onderzoeken bespreken we met u de voorlopige uitslag van de screening. Na 2 tot 3 weken hoort u of een transplantatie een geschikte behandeling is voor u.
Als dat zo is, komt u naar het ziekenhuis voor een gesprek, het 'groen-licht' gesprek. U hoort dan wat de transplantatie inhoudt en wat dat voor u betekent. Bijvoorbeeld waarom we kiezen voor de transplantatie van 1 of 2 longen. En waar u op moet letten tijdens de wachttijd. Bijvoorbeeld dat we u altijd kunnen bellen als er een donorlong voor u is.
Wachttijd longtransplantatie
Als een transplantatie de beste behandeling voor u is, melden we u aan voor de wachtlijst van Eurotransplant. Dit is een internationale organisatie die aangeboden organen en weefsels verdeelt volgens vastgestelde regels. Hoe lang de wachttijd is, verschilt per patiënt. De wachttijd kan daarom een onzekere periode zijn. U kunt binnen een paar weken, maar ook pas na jaren opgeroepen worden. Dit hangt af van uw bloedgroep, lengte, en de ernst van uw ziekte.
De Lung Allocation Score (LAS) bepaalt uw plek op de wachtlijst. Deze stellen we minstens 2 keer per jaar voor u vast. Hiervoor komt u naar de polikliniek voor onderzoek.
Tijdens de wachttijd blijft u onder controle bij uw eigen specialist. Als u nieuwe problemen krijgt met uw gezondheid, gaat u daarvoor naar uw eigen specialist. Ook bij vragen over uw gezondheid of behandeling.
Bekijk de animatie over voorbereiding op een longtransplantatie.