Echografie

Bij een echografie maken we beelden van weefsels of organen. Dit gebeurt met een apparaat dat werkt met onhoorbare geluidsgolven. Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor.

We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking. En ook om te controleren wat het resultaat is van een behandeling, zoals een operatie of een medicijnenkuur.

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Soms mag u 4 uur voor het onderzoek niet meer roken, eten en drinken. Bijvoorbeeld bij een echografie van de buik.

  Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit dan voor het onderzoek bij Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 20 88.

 2. Voor een echografie gaat u naar de polikliniek Radiologie

 3. U krijgt uitleg over het onderzoek. Daarna kleedt u zich voor een deel uit en gaat u op een onderzoekstafel liggen. U krijgt wat gel op uw huid. Dit zorgt voor een beter contact tussen uw huid en de zogenaamde transducer van het echoapparaat. Daardoor geleiden de geluidsgolven beter.

  De transducer is een apparaatje dat over de huid gaat op de plek die we willen onderzoeken. Dit kan een drukkend gevoel geven, maar is niet pijnlijk. Een computer zet de geluidsgolven om in beelden die direct op een monitor te zien zijn. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

 4. Na de echo vegen we de gel weer van uw lichaam. Uw huid kan nog een beetje plakkerig zijn. Dit droogt vanzelf op.

  U kunt na een echografie gewoon naar huis. U hoeft niet bepaalde dingen te doen of te laten.

 5. De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 2 werkdagen van uw arts, telefonisch of tijdens een volgende afspraak.

Veiligheid van het onderzoek

Een echografie is een veilig onderzoek. Het onderzoek is ook niet schadelijk voor een ongeboren kind. Vertel het de radioloog wel als u zwanger bent of zou kunnen zijn.

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we de diagnose na intensief overleg in uw behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Radiologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.