Longfoto: röntgenonderzoek hart, longen en borstkas

Een longfoto is een röntgenfoto van de borstkas. Hiermee kunnen we afwijkingen aan de longen, het hart of lymfeklieren in de borstkas vinden. Een longfoto heet ook wel een thoraxfoto of X-Thorax.

Een longfoto is vaak het eerste onderzoek dat we doen om te onderzoeken of er een aandoening is aan het hart, de longen, of lymfeklieren.

Wanneer een longfoto?

Er zijn veel redenen om een longfoto te maken, bijvoorbeeld bij:

We gebruiken de longfoto ook als controle:

 • als we u behandelen voor longklachten, hartklachten of klachten aan de borstkas
 • als u een maagsonde heeft of een infuus in een grote ader (centrale lijn)

Uw huisarts kan u voor een longfoto verwijzen naar de afdeling Radiologie van het UMCG.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Meestal hoeft u niet speciaal iets te doen of laten voor een longfoto. Als dat wel zo is, dan staat dat in de brief.

  Als u de afspraak heel snel heeft, krijgt u geen brief. Dan bellen we u. Als u al in het UMCG bent opgenomen, dan hoort u van de arts wanneer dit is.

  Bent u zwanger of denkt u dat u zwanger bent? Vertel dit dan zo snel mogelijk aan uw arts. We maken dan liever geen röntgenfoto’s, vooral niet als u minder dan 15 weken zwanger bent. Röntgenstraling kan namelijk schadelijk zijn voor een ongeboren kind. Als het toch belangrijk is dat er een röntgenfoto wordt gemaakt, bespreken we dit altijd eerst met u. Als u vragen heeft, stel ze aan uw behandelend arts.

 2. Voor dit onderzoek gaat u naar polikliniek Radiologie. Als u al bent opgenomen in het UMCG, brengen we u hiernaartoe.

  In een kleedkamer doet u uw bovenkleding uit. En sieraden af, als u die draagt. U krijgt ook uitleg over het onderzoek en over hoe we de foto maken.

  U gaat voor het röntgenapparaat staan. U krijgt uitleg over hoe u moet staan. Onze medewerker helpt u daarbij en stelt het röntgenapparaat in. Als u niet kunt staan of zitten, maken we de foto terwijl u op een röntgentafel ligt.

  Meestal maken we 2 foto’s, soms is 1 genoeg. Voor de foto moet u diep inademen en uw adem even inhouden. Zo krijgen we een goede afbeelding van de borstkas.

  Het onderzoek duurt ongeveer 5 minuten.

 3. U kunt na een longfoto gewoon naar huis. U hoeft niets speciaals te doen of te laten. Soms moet u nog even wachten in de wachtkamer. Dan vertellen we dit aan u.

  Als u bent opgenomen in het UMCG, brengt uw verpleegkundige u na de longfoto terug naar uw afdeling.

 4. U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw arts. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak.

  Als u door uw huisarts naar het UMCG was verwezen voor een longfoto, kunt u na 2 werkdagen bellen met uw huisarts voor de uitslag.

Veiligheid van het onderzoek

Een röntgenapparaat werkt met röntgenstraling. Straling kan slecht voor de gezondheid zijn, maar tijdens een longfoto gebruiken we heel weinig straling. Heeft u hier vragen over? Stel ze aan uw arts of bij het onderzoek.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Radiologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.