Schildwachtklieronderzoek

Tijdens het schildwachtklieronderzoek sporen we de schildwachtklier of klieren op en halen we deze weg om te kijken of er kankercellen, dus uitzaaiingen, in zitten. Dit onderzoek heet ook wel schildwachtklierprocedure.

Kankercellen kunnen losraken van de tumor en zich via de lymfebanen door het lichaam verspreiden. Dit noemen we uitzaaiingen. De schildwachtklier is de eerste lymfeklier waarin kankercellen vanaf de tumor terecht kunnen komen. We noemen de schildwachtklier ook wel poortwachterklier of sentinel node. Als er geen kankercelen in de schildwachtklier zitten, dan is de kans op uitzaaiingen in de andere lymfeklieren klein.

Er is geen ‘vaste’ schildwachtklier, deze moeten we opsporen. De schildwachtklier zit meestal in de lies of de oksel. Soms zit de klier achter het borstbeen, in de hals of in de knieholte, maar dat komt minder vaak voor. U kunt 1 schildwachtklier hebben, maar het kunnen er ook meer zijn.

Wanneer doen we dit onderzoek?

We doen het schildwachtklieronderzoek bij verschillende soorten kanker, als we willen onderzoeken of er misschien uitzaaiingen zijn. Bijvoorbeeld bij borstkanker, melanoom, merkelcelcarcinoom, peniskanker en mondkanker

Het onderzoek stap voor stap

  1. Het onderzoek bestaat uit 2 onderdelen. We sporen de klier tijdens een onderzoek op met een radioactieve stof. Als we de klier(en) hebben gevonden, haalt de chirurg deze weg tijdens een operatie.

    U krijgt een afspraakbrief en informatie van ons. Hierin staat hoe u zich op het onderzoek voorbereidt. U wordt voor dit onderzoek opgenomen in het UMCG.

    Bent u (misschien) zwanger of geeft u borstvoeding? Meld dit dan voor het onderzoek, zodat we daar rekening mee kunnen houden. Bel naar Nucelaire Geneeskunde en Moleculaire Beeldvorming (NGMB), (050) 361 35 41.

  2. Met een injectienaald krijgt u een klein beetje radioactieve vloeistof ingespoten in de buurt van de tumor of rond de plek waar de tumor heeft gezeten. Deze vloeistof verspreidt zich via de lymfebanen naar de schildwachtklier. Dit duurt ongeveer 2 uur.

    Na de inwerktijd maken we foto’s. Soms maken we meteen na het inspuiten van de radioactieve vloeistof al foto’s. Door de vloeistof is de schildwachtklier daarop goed te zien.

    De plek van de schildwachtklier tekenen we af op uw huid. Als de schildwachtklier na 2 uur nog niet te zien is, krijgt u soms nog een keer radioactieve vloeistof.

  3. De volgende dag krijgt u een operatie. U gaat onder narcose via een infuus zodat u niets van de operatie merkt. Op de plek van de tumor spuiten we een beetje blauwe vloeistof in. Daardoor wordt de schildwachtklier ook blauw. De radioactieve vloeistof geeft nog steeds straling af, die een kleine stralingsmeter opvangt. De chirurg kan zo de schildwachtklier herkennen en weghalen.

    De operatie duurt ongeveer 0,5 tot 1,5 uur. Dit hangt af van de plek van de tumor en het aantal schildwachtklieren.

  4. U kunt na een schildwachtklierprocedure gewoon naar huis. U hoeft niet bepaalde dingen te doen of te laten.

  5. De patholoog onderzoekt de schildwachtklier of -klieren in het laboratorium op kankercellen. De uitslag van het onderzoek krijgt u meestal binnen 2 weken van uw arts.

Veiligheid van het onderzoek

U krijgt een klein beetje radioactieve vloeistof in uw lichaam. Omdat het weinig vloeistof is, is het niet schadelijk voor uw gezondheid. Ook de blauwe vloeistof is ongevaarlijk. De stof verdwijnt vanzelf weer uit uw lichaam.

Heeft u nog vragen?

U kunt ons bellen van maandag tot en met vrijdag, tussen 8.00 en 12.30 uur.