Hartfilmpje

Een hartfilmpje is een weergave van de elektrische stroompjes van het hart. Dit heet ook wel een ECG of een elektrocardiogram. Het geeft de cardioloog meer inzicht in de oorzaak van uw klachten. Een Signal Averaged Elektrocardiogram (SA-ECG) is een gespecialiseerd elektrocardiogram voor het opsporen van elektrische geleidingsstoornissen van het hart.

Voorbereiding

Gebruik voor het onderzoek geen bodylotion, zonnebrandcrème of andere olieachtige producten op uw borst. Door deze producten blijven de elektroden namelijk niet vastzitten en kunnen we niet goed meten.

Het maken van een ECG

Voor het onderzoek plakt een assistent een aantal draden (elektrodes) met plakkers op uw borst. Soms is het bij mannen nodig het bovenlichaam op een paar plekken te scheren om beter contact met de elektrodes te krijgen. De elektrodes zijn verbonden met het ECG-apparaat. Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. Het ECG-apparaat vergelijkt en analyseert het aantal hartslagen. U voelt hier niets van. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.

Het maken van een SA-ECG

Het SA-ECG wordt op bijna dezelfde manier gemaakt als een standaard ECG. De arts of assistent vraagt u uw bovenlichaam te ontkleden. U gaat op de onderzoekstafel op uw rug of linkerzij liggen en er worden elektrodes op uw borst en rug geplakt. Het ECG-apparaat vergelijkt en analyseert het aantal hartslagen. U voelt hier niets van. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.

Duur van het onderzoek

Een ECG maken duurt enige minuten. Een SA-ECG maken duurt iets langer, maar niet meer dan ongeveer tien minuten.

Vervoer

U kunt op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis en terug naar huis.

Uitslag

De cardioloog beoordeelt de uitslag van het onderzoek. U krijgt bericht over de uitslag van uw specialist of huisarts.

Vragen

Als u van tevoren nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de polikliniek Hart en Vaten. De polikliniek is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur op telefoonnummer (050) 361 29 15.