Melanoom: onderzoek en diagnose

Als uw arts u heeft doorverwezen naar het UMCG omdat u een verdacht plekje op uw huid heeft, dan onderzoeken we u om vast te stellen wat er aan de hand is. Dit betekent zeker niet altijd dat u een melanoom heeft.

De periode tussen afspraken, onderzoeken en de uitslag is vaak spannend en kan voor veel onzekerheid en vragen zorgen. Daarom proberen we uw afspraken en onderzoeken zo snel mogelijk in te plannen. Zodat u snel weet wat er aan de hand is.

Eerste afspraak

U krijgt een afspraakbrief en informatie voor een afspraak. Tijdens de eerste afspraak bekijkt de behandelaar de plek met een dermatoscoop, een soort loep. Soms is het nodig om dan ook het plekje weg te snijden. Dit heet een excisie. Soms maken we foto's van huidafwijkingen voor controles.

Laboratoriumonderzoek

Als we het plekje weg hebben gesneden, dan onderzoeken we dat weefsel. Dit doen we onder de microscoop in het laboratorium. Als de afwijking inderdaad een melanoom is, dan bekijken we een aantal zaken die belangrijk zijn voor de diagnose en behandeling:

 • de dikte van het melanoom: de Breslow-dikte
 • of er zweervorming is
 • of er ingroei in de omliggende bloedvaten is
 • of er uitzaaiingen zijn in de huid om het melanoom​ heen

Andere mogelijke onderzoeken zijn:

 • oogonderzoek
 • gynaecologisch onderzoek

Erfelijkheidsonderzoek

U kunt erfelijkheidsonderzoek laten doen als we denken dat uw melanoom erfelijk is. Bijvoorbeeld als:

 • 1 of meer naaste familieleden een melanoom heeft
 • een melanoom op jonge leeftijd wordt ontdekt
 • u of een familielid meerdere melanomen heeft gehad
 • Het is goed om thuis al de klachten op te schrijven. En welke vragen u heeft. Dan vergeet u niets tijdens de afspraak. Het kan helpen iemand mee te nemen naar de afspraak: 2 horen meer dan 1.

  Er zijn bij een onderzoek of behandeling soms meer mogelijkheden. Bespreek die goed met de arts. De 3 goede vragen helpen hierbij.

  Soms moet u bepaalde dingen doen of laten voor een onderzoek. Dit staat dan in de brief die u krijgt voor dit onderzoek. In de brief staat ook wat u mee moet nemen als u voor het eerst een afspraak heeft.

 • Na de onderzoeken bespreken de betrokken specialisten met elkaar de resultaten. Samen stellen ze een diagnose. Als de diagnose melanoom is, bespreken ze meteen welke behandeling mogelijk is. Dat is het behandelplan.

  Na dit overleg bespreken we de uitslagen van de onderzoeken en de diagnose met u. Dit gebeurt tijdens een vervolgafspraak. Als de diagnose melanoom is, bespreken we samen met u welke behandeling(en) u kunt krijgen.

 • Specialisten van allerlei disciplines bekijken samen de onderzoeksresultaten. Samen stellen ze de diagnose en maken ze, als dat nodig is, een behandelplan. Allemaal geven ze daarbij een bijdrage vanuit het eigen specialisme. Zo weet u zeker dat de diagnose goed onderbouwd is. En dat er altijd meerdere mensen naar uw situatie kijken.

 • Het kan zijn dat uw arts vraagt of u wilt meedoen aan medisch-wetenschappelijk onderzoek.

  OncoLifeS

  Als u patiënt bij ons bent, vragen we of u mee wilt doen aan bijvoorbeeld OncoLifeS. Met uw lichaamsmateriaal zoals bloed, urine en speeksel helpt u ons bij het doen van onderzoek. Het UMCG doet veel onderzoek naar het verbeteren van de zorg voor kankerpatiënten.

  Nederlandse kankerregistratie

  Wij delen patiëntgegevens met de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Ze gebruiken die gegevens voor wetenschappelijk onderzoek naar kanker en de behandeling ervan. Zij kunnen niet zien van wie die gegevens zijn. Meer informatie over het gebruik van die gegevens staat op de website van het Integraal Kankerinstituut Nederland. Lees ook hoe wij omgaan met uw gegevens.

Uw dossier in mijnUMCG

U kunt de uitslagen ook zien in mijnUMCG. Dit is uw persoonlijke online patiëntendossier. U kunt hierin uw medische gegevens bekijken. En ook uitslagen van onderzoeken, informatie over uw medicijnen, een overzicht van uw afspraken en de brieven die u van ons gekregen heeft.

Heeft u nog geen mijnUMCG? Maak snel een account aan.

Second opinion

Wilt u weten wat een arts in een ander ziekenhuis denkt over uw situatie? Of heeft u een diagnose in een ander ziekenhuis gehad, en wilt u dat het UMCG u hier iets over zegt? Vraag dan een second opinion.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer staat in de afspraakbrief. U kunt ook een e-mail sturen.