Depressie: behandeling

De behandeling van een depressie begint met een behandelplan. In het behandelplan staat wat het doel is van de behandeling en hoe we daar samen met u naartoe werken.

Meerdere gesprekken

Voordat uw behandeling begint, heeft u altijd eerst een paar afspraken om de behandeling(en) te bespreken. U krijgt daarvoor afspraakbrieven en uitgebreide informatie.

Het is goed om 1 of meer belangrijke personen uit uw omgeving mee te nemen, bijvoorbeeld een familielid, partner of persoonlijk begeleider. Zij hebben vaak behoefte aan steun en uitleg en kunnen meer informatie geven.

Behandelwijze

We bespreken samen met u welke behandeling het best bij u past. De duur van de behandeling is afhankelijk van de behandelvorm. We houden rekening met eerdere behandelingen die u gehad heeft. Afhankelijk van uw klachten is mogelijk:

Bij behandeling op de polikliniek komt u regelmatig voor gesprekken op de polikliniek, die meestal een halfuur tot een uur duren.

Bij een deeltijdbehandeling komt u voor langere tijd 1 of meer dagen per week naar het Universitair Centrum Psychiatrie voor behandeling. U volgt verschillende behandelingen in groepsverband. 

Als een opname nodig is dan bent u voor een langere tijd dag en nacht in het Universitair Centrum Psychiatrie. Overdag doet u dan mee aan het behandelprogramma. Wanneer mogelijk gaat u in het weekend naar huis, om goed contact te houden met uw omgeving.

Mogelijke behandelingen

Er zijn verschillende behandelingen voor depressie. Uw behandelplan bestaat uit 1 of meer van deze behandelingen:

 • U krijgt informatie over het ontstaan, behandelen en voorkomen van een depressie. Deze informatiebijeenkomsten volgt u vaak samen met naasten en lotgenoten.


 • Tijdens interpersoonlijke psychotherapie heeft u gesprekken met een psycholoog/psychotherapeut of psychiater over de  psychische en sociale oorzaken van uw depressie.


 • Met cognitieve gedragstherapie leert u anders te kijken naar uw klachten en negatieve gedachten. Hierdoor verandert uw gedrag.


 • Chronotherapie is een behandeling waarmee u een ander slaap-waakritme aanleert.


 • Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS) is een behandeling bij depressie. We wekken met een apparaat een magnetisch veld op in de hersenen waardoor bepaalde delen van de hersenen worden gestimuleerd of afgeremd. Hierdoor heeft u minder last van depressieve klachten.


 • ECT is een mogelijke behandeling bij psychiatrische stemmingsstoornissen zoals een depressie of een bipolaire stoornis. We wekken een epileptische aanval bij u op waardoor de klachten minder worden.


 • Een depressie kan vaak goed worden behandeld met medicijnen. Deze medicijnen (antidepressiva) bestrijden uw klachten en kunnen ervoor zorgen dat uw klachten verminderen of verdwijnen.


 • Psychomotorische therapie helpt u bij uw herstel door sport, spel of ontspanningsoefeningen te doen. Door lichamelijk oefeningen te doen leert u anders om te gaan met uw klachten, waardoor u er minder last van heeft.


 • Bij beeldende therapie gaat u aan de slag met creatieve materialen zoals papier, hout en verf. U kunt deze behandeling krijgen wanneer u het moeilijk vindt om over uw problemen te praten.


 • Tijdens deze training leert u vaardigheden waardoor uw gemakkelijker met andere mensen om kunt gaan. 


 • Arbeidstherapie/trajectbegeleiding (ATB) helpt bij het kiezen, krijgen of behouden van werk, studie of ander dagbesteding. ;


 • Uw depressieve klachten zijn verdwenen bij de start van de training. U volgt de training om te voorkomen dat uw klachten terugkomen.


 • Een behandeling met ketamine is een nieuwe behandelmogelijkheid tegen depressie bij mensen waar eerdere behandelingen niet hebben geholpen. Het medicijn stimuleert de prikkeloverdracht van bepaalde zenuwcellen in de hersenen en heeft een anti-depressieve werking.


Behandelteam

Vanaf het begin zijn alle behandelaars die gespecialiseerd zijn in depressie, betrokken bij uw behandeling. Samen komen zij tot de juiste diagnose en behandelplan. Altijd in overleg met u, uw huisarts en de verwijzende specialist. Door op deze manier samen te werken, bieden we u de beste zorg.

Bekijk het behandelteam

Samen beslissen

Voordat een behandeling begint, krijgt u altijd een gesprek. We vertellen welke mogelijkheden er zijn en dat we samen beslissen over de mogelijkheden. We bespreken de voor- en nadelen van een behandeling. Ook bekijken we met u wat dit voor u betekent. Samen komen we dan tot een beslissing, dit noemen we 'samen beslissen'. 

Video bekijken Scannen
 • Als u ziek bent, wilt u de best mogelijke zorg krijgen. En het liefst bij u in de buurt. Ook als de zorg die u nodig heeft, ingewikkeld is. Daarom werken we als UMCG zoveel mogelijk samen met andere ziekenhuizen en zorgverleners zoals huisartsen, fysiotherapeuten en psychologen. Door steeds meer samen te doen, gaan we slimmer om met de zorg in de regio en krijgt u de zorg die u nodig heeft. Lees meer over regionale samenwerking in de psychiatrie.


  • Netwerk zorg
 • Meestal vergoedt de zorgverzekeraar de kosten van uw behandeling op basis van uw basisverzekering of aanvullende verzekering. Welke kosten dit zijn hangt af van uw verzekering en uw eigen risico. Bel of mail daarom altijd met uw zorgverzekeraar voordat u een afspraak heeft. Zo weet u zeker dat u niet voor onverwachte kosten komt te staan.

  Bekijk meer informatie over de kosten van zorg.


Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Depressie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur