Biopsie: weghalen en onderzoeken van weefsel

Bij een biopsie halen we een stukje weefsel weg, een biopt. Het biopt onderzoeken we in het laboratorium om te bekijken wat er aan de hand is.

We doen een biopsie om te onderzoeken of u een bepaalde ziekte heeft. Een biopsie wordt soms verward met een punctie maar het zijn 2 verschillende onderzoeken.

Bij een biopsie halen we een beetje weefsel weg. Dat kan op verschillende manieren: met een dikke, holle naald, een biopsietang of een mesje. Dit weefsel geeft bij onderzoek allerlei informatie.

Bij een punctie halen we cellen en/of vocht met een naald weg uit bijvoorbeeld een abces of een tumor. Hiermee kunnen we alleen zien of een afwijking goed- of kwaadaardig is.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Soms mag u 4 uur voor de ingreep niet meer roken, eten en drinken, bijvoorbeeld. Verder:

    • Heeft u suikerziekte of bent u (misschien) zwanger? Bespreek dit dan voor het onderzoek met uw arts.
    • Gebruikt u bloedverdunners? Laat ons dat weten.

    Na een biopsie kunt u zich misschien naar voelen. Het is daarom verstandig iemand mee te nemen naar uw afspraak. Doe dat zeker als u een biopsie van het bot of een biopsie in uw hoofd of hals krijgt. U mag na dit onderzoek namelijk niet zelf autorijden of fietsen.

  2. U krijgt eerst uitleg over het onderzoek. U gaat op een onderzoekstafel liggen of op een stoel zitten. Dit hangt af van de plek waar we de biopsie doen. Soms moet u zich ook voor een deel uitkleden.

    De behandelaar ontsmet uw huid en verdooft de plek waar we u moeten prikken voor de biopsie. Als de biopsie in de mond of de keel is, krijgt u eerst een verdovende spray of gel in uw keel.

    Soms doen we voor de biopsie nog een onderzoek om de precieze plek voor de biopsie te bepalen. Dit kan met een:

    Met een naald of een mesje halen we een stukje weefsel weg. Meestal doen we een paar keer, om genoeg weefsel te krijgen voor het onderzoek. De biopsie kan heel even pijn doen. Krijgt u een biopsie van uw bot? Een bot kan niet verdoofd worden. Een botbiopsie doet dus wel pijn. Kinderen gaan voor een botbiopsie onder narcose.

    Na de biopsie krijgt u een pleister op het wondje. Soms moeten we een wondje hechten. Meestal is dit met hechtingen die vanzelf oplossen.

    Het onderzoek duurt ongeveer 1 uur.

  3. Meestal kunt u na een biopsie direct naar huis. Als het beter is dat u nog even blijft, kunt u wachten in de wachtkamer. Soms moet u in het ziekenhuis blijven. U hoort dit dan vooraf van uw arts.

    Doe het de rest van de dag rustig aan en ga zoveel mogelijk op de kant liggen waar u geprikt bent. Dit voorkomt dat het wondje gaat lekken.

    Na een biopsie in de mond of keel moet u wachten met warm eten of drinken tot de verdoving is uitgewerkt.

    De dag na de biopsie kunt u alles weer doen. U kunt alleen beter de eerste 2 dagen niet sporten of zwaar tillen. U kunt 1-2 dagen een weeïg gevoel hebben. Dat is normaal.

  4. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u dit tijdens een afspraak. Bij een botbiopsie krijgt u de uitslag na 10-14 dagen. Dit duurt langer omdat we het stukje bot eerst moeten ontkalken voordat we het kunnen onderzoeken.

Bijwerkingen en complicaties

Meestal zijn er geen problemen na een biopsie. De plek waar geprikt is kan wat gevoelig zijn. Ook kunt u een nabloeding of een infectie van het wondje krijgen.

Wanneer bellen?

Bel ons als u vlak na de biopsie:

  • koorts hoger dan 38,5 graden Celsius heeft
  • plotseling erge pijn heeft
  • het wondje rood en dik wordt, pijn doet of niet stopt met bloeden

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur. Het telefoonnummer staat op de afspraakbrief.