Hartfilmpje: onderzoek van het hart (ECG)

Een hartfilmpje is een weergave van de elektrische stroompjes van het hart in een grafiek. Dit heet ook wel een ECG of een elektrocardiogram.

We doen een ECG als we meer willen weten over hoe het hart werkt. Bijvoorbeeld als iemand pijn krijgt op de borst of andere hartklachten heeft.

Hoe werkt een ECG?

De hartspier krijgt een elektrisch signaal voordat deze samentrekt. Dit samentrekken gaat in verschillende fases: zo trekken eerst de boezems van het hart samen en dan de hartkamers.

Via een hartfilmpje kunnen we deze elektrische stroompjes laten zien in een grafiek. We brengen zo de hartslag in beeld.

Normaal hartfilmpje

Op een hartfilmpje zie je verschillende pieken en dalen. Dit zijn de fases van een hartslag. De verschillende pieken en dalen geven we de letters P, Q, R, S en T:

  • P-top: de boezems van het hart trekken samen. Daarna wordt de lijn weer vlak, omdat het elektrische signaal even wordt vastgehouden
  • QRS-complex: de hartkamers trekken samen, doordat een elektrische prikkel over de hartkamers gaat
  • T-top: de hartspier ontspant weer en bereid zich voor op de volgende hartslag
  • Na de T-top begint het weer opnieuw voor de volgende hartslag


 

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt u een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt.

  2. U gaat voor dit onderzoek naar polikliniek Hart en Vaten. Het onderzoek kunnen we ook doen als u al bent opgenomen in het ziekenhuis.

    Kunt u niet komen? Bel ons dan zo snel mogelijk. Het telefoonnummer staat hieronder en in de brief.

  3. Een ECG

    U krijgt eerst nog uitleg over het onderzoek. U trekt daarna uw bovenkleding, hemd of bh uit. Daarna gaat u op uw rug op een onderzoekstafel liggen. U krijgt voor het onderzoek 10 ECG-plakkers op uw borst. Daaraan zitten draden (elektrodes). Soms moeten we wat haar wegscheren, zodat de elektrodes goed blijven plakken.

    Via de elektrodes kan het ECG-apparaat het aantal hartslagen meten en vergelijken. U voelt hier verder niets van. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen.

    Het maken van een ECG duur een paar minuten.

    Een SA-ECG

    Het SA-ECG gaat op bijna dezelfde manier als een standaard ECG. Het verschil is dat u op uw rug of linkerzij ligt. En u krijgt niet alleen elektrodes op uw borst maar ook op uw rug.

    Een SA-ECG maken duurt ongeveer 10 minuten.

  4. U kunt na het onderzoek weer naar huis. U hoeft verder niet iets speciaals te doen of te laten.

  5. U krijgt de uitslag op het eerst volgende gesprek met uw arts als u op de polikliniek bent of een telefonische afspraak hebt. Wanneer u in het ziekenhuis bent opgenomen krijgt u direct of de dag van het onderzoek de uitslag.

Wachttijden

Bekijk de wachttijden voor een hartfilmpje.

Veiligheid van het onderzoek

Een hartfilmpje is een veilig onderzoek.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na uitgebreid overleg in het behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Hartcentrum bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.