Excisie: wegsnijden van een huidafwijking

Bij een excisie halen we een stukje huid weg met een verdachte huidafwijking. Dit stukje onderzoeken we in het laboratorium om vast te stellen wat het is.​

Wanneer doen we een excisie?

We doen een excisie:

 • als iemand mogelijk een melanoom heeft
 • bij een basaalcelcarcinoom
 • bij een plaveiselcelcarcinoom
 • bij een merkelcelcarcinoom

Het onderzoek stap voor stap

 1. U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. Meestal hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden op een excisie.

 2. Voor een excisie gaat u naar de polikliniek Dermatologie en Interne Geneeskunde.

 3. U krijgt eerst uitleg over de ingreep. Daarna kleedt u zich gedeeltelijk uit en gaat u op de behandeltafel liggen. Met een speciale pen tekenen we het stukje huid af dat we gaan verwijderen. Dit is meestal een ovale vorm. Zo kunnen we uw huid in een lijn weer naar elkaar toe trekken en goed hechten. We houden rondom de hele verdachte plek een marge van minstens 2 millimeter aan. Het afgetekende stukje huid wordt plaatselijk verdoofd en weggesneden. Daarbij kunnen kleine vaatjes gaan bloeden. Deze branden we dicht en we hechten de huid.

  De excisie duurt ongeveer 30 minuten.

 4. U kunt na een excisie gewoon naar huis. U kunt het geopereerde gebied het beste een paar dagen droog houden. Als u een excisie heeft gehad op uw rug, schouders of onderbenen, kan er spanning op de gehechte wond komen. Probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Na 1-2 weken kunnen de hechtingen eruit.

 5. We onderzoeken de verwijderde huidafwijking in het laboratorium. U krijgt de uitslag van een excisie meestal binnen 2 weken na de ingreep van uw arts.

Bijwerkingen en risico's

De wond kan wat gevoelig zijn. U houdt na een excisie altijd een litteken op de plaats van de wond. Als de wond genezen is, kan dit litteken wat dikker of breder worden. Ook kunnen zenuwen beschadigd raken door de excisie. Daardoor kunt u een 'doof' gevoel hebben op de plek van de wond. Dit gaat vaak binnen een half jaar vanzelf over.

Meestal zijn er geen problemen na een excisie. Maar soms krijgt iemand een nabloeding of een wondinfectie. Neem direct contact op met uw (huis)arts als:

 • de wond erg gaat bloeden
 • de wond gaat ontsteken
 • als u koorts heeft boven de 38,5 °C of langer dan 24 uur boven de 38° C

Betere zorg door samenwerking

Uw artsen en verpleegkundig specialisten werken intensief samen. Zo kijken er altijd meerdere mensen naar onderzoeksresultaten, en stellen we samen de diagnose na intensief overleg in uw behandelteam.

Heeft u nog vragen?

U kunt de polikliniek Dermatologie en Interne Geneeskunde bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 12.00 en tussen 13.00 en 16.00 uur.