Chronotherapie bij psychische klachten

Chronotherapie is een behandeling bij psychische klachten waarmee u een ander slaap-waakritme aanleert.

Een goed slaap-waakritme betekent dat u overdag wakker bent en 's nachts slaapt. En het liefst ook goed slaapt, om bij te komen van de dag. Een slaap-waakritme kan in de war raken. Chronotherapie kan helpen om dat slaap-waakritme weer goed te krijgen

Als u psychische klachten heeft dan kunt u last hebben van een verstoord slaap-waakritme. Ook andersom kan. U heeft last van een verstoord slaap-waakritme waardoor u psychische klachten krijgt.

De biologische klok in de hersenen zorgt voor het slaap-waakritme. Als de dag-nachtstructuur in de war is, lukt dat minder goed. Om de biologische klok weer beter zijn werk te laten doen, is het belangrijk dat het licht of donker is op het juiste moment van de dag.

Bij chronotherapie krijgt u extra licht op een vast tijdstip. Dit heet lichttherapie. Dit doen we in combinatie met slaaponthouding. Bij slaaponthouding blijft u 's nachts wakker. Tijdens deze therapie blijft u uw medicijnen gebruiken.

De behandeling stap voor stap

  1. Uw huisarts of medisch specialist kan u doorverwijzen naar het Universitair Centrum Psychiatrie voor behandeling. Na de verwijzing krijgt u een bevestiging van uw aanmelding.

    Voor uw eerste afspraak krijgt u een afspraakbrief met informatie van ons. Daarin staat hoe u zich op de eerste afspraak voorbereidt.

  2. U heeft een gesprek met een verpleegkundige en de arts van de afdeling. U vult samen een ROM/RoQua vragenlijst in. U krijgt vragen over uw dagbesteding, werk/opleiding, gezondheid en leefsituatie en over uw psychische klachten. Deze informatie is nodig om de diagnose te kunnen stellen en voor het maken van een behandelplan.U krijgt ook uitleg over de behandeling met chronotherapie.

  3. Voor de behandeling gaat u naar het Universitair Centrum Psychiatrie. U wordt 2 tot 3 weken opgenomen. U bent dan dag en nacht in het Universitair Centrum Psychiatrie.

    De behandeling begint altijd op een zondagavond.

    • de nacht van zondag op maandag is de eerste nacht slaaponthouding. U blijft dan wakker. De volgende ochtend tussen 06.30 – 07.30 uur krijgt u een half uur lichttherapie
    • de (maan)dag die volgt blijft u zoveel mogelijk actief. Het is belangrijk dat u niet in slaap valt of dutjes doet. We helpen u om wakker en actief te blijven
    • de nacht van maandag op dinsdag noemen we de herstelnacht. Na het avondeten mag u slapen zodra u moe bent
    • op dinsdagochtend krijgt u dan weer lichttherapie

    Dit herhaalt zich nog twee keer. Dus dit betekent dat u na de herstelnacht nog een keer een nacht slaaponthouding krijgt. De volgende dag krijgt u weer lichttherapie en weer een herstelnacht. Daarna volgt weer lichttherapie en een nacht slaaponthouding.

    Lichttherapie

    Tijdens chronotherapie krijgt u ook lichttherapie. Dit gebeurt met een sterk, wit licht van ongeveer 10.000 lux. Het licht is vergelijkbaar met het daglicht 3 kwartier na zonsopgang. U zit met uw gezicht naar een lichtbak, zodat het licht op uw gezicht en ogen kan schijnen. Tussen u en de lichtbak zit ongeveer 50 centimeter. U kunt intussen een boek lezen of muziek luisteren. Het licht helpt om uw slaap/waakritme weer goed te krijgen.

  4. Na de behandeling wordt u terugverwezen naar uw huisarts of medisch specialist.

Bijwerkingen

U kunt tijdens de chronotherapie last hebben van:

  • heel druk worden
  • heel veel energie hebben
  • sneller en meer praten
  • prikkelbaar zijn
  • ongeduldig zijn, ook naar andere mensen

Wanneer dit gebeurt bespreekt uw arts met u of het verstandig is om door te gaan met de chronotherapie.

Tijdens de chronotherapie krijgt u ook lichttherapie. Lichttherapie heeft bijna geen bijwerkingen. U kunt wel wat last krijgen van hoofdpijn, misselijkheid en vermoeide ogen.

Heeft u nog vragen?

U kunt het Universitair Centrum Psychiatrie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur