Om te beginnen geldt voor donatie bij leven een aantal wettelijke voorwaarden waaraan de levende donor moet voldoen. Deze zijn vastgelegd in de Wet op Orgaandonatie:
- de donor moet minstens 18 jaar oud zijn, bij voorkeur 25 jaar of ouder. En je moet in staat om duidelijk te maken wat je wilt.
- voor het afstaan van een deel van de lever is een maximum leeftijd van 60 jaar vastgesteld. Voor nierdonatie is geen maximumleeftijd.
- de beslissing tot donatie bij leven moet vrijwillig genomen worden. De donor krijgt hiervoor geen cadeaus of geld. Na donatie heeft de donor geen zeggenschap meer over het gedoneerde orgaan.
- de donor moet een goede gezondheid hebben en een goede lichamelijk conditie.
Overweeg je een donatie bij leven, dan is het belangrijk om alle voor- en nadelen goed af te wegen. Dit geldt zowel voor mensen die een bepaalde ontvanger voor ogen hebben als voor mensen die anoniem willen doneren. Natuurlijk wil je dat de ander weer beter wordt – of je de ontvanger nu wel of niet kent – maar het geven van (een deel van) je orgaan is niet zonder risico’s.
Wil je zelf donoren, dan moet je conditie dat toelaten. Een grondige lichamelijk en psychische intake maakt deel uit van het traject. Hierbij zullen ook de risico’s van donatie bij leven met je worden gesproken, want jouw veiligheid staat altijd voorop!
Het is belangrijk te weten dat je op elk moment van het traject kunt besluiten om af te zien van je wens tot levende donatie. Ook zonder opgave van redenen.
Lees meer informatie over een lever-, nier- of stamceldonatie door een levende donor.