Punctie: weghalen en onderzoeken van cellen en vocht

Bij een punctie halen we met een dunne, holle naald cellen en/of vocht weg. Dit onderzoeken we ​in het laboratorium om te bekijken wat er aan de hand is.​

We doen een punctie als we vermoeden dat u een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een ontsteking of een abces, of een goed- of kwaadaardige tumor.

Een punctie wordt vaak verward met een biopsie, maar het zijn 2 verschillende onderzoeken. Bij een punctie wordt met een dunne, holle naald cellen en/of vocht uit een afwijking opgezogen. Hieraan kunnen we bijvoorbeeld alleen zien of een afwijking goed- of kwaadaardig is. Bij een biopsie wordt een stukje weefsel weggehaald met een dikke, holle naald. Dit weefsel geeft bij onderzoek meer informatie.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Soms mag u vanaf 4 uur voor het onderzoek niet meer roken, eten en drinken, bijvoorbeeld.

    Heeft u suikerziekte of bent u (misschien) zwanger? Bespreek dit dan voor het onderzoek met uw arts.

  2. U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u zich voor een deel uit en gaat u op een onderzoekstafel liggen. We ontsmetten uw huid op de plek waar we u moeten prikken voor de punctie. Soms is een echografie nodig om de precieze plek te bepalen.

    Met een dunne, holle naald zuigen we cellen, vocht of beide op. De naald blijft daarbij in uw huid. We bewegen de naald snel heen en weer om cellen los te maken. Dit kan pijn doen. Daarna halen we de naald weg en krijgt u een pleister op de plek waar u bent geprikt.

    Een punctie duurt ongeveer 30 minuten. Hoelang het precies is, hangt af van de plek waar we prikken.

  3. Meestal kunt u na een punctie direct naar huis. Doe het de rest van de dag rustig aan. De dag na het onderzoek kunt u alles weer doen. U kunt alleen beter de eerste 2 dagen na het onderzoek beter niet sporten of zwaar tillen. U kunt 1-2 dagen een weeïg gevoel hebben. Daarover hoeft u zich geen zorgen te maken

  4. U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw arts, telefonisch of tijdens een vervolgafspraak. U kunt de uitslag ook in mijnUMCG bekijken.

Veiligheid van het onderzoek

Een punctie is veilig en geeft meestal geen problemen. Soms krijgen mensen een blauwe plek op de plaats van de punctie.