- De medische kosten van de onderzoeken en de donoroperatie worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar van de ontvanger. Het kan zijn dat de kosten van een voorbereidend bloedonderzoek niet door je verzekering worden gedekt. Check dit voor de zekerheid vooraf.
- De medische kosten van de donatie tot 3 maanden na de nierdonatie en tot 6 maanden na de leverdonatie worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar van de ontvanger.
- De gevolgen voor inkomen als werknemer; ‘loonderving’ genoemd, worden vergoed door de ziektewetuitkering van het UWV, je werkgever vraagt deze uitkering aan.
- De gevolgen voor inkomen als ondernemer; kan een compensatie worden aangevraagd via de Nederlandse Transplantatie Stichting.
Voor sommige kosten die je maakt, krijg je een onkostenvergoeding vanuit de subsidieregeling donatie bij leven van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De Nederlandse Transplantatiestichting voert de regeling uit, het Ministerie is verantwoordelijk voor de inhoud en betaalt de vergoeding. Voorbeelden van onkosten die worden vergoed:
- Inkomstenverlies van zzp’ers zonder arbeidsongeschiktheidsverzekering
- Reis- en verblijfkosten van de persoon die u bij staat gedurende de opname in het ziekenhuis
- Kosten van opvang van uw kind, naaste of huisdier
- Kosten van huishoudelijke hulp tijdens de herstelperiode
- Een eenmalige vergoeding van €345 bij een nierdonatie of €385 bij donatie van een deel van de lever voor verschillende kleinere uitgaven, zoals parkeerkosten of gebruiksartikelen voor een verblijf in het ziekenhuis
Meer informatie
Voor meer informatie en inhoudelijke vragen over de regelingen verwijzen we naar Nederlandse Transplantatie Stichting.