CT-scan: foto van dwarsdoorsnede van weefsels en organen

Met een CT-scan maken we foto’s van dwarsdoorsnedes van weefsels of organen. Dus van de binnenkant van uw lichaam. Op de foto’s kunnen we zien of er afwijkingen zijn in botten en organen.

We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft. Bijvoorbeeld een abces, verwijd bloedvat, gebroken bot, bloeding, tumor, galsteen, niersteen of ontsteking. Met een CT-scan kunnen we ook controleren wat het resultaat is van een behandeling zoals een operatie of een medicijnenkuur.

Meestal geven we voor dit onderzoek jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuus. Deze vloeistof zorgt ervoor dat weefsels, organen en mogelijke afwijkingen goed te zien zijn.

Het onderzoek stap voor stap

  1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Meestal mag u voor het onderzoek niet eten en roken. 

    Heeft u eerder een allergische reactie gehad door een contrastvloeistof? Meld dit aan uw arts, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Regel vooraf iemand die u naar huis rijdt. We kunnen ook een taxi voor u bellen.

    Zwanger of borstvoeding

    Voor ongeboren kinderen kan röntgenstraling schadelijk zijn. Daarom doen we in principe tijdens een zwangerschap geen CT-scan, zeker niet in de eerste 15 weken. Bent u (mogelijk) zwanger? Meld dit voor het onderzoek aan de afdeling Radiologie op het telefoonnummer (050) 361 21 69. Dit kan tussen 8.00 en16.30 uur. Dan overleggen we wat er mogelijk is.

    Uw lichaam neemt het jodiumhoudende contrastmiddel op. Als u borstvoeding geeft, komt dit middel dus ook in de moedermelk terecht. U kunt daarom het beste tot 24 uur na de injectie geen borstvoeding geven. Meld het ook altijd als u borstvoeding geeft.

  2. U gaat voor dit onderzoek naar de polikliniek Radiologie.

  3. Op de dag zelf krijgt u eerst uitleg over de CT-scan. Soms moet u zich voor een deel uitkleden. Daarna gaat u op de onderzoekstafel liggen. Meestal geven we voor dit onderzoek jodiumhoudende contrastvloeistof via een infuus. Deze vloeistof maakt weefsels, organen en eventuele afwijkingen goed zichtbaar. U kunt door de vloeistof een warm gevoel in uw hoofd, keel of buik krijgen. Dit is normaal en gaat snel over.

    CT-scan van een gewricht

    Als u een CT-scan van een gewricht krijgt, spuiten we een contrastmiddel en/of lucht in het gewricht. Om de juiste plek te vinden, maken we een echografie. Soms maken we een röntgenfoto. De injectie geeft een ‘gespannen’ gevoel. Daarna moet u het gewricht een paar keer buigen en strekken. Dit is om het contrastmiddel en/of de lucht door het gewricht te verspreiden.

    U gaat daarna op de onderzoekstafel door de CT-scanner. Dit is een soort korte tunnel. Die maakt dan röntgenfoto’s. Het is belangrijk dat u zo stil mogelijk blijft liggen om goede foto’s te maken. Soms is het nodig dat u op een bepaalde manier slikt of ademt. U krijgt dan aanwijzingen hoe u dat moet doen.

    Het onderzoek duurt 10 tot 30 minuten.

  4. U kunt na een CT-scan meteen naar huis. Heeft u contrastvloeistof gehad? Drink dan de rest van de dag veel water. U plast dan de contrastvloeistof sneller uit. Heeft u een reactie op de contrastvloeistof en vertrouwt u het niet? Neem dan contact op met uw huisarts.

    Als u een CT-scan van een gewricht krijgt, moet u het gewricht de eerste 24 uur na het onderzoek zo weinig mogelijk gebruiken. U kunt dus niet naar huis rijden, fietsen of lopen. U kunt daarna het gewricht langzaam meer gebruiken. Ga niet direct sporten. Als u pijn heeft , kunt u een natte, koude handdoek op het gewricht leggen.

  5. U krijgt de uitslag van het onderzoek meestal binnen 5 werkdagen van uw arts. Uw arts belt u voor de uitslag of vertelt u die tijdens een afspraak.

Veiligheid van het onderzoek

Röntgenstraling

Een röntgenapparaat werkt met röntgenstraling. Straling kan slecht voor de gezondheid zijn, maar alleen bij heel veel straling. Tijdens dit onderzoek gebruiken we heel weinig straling.

Contrastvloeistof

Het grootste deel van het lichaam laat röntgenstraling door. Met een contrastvloeistof kunnen we die delen van het lichaam wel zien op een röntgenfoto. Sommige mensen zijn heel erg gevoelig voor dit middel. Ze krijgen dan bijvoorbeeld jeuk en vlekken op hun huid. Dit is meestal niet gevaarlijk en gaat vanzelf over. Heeft u na een paar dagen nog steeds last van de bijwerkingen en vertrouwt u het niet? Bel dan uw huisarts.

In contrastmiddelen zit jodium. Dit kan slecht zijn voor ongeboren kinderen. Daarom moeten we vóór het onderzoek weten of u zwanger bent of denkt dat u zwanger bent.

Heeft u nog vragen?

U kunt polikliniek Radiologie bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 16.30 uur.